Antena LIVE

Curs valutar

Rusia a spart apărarea ucraineană în Kursk. Mai multe garnizoane ucrainene riscă să fie încercuite

Ruşii şi-au intensificat contraofensiva în Kursk lansată pe 11 septembrie pentru a alunga trupele ucrainene care au declanşat o incursiune surprinzătoare pe 6 august. În timp ce bloggerii militari ruşi susţin că forțele Moscovei au făcut progrese semnificative în ultimele 24 de ore, recucerind circa 56 km pătrați de teritoriu, bloggerii militari ucraineni relatează că soldaţii ruşi au spart flancul stâng al apărării din Kursk iar trupe ucrainene riscă să fie încercuite. 

De la 11.10.2024, 18:14
WhatsApp
Rusia a spart apărarea ucraineană în Kursk. Mai multe garnizoane ucrainene riscă să fie încercuite Getty Images

Război în Ucraina. Armata rusă a spart joi flancul stâng al grupării forţelor ucrainene din regiunea Kursk, potrivit ultimului buletin de analiză a evoluţiei războiului publicat de platforma "DeepState" apropiată armatei ucrainene. 

Potrivit analistului OSINT (open-source intelligence) care publică, sub numele Suriyak, hărţi actualizate ale conflictului, situația se deteriorează pentru ucraineni în Kursk. El susţine că Ucraina controlează în prezent mai puțin de 600 de kilometri pătrați în Kursk. "După începerea celei de-a doua faze a contraofensivei ruse în regiune, armata rusă a reușit să alunge forțele ucrainene din multe dintre poziții cucerite în august pe diferite axe, ucrainenii retrăgându-se din nou spre graniță", a evaluat acesta. 

"Înlocuirea brigăzilor experimentate cu forțe de apărare și rezerviști a făcut imposibilă controlarea presiunii exercitate de trupele ruse din septembrie. Desigur, numărul de 50.000 de militari pe acest front este absurd și ilogic având în vedere dificultatea pe care o întâmpină deja armata ucraineană în a-și menține pozițiile pe celelalte fronturi", explică analistul. 

"Noi întăriri ucrainene pleacă spre Sumi ca răspuns pentru a limita avansul rusesc, întăriri care sunt necesare în altă parte a frontului, ceea ce indică faptul că ucrainenii nu abandonează Kursk din motive politice după eșecul militar dovedit", consideră analistul.

Pe acelaşi subiect

Rusia a lansat un contraatac în Kursk. Trupele ucrainene riscă să fie încercuite

Potrivit hărţii acualizate a "DeepState" forțele ucrainene ar fi pierdut 38 de kilometri pătrați de teritoriu într-o singură zi şi mai multe garnizoane ar risca să fie încercuite. Canalul de Telegram Agenstvo a relatat că este cea mai mare pierdere de teritoriu pentru forțele ucrainene într-o singură zi în regiunea Kursk din 14 septembrie încoace. Un canal neoficial de Telegram al grupului "Sever" al armatei ruse susține că forțele ruse au avansat cu până la 10 kilometri în ultimele 24 de ore.

"Inamicul a trecut prin flancul stâng al Forțelor de Apărare ale Ucrainei în Kursk. O zi extrem de dificilă lângă Novoivanovka: artileriştii şi dronele au trebuit să intre în luptă. Inamicul a mutat recent un număr mare de echipamente și forță de luptă. Deși primele încercări au obținut succes tactic lângă Snagost, ele au fost complet oprite la timp. Până astăzi. Inamicul încearcă acum să capete un punct de sprijin în zona Novoivanivka și Zelenii Şliakh", se arată în raportul "DeepState".

"S-a format o situație tactică extrem de nesigură pentru unitățile ucrainene din nord. Astăzi, pe internet au apărut informații despre pregătirea unui nou corp de armată al Forțelor Armate ale Ucrainei. Pentru ce? Nici militarii nu știu răspunsul...Rezumat: suntem în pragul unei alte încurcături pentru că repetăm aceleaşi greșeli. Sperăm că încercuirea va fi evitată. Operațiunea din Kursk este într-adevăr un mare succes strategic al Forțelor de Apărare, dar orice victorie trebuie ţinută, fără a spera că inamicul va continua să fie un idiot" a mai scris "DeepState", care se bazează pe surse deschise şi este apropiat de armata ucraineană. Deși locul exact al încercuirii nu a fost specificat, DeepState pare că se refere la satul Olgovka.

