Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ruşii anunţă "eliberarea" altor două sate din Kursk. Contraofensiva armatei ruse merge greu

Ministerul Apărării de la Moscova anunţă un progres al ruşilor în cadrul contraofensivei din regiunea rusă Kursk, invadată de ucraineni pe 6 august. Ruşii susţin că au recucerit satele Novaia Sorotcina şi Pokrovskîi.

de Redactia Observator

la 09.10.2024 , 16:59

Război în Ucraina. Armata rusă a revendicat miercuri preluarea controlului asupra a două sate ocupate de armata ucraineană în provincia rusă de graniţă Kursk, unde trupele Kievului au lansat la începutul lunii august o ofensivă surpriză şi au ocupat acolo sute de km2 şi circa o sută de aşezări, unele dintre ele fiind sate mici.

Ministerul rus al Apărării a comunicat că trupele sale au "continuat să desfăşoare operaţiuni ofensive, în cursul cărora au eliberat localităţile Novaia Sorotcina şi Pokrovskîi". Aceste două sate se află la nord-vest de micul oraş Sudja, cea mai importantă localitate căzută sub controlul trupelor ucrainene în Kursk. La Sudja se află un nod de transport al gazelor ruseşti către Europa.

Armata ucraineană, aflată în dificultate pe frontul din estul Ucrainei, a lansat pe 6 august un atac de amploare în regiunea rusă de graniţă Kursk, unde a înaintat zeci de kilometri, profitând de prezenţa slabă în această regiune a armatei ruse, care avea desfăşuraţi acolo în special tineri recruţi, sute dintre aceştia fiind uşor luaţi prizonieri de trupele ucrainene.

Articolul continuă după reclamă

Kievul a sperat prin această ofensivă să forţeze Rusia să mute în Kursk trupe de pe frontul din regiunea ucraineană Doneţk pentru a opri înaintarea armatei ruse pe acest front. Dar această strategie pare să fi eşuat, întrucât trupele ruse continuă să avanseze pe frontul din estul Ucrainei, mai ales în direcţia oraşului Pokrovsk, un nod logistic cheie al armatei ucrainene.

Pe acelaşi subiect

Ruşii anunţă eliberarea altor două sate din Kursk. Contraofensiva armatei ruse merge greu

Telegram

Rusia a anunţat pe 12 septembrie lansarea unei contraofensive în provincia Kursk, susţinând că a eliberat acolo până în prezent 14 sate, inclusiv cele două anunţate miercuri. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksii Dmitrashkivskii, a declarat pe 19 septembrie pentru AFP că atacurile pe flancuri ale ruşilor în regiunea Kursk au fost "oprite". "Situația s-a stabilizat și astăzi totul este sub control, nu au succes", a spus Dmitrashkivskii.

Zelenski a spus iniţial că Ucraina nu intenționează să ocupe teritoriul rusesc, dar că incursiunea poate forţa armata rusă să transfere trupe din Donbas pentru a stabiliza frontul de acolo. Ulterior când s-a dovedit că ruşii nu au mutat un număr semnificativ de soldaţi, preşedintele ucrainean a justificat ofensiva din Kursk spunând că poate fi o pârghie la viitoare negocieri de pace și că soldații ruși capturați sunt valoroși pentru schimburile de prizonieri. Un alt argument a fost acela că ruşii ar fi pregătit oricum o ofensivă în regiunea ucraineană Sumî, asemănătoarea cu cea lansată în primăvară în Harkov. 

Pe 13 septembrie armata ucraineană a încercat o a doua incursiune în Kursk, a străpuns frontiera de stat un pic mai la nord de locul primei incursiuni, dar nu a mai reuşit să-i prindă pe ruşi pe picior greşit şi a înaintat puţin pe teritoriul rusesc, cu aproximativ 3 km de la graniţă, până la sud de satul Veseloie, unde a fost oprită de ruşi. La mijlocul lunii august, armata ucraineană a încercat tot fără succes să spargă graniţa şi în regiunea Belgorod, aflată la sud de Kursk. 

Deşi conducerea Ucrainei susţine că ofensiva funcţionează, experţi militari occidentaţi şi chiar soldaţi ucraineni au pus la îndoială că incursiunea ar aduce mai multe beneficii decât riscuri. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Ruşii anunţă "eliberarea" altor două sate din Kursk. Contraofensiva armatei ruse merge greu