Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Promisiuni în vânt". Ucrainenii, supăraţi pe americani: De ce a anulat de fapt Biden summitul Ramstein și ce înseamnă pentru Ucraina

Ucrainenii sunt dezamăgiţi şi supăraţi după ce întâlnirea în formatul "Ramstein", adică grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, care urma să aibă loc pe 12 octombrie în Germania, a fost anulată. Nu doar Joe Biden şi-a anulat vizita, nici secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, nu mai participă. Nu va avea loc nici reuniunea restrânsă a liderilor din statele-cheie donatoare ale Ucrainei, SUA, Germania, Marea Britanie și Franța, planificată în marja summitului şi de care Kievul lega luarea unor "decizii istorice".

de Redactia Observator

la 10.10.2024 , 16:12

Promisiuni în vânt. Ucrainenii, supăraţi pe americani De ce a anulat de fapt Biden summitul Ramstein și ce înseamnă pentru Ucraina Promisiuni în vânt. Ucrainenii, supăraţi pe americani De ce a anulat de fapt Biden summitul Ramstein și ce înseamnă pentru Ucraina - Profimedia

Război în Ucraina. Ucrainenii se simt oarecum trădaţi. "Promisiuni în vânt. De ce a anulat Biden "Ramstein" și ce înseamnă pentru Ucraina" este titlul unei analize publicate de Ukrainska Pravda. Joe Biden nu doar că și-a anulat călătoria în Germania din cauza uraganului Milton, dar a decis și anularea completă a evenimentului, care trebuia să adune și alți parteneri occidentali ai Ucrainei. Deși a existat o opțiune pentru participarea de la distanță a lui Biden, prin link video, această idee a fost și ea abandonată.

Summitul de la care Zelenski aştepta decizii istorice pentru a câştiga războiul, anulat

Ucrainenii sperau să obţină de la acest summit "decizii istorice" precum permisiunea de a lovi cu rachete balistice şi de croazieră în Federația Rusă şi invitarea Ucrainei să adere la NATO în anumite condiții. Totul făcea parte din "planul de victorie" pe care preşedintele Zelenski l-a prezentat în septembrie preşedintelui SUA. În Germania, acest plan urma să fie discutat cu alți lideri.

Articolul continuă după reclamă

S-a produs această schimbare de planuri doar din cauza uraganului Milton? Este de fapt Ucraina cauza reală a schimbării de plan? Va relua Casa Albă planurile eşuate acum? Şi când va fi posibil acest lucru?, se întreabă jurnaliştii ucraineni. Președintele Biden a anunțat întâlnirea în formatul "Ramstein" la nivel de lideri la sfârșitul lunii septembrie, la câteva zile după întâlnirea cu Volodimir Zelenski, când președintele ucrainean i-a înmânat așa-numitul "plan de victorie", adică ideile Ucrainei despre modul în care aliaţii pot ajuta la schimbarea dinamicii războiului ruso-ucrainean.

Pe acelaşi subiect

Printre propunerile Kievului se numără solicitări care pot fi îndeplinite de americani, dar şi altele care necesită discuţii colective cu aliaţii. Preşedintele SUA nu poate să rezolve în mod independent, fără acordul aliaților, problema formatului de cooperare dintre Ucraina și NATO pentru că în Alianță este nevoie de consens pentru toate deciziile, explică ucrainenii.

De ce a fost anulată această întâlnire crucială în ultimul moment?

În cadrul grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, Joe Biden alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul britanic, Keir Starmer şi cancelarul german, Olaf Scholz plănuiau să discute dacă este realist să extindă Ucrainei o invitație de aderare la NATO și în ce condiții (n.r. recent a fost discutat în presa occidentală scenariul aderării Ucrainei la NATO fără teritoriile ocupate în present de ruşi după modelul Germaniei de Vest), dezvăluie sursa citată. Un alt subiect de negocieri la Ramstein era autorizarea Ucrainei de a lovi în Rusia cu rachete occidentale, cu rază lungă de acțiune.