Ce se ştie despre înaintarea ruşilor în Kursk

Imaginile geolocalizate arată ciocniri în apropierea satului Zelenii Sliakh (districtul Sudja) și la patru kilometri sud de Olgovka (districtul Korenevo), indicând că trupele ruse au spart apărarea ucraineană și au avansat aproximativ cinci kilometri, relatează şi siteul rusesc independent Meduza. Canalul militar rusesc de Telegram "Sever" relatează că forțele ruse au spart liniile ucrainene,"au capturat cinci așezări și au înconjurat cel puțin două batalioane" ucrainene, "întrerupând două rute cheie de aprovizionare și evacuare".

Canalul pro-Kremlin de Telegram Rybar, condus de un fost angajat al Ministerului rus al Apărării, a relatat joi că forțele ruse au lansat atacuri în mai multe zone din districtele Korenevo și Sudja. "Până la sfârșitul zilei, unitățile rusești au ajuns la Zelenii Şliakhh, indicând că au spart cel puțin parțial apărarea ucraineană". Canalul a menționat, de asemenea, un contraatac rusesc în districtul Korenevo, forțele ruse înaintând spre Zelenii Şliakhh din direcția Olgovka și "eliberând o parte semnificativă a teritoriului ocupat".

Rybar a adăugat că forțele ruse au preluat controlul asupra satului Novaia Sorochina și "înaintează" spre Malaia Loknia, în timp ce bloggerul militar Boris Rozhin a declarat că satul Olgovka se află acum sub controlul Rusiei.

Corespondentul ziarului german Bild, Julian Röpke, a pus la îndoială sustenabilitatea incursiunii ucrainene din Kursk. "Ofensiva ucraineană din Kursk nu a ajuns la râul Seim, nu a ajuns la oraşul Gluşkovo, nu a ajuns la oraşul Tetkino, nu a ajuns la oraşul  Korenevo și - desigur - nu a ajuns la Centrala Nucleară Kursk. Din punct de vedere teritorial, ofensiva nu și-a atins niciun obiectiv după capturarea inițială a oraşului Sudja. Ați putea argumenta că operațiunea a atins o serie de obiective nonteritoriale. Cu toate acestea, sustenabilitatea ofensivei rămâne îndoielnică, mai ales dacă Rusia va recuceri majoritatea zonelor pierdute în următoarele două luni", a evaluat jurnalistul de la Bild pe platforma X, fostă Twitter. 

Sîrski: Rusia a trimis 50.000 de militari în Kursk 

Filmări publicate pe Telegram în ultimele 24 de ore confirmă un atac mecanizat rusesc în Kursk. Surse militare ucrainene au relatat că o coloană de 30 de vehicule ruseşti s-a apropiat de pozițiile lor, dar susţin că o mare parte din ele au fost distruse. Rusia a redistribuit aproximativ 50.000 de militari în regiunea Kursk, a declarat ieri comandatul forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski la postul public ucrainean Suspilne. "Știm că aproximativ 50.000 de militari din alte zone au fost redistribuiți pe frontul Kursk", susţine acesta, subliniind că aceste acțiuni au dus la slăbirea forțelor ruse în alte zone, în special pe pe fronturile din Zaporojie, Herson și Kramatorsk. Cu toate astea, ruşii înaintează din patru direcţii în Doneţk.

Ofensiva ucraineană în regiunea Kursk din Rusia

Incursiunea ucraineană care a luat armata rusă prin surprindere în luna august, după doi ani şi jumătate de la începerea invaziei ruse în Ucraina, este prima a unei armate străine în Rusia după Al Doilea Război Mondial. Kievul a transmis în vară că armata ucraineană controlează în vestul Rusiei circa 1.300 de kilometri pătraţi unde se află în jur de 100 de localităţi.

Pe 11 septembrie, Rusia a lansat o contraofensivă atacând forțele ucrainene din mai multe direcții şi susţine că a recuperat până în prezent 14 sate şi mai multe sute de km pătraţi. Potrivit Ucrainei, operaţiunea ruşilor a fost stopată.

