Rusia anunţă că a distrus 4 sisteme HIMARS. Ucraina şi SUA neagă: Vor să descurajeze Occidentul să mai trimită arme
Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că soldații Moscovei au distrus patru sisteme de rachete de artilerie HIMARS, trimise de SUA în Ucraina la începutul acestei luni, relatează Reuters. Ucraina și Statele Unite neagă informațiile lansate de ruși. Șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, a declarat ieri că trupele Rusiei nu au reușit să distrugă niciun sistem HIMARS. Război Rusia - Ucraina, ziua 149 LIVE TEXT
De Redactia Observator la 22.07.2022, 17:23Între 5 și 20 iulie, ”patru lansatoare și un vehicul de reîncărcare pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă (HIMARS) fabricate în SUA au fost distruse”, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării în informarea zilnică. Kievul a respins imediat afirmațiile Moscovei, numindu-le ”minciuni” menite să submineze sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile.
Primele patru lansatoare, care pot transporta câte 6 rachete odată, au fost livrate la începutul lunii iunie. Acum ucrainenii au 12 sisteme şi sute de rachete cu care pot trage.
Câte lansatoare HIMARS are Ucraina
Ucraina are în prezent 12 sisteme HIMARS iar americanii au anunțat miercuri că mai trimit alte 4, ducând numărul total al acestor temute arme la 16. Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor militar de 8 miliarde de dolari de la începutul războiului, inclusiv 2,2 miliarde de dolari în ultima lună.
- Zelenski îi avertizează pe ruşi că nu vor fi în siguranţă nicăieri pe teritoriul Ucrainei: "Au simţit deja...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 133 LIVE TEXT. Ruşii susţin că au distrus două dintre cele patru sisteme HIMARS ale...
- Șeful Statului Major al SUA: Rusia nu a distrus niciun sistem HIMARS în Ucraina până acum
Sistemele M142, cunoscute şi ca HIMARS sunt arme avansate, cu o mobilitate înaltă, mai precise și care oferă o rază de acțiune mai mare decât alte sisteme de artilerie, permițând Kievului să lovească ținte și depozite de arme rusești aflate mult în spatele liniilor frontului. Au o rază de acţiune de până la 80 de km şi au devenit un coşmar pentru forţele ruse, potrivit ucrainenilor.
Un lansator HIMARS este evaluat la 5,6 milioane de dolari. Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că artileria HIMARS a ajutat la "stabilizarea situației” pe câmpul de luptă.
Moscova a acuzat Occidentul că prelungește conflictul prin înarmarea Kievului și a spus că furnizarea de arme cu rază mai lungă de acțiune justifică încercările Rusiei de a-și extinde controlul asupra mai multor teritorii ucrainene, dincolo de regiunea de est Donbas, pentru a se proteja.
Pe 6 iulie, la doar câteva zile după sosirea primelor sisteme HIMARS în Ucraina, ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus două dintre ele, publicând o filmare cu presupusul atac. Ucraina a negat informațiile, spunând că folosește armele furnizate de SUA pentru a da ”lovituri devastatoare” forțelor ruse.
Serhii Leshchenko, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat vineri că Ucraina continuă să folosească sisteme HIMARS pentru a "cauza pierderi grele statului agresor”. "Rusia încearcă să oprească furnizarea de arme din Occident și să intimideze aliații Ucrainei cu puterea imaginară a forțelor sale armate”, a spus el într-o conferință de presă.
În această săptămâna, Kievul a folosit sisteme HIMARS pentru a lovi un pod cheie peste râul Nipru, în zonele controlate de ruși, din regiunea de sud Herson, provocând găuri uriașe în asfalt și determinând oficialii locali instalați de Rusia să avertizeze că ar putea fi complet distrus dacă atacurile continuă.
De ce nu pot opri ruşii sistemele HIMARS
Spre deosebire de alte lansatoare multiple de rachete pe care ambele tabere le-au folosit în război, rachetele Himars pot fi îndreptate cu precizie înaltă asupra țintelor, ceea ce înseamnă că pot fi folosite cu moderație și cu mare încredere că ajung acolo unde trebuie, se arată într-o analiză făcută de France24.
Cu toate astea, sistemele HIMARS au mai multe avantaje decât precizia. Rachetele zboară suficient de jos și suficient de repede încât apărarea antiaeriană rusă nu le poate intercepta cu ușurință. În plus, pentru că vehiculele sunt atât de mobile, rușilor le este greu să le găsească și să le ţintească.
"Himars a schimbat caracterul luptei din Ucraina. Le permite ucrainenilor să-i vizeze pe ruși la distanță mai mare și în zone în care nu putea înainte din cauza sistemelor rusești de apărare aeriană", a explicat pe Twitter Mick Ryan, general australian ieşit la pensie. Unii bloggeri militari au mai vehiculat o tactică: ucrainenii folosesc lansatoarele HIMARS în paralel cu alte rachete pentru a îngreuna sarcina apărării antiaeriane ruse care nu mai face faţă.
Christopher Dougherty, analist la Centrul pentru Noua Securitate Americană din Washington, a spus că este surprins că rușii nu au făcut planuri în avans pentru a contracara sistemele HIMARS. "Nu este un secret că aceste lucruri aveau să apară. Este un alt caz în care rușii au întârziat să se adapteze la ceea ce sunt, sincer, probleme destul de evidente pe câmpul de luptă".
În cele din urmă, rușii se vor adapta, vor dispersa depozitele de muniţie si combustibil și se vor îndepărta mult mai mult de linia frontului, susţin analiștii. Dar asta le va îngreuna logistica de pe câmpul de luptă. "De fiecare dată când distribui ceva, este nevoie de mai multe camioane", a spus Dougherty. Iar flota de camioane a armatei ruse a fost semnificativ diminuată de război.
Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews, din Scoția, spune că sistemele Himars fac parte dintr-o strategie mai amplă de a deteriora logistica rusă și de a împinge mai în spate apărarea antiaeriană. Astfel, artileria din prima linie, care este pilonul de bază al ofensivei ruse, ar deveni mai vulnerabilă în faţa forțelor aeriene și terestre ale Ucrainei.