Nu va exista nicio decizie, nici măcar o discuție. Reuniunea din octombrie a liderilor a fost anulată la inițiativa Statelor Unite, scriu resemnaţi ucrainenii. Marți, Casa Albă a declarat că Biden nu va merge în Germania din cauza uraganului Milton care urma să lovească Florida. Câteva ore mai târziu, circula încă varianta ca Ramstein să aibă loc fără participarea lui Biden, dar partea americană a spulberat foarte repede sparanţele: secretarul de stat Anthony Blinken a anunțat că nici el nu va zbura în Germania. A fost infirmat şi orice plan despre includerea lui Biden prin link video. SUA au semnalat că nu urmau să existe deloc discuții la nivel înalt la Ramstein, dar noaptea au anunțat în sfârșit că nu va fi deloc întâlnire în format Ramstein pe 12 octombrie.

Liderii occidentali care se pregăteau de această vizită au fost nevoiți să-și schimbe urgent programul. Faptul că SUA au respins de la bun început orice format hibrid al summitului, cum ar fi opțiunea de participare prin link video a lui Biden, i-a determinat pe mulţi ucraineni să se întrebe dacă uraganul Milton a fost motivul sincer al anulării întâlnirii la nivel înalt.

Jurnaliştii ucraineni explică că, pe scurt, vizita a fost într-adevăr anulată din cauza uraganului. Nu a fost un "protest", "o pedeapsă pentru Ucraina" sau "o reticență în a-l susține pe Zelenski". Dar există și nuanțe care dau semnale alarmante pentru Ucraina.

În primul rând, uraganul Milton, deşi îngrijorător pe plan intern, nu a fost motivul cheie pentru schimbarea urgentă a planurilor de către Casa Albă. Summitul privind asistența acordată Ucrainei a trebuit să fie anulat din cauza presiunii alegerilor americani și a lui Donald Trump personal, scriu jurnaliştii ucraineni. 

În ultimele zile, Donald Trump a lansat o avalanşă de acuzaţii la adresa actualei administrații, Joe Biden şi Kamala Harris fiind criticaţi că nu au acţionat adecvat în timpul uraganului Helene, care a lovit SUA acum două săptămâni. Casa Albă este preocupată să demonstreze electoratului că aceste acuzaţii sunt false. Și în aceste condiții, Biden nu putea să părăsească țara pentru a nu-i oferi muniţie de atac lui Donald Trump. 

Niciun plan înainte de alegeri

Ucrainenii totuşi remarcă faptul că în timp ce pentru ei vizita lui Biden în Germania era foarte importantă, în SUA percepția a fost cu totul alta. O mare parte a presei americane nici măcar nu a menţionat discuţiile de la Grupul Ramstein al donatorilor de arme pentru Ucraina. Acest lucru ilustrează o altă problemă fundamentală. Războiul din Ucraina a devenit complet absent din discursul public și din media, constată ucrainenii. 

Mulţi politicieni se folosesc mai degrabă de problema ucraineană în interes propriu ca să atace rivalii politici, așa cum s-a întâmplat în timpul recentei vizite a lui Zelenski în SUA, când Ucraina s-a aflat pe neașteptate și fără motive reale în centrul unei furtuni politice, confruntarea dintre republicani și democrați, au concluzionat cu amărăciune jurnaliştii ucraineni. 

Președintele Biden a subliniat totuşi că intenționează să revină ulterior la summitul Ramstein. Asta le dă ucrainenilor o oarecare speranță, dar sunt convinşi că nu se va întâmpla înainte de ziua alegerilor. Din păcate, în SUA, nu există o cerere publică pentru sprijinirea Ucrainei iar în ceea ce privește perioada de după alegerile de pe 5 noiembrie, totul va depinde în primul rând de rezultatele votului.

Dacă Kamala Harris este aleasă noul președinte al Statelor Unite, atunci în ultimele două luni de mandat, Biden va avea o fereastră pentru a-și lăsa moștenirea politică, inclusiv prin inițiative îndrăznețe de sprijinire a Ucrainei. Dacă Trump câștigă, cel mai probabil această oportunitate va fi pierdută. Într-un astfel de scenariu, summitul Ramstein din 12 octombrie a fost într-adevăr ultima fereastră de oportunitate. Dar a fost luată de uraganul Milton.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?
Observator » Ştiri externe » "Promisiuni în vânt". Ucrainenii, supăraţi pe americani: De ce a anulat de fapt Biden summitul Ramstein și ce înseamnă pentru Ucraina