Pe 12 septembrie, armata ucraineană a încercat o a doua incursiune în Kursk, a străpuns frontiera de stat un pic mai la nord de locul primei incursiuni, dar nu a mai reuşit să-i prindă pe ruşi pe picior greşit şi a înaintat puţin pe teritoriul rusesc, cu circa 3 km de la graniţă, până la sud de satul Veseloie, unde a fost oprită de ruşi. La mijlocul lunii august, armata ucraineană a încercat tot fără succes să spargă graniţa de stat şi în regiunea Belgorod, aflată la sud de Kursk. 

Pe 18 septembrie, armata ucraineană a anunţat că contraofensiva rusă a fost oprită iar pe 27 septembrie, o analiză a expertului militar Julian Röpke publicată în Bild evalua că ofensiva rusă la scară largă în regiunea Kursk s-a încheiat cu un eșec. 

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina nu intenționează să ocupe teritoriul rusesc şi că scopul incursiunii este acela de a forţa armata rusă să transfere trupe din Donbas pentru a stabiliza frontul de acolo. Ulterior când s-a dovedit că ruşii nu au mutat un număr semnificativ de soldaţi din Donbas, preşedintele ucrainean a justificat ofensiva din Kursk spunând că poate fi o pârghie la viitoare negocieri de pace și că soldații ruși capturați sunt valoroși pentru schimburile de prizonieri.

Un alt argument lansat de Kiev a fost acela că ruşii ar fi pregătit oricum o ofensivă în regiunea ucraineană vecină Sumî, asemănătoarea cu cea lansată în primăvară în Harkov. În timp ce conducerea Ucrainei susţine că ofensiva din Kursk funcţionează, experţi militari occidentali şi chiar soldaţi ucraineni au pus la îndoială că incursiunea ar avea mai multe avantaje decât dezavantaje.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina kursk
Întrebarea zilei
Ați fost păcălit să plătiți aceeași sumă pentru un produs cu un gramaj mai mic?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul rar, surprins alături de puiul lui în pădurile României. Oamenii îl...
Fanatik.ro
Publicat 11.10.2024
După 2 ani de lupte cu primăria, ciorile au câștigat Cișmigiul
spotmedia.ro
Publicat 10.10.2024
Rușii și-au doborât o „superdronă” care o luase razna. Ucrainenii au pus...
spotmedia.ro
Publicat 09.10.2024
Cine transmite la TV Cipru -România din Liga Națiunilor la fotbal
Gandul
Publicat 11.10.2024
Polonia va avea cea mai puternică armată terestră din Europa. General român:...
Adevărul
Publicat 11.10.2024
Radu Bucălae și Alexandra se pregătesc pentru aventura Power Couple - La bine...
A1
Publicat 11.10.2024
Horoscopul zilei de 12 octombrie 2024. Racii sunt atenți la bani. Află ce se...
CaTine
Publicat 11.10.2024
Ce spune Anamaria Prodan după ce a fost acuzată în instanță că ar fi...
spynews.ro
Publicat 11.10.2024
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am plătit...
GSP
Publicat 11.10.2024
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat...
Click.ro
Publicat 10.10.2024
Dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții....
Useit
Publicat 11.10.2024
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Redacţia.ro
Publicat 11.10.2024
Steven Seagal a anunțat că este gata să lupte pentru Rusia în războiul din...
libertatea.ro
Publicat 10.10.2024
Mariah Carey a publicat o nouă imagine de copertă pentru „All I Want For...
ZU
Publicat 11.10.2024
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Hello taste
Publicat 10.10.2024
Strănutul la nou-născuți: când ar trebui să te îngrijorezi
Deparinti
Publicat 11.10.2024
Cumpărăturile de pe platforme chinezești precum Shein și Temu ar putea fi...
ziare.com
Publicat 10.10.2024
Gözde Kansu din Golden Boy – Dragoste rebelă și cântăreața Sıla...
Happy
Publicat 11.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Principalele boli oculare. Care sunt cele mai întâlnite simptome și cum se...
Medicool
Publicat 11.10.2024
Mircea Lucescu a făcut un gest de normalitate la telefon cu MM Stoica! "Păi nu e...
orangesport.ro
Publicat 08.10.2024