Antena Meniu Search
x

Șeful Statului Major al SUA: Rusia nu a distrus niciun sistem HIMARS în Ucraina până acum

Șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, susține că trupele Rusiei nu au reușit să distrugă niciun sistem avansat de artilerile pe care Ucraina le-a primit din partea statelor occidentale. CNN notează că aceste declarații vin la scurt timp după ce Moscova a anunțat că a reușit să elimine un sistem HIMARS amplasat în apropiere de linia frontului.

de Adrian Popovici

la 21.07.2022, 15:48

Șeful Statului Major al SUA a anunțat că Rusia nu a reușit încă să distrugă sisteme HIMARS livrate Ucrainei.
SUA trimite patru noi sisteme HIMARS în Ucraina. - Profimedia

"Până în prezent, sistemele HIMARS pe care le-am furnizat [ ...] nu au fost eliminate de ruși", a explicat generalul Mark Milley. El a mai adăugat că SUA nu sunt singura țară care oferă sisteme de artilerie cu rază lungă de atac Ucrainei.

Generalul a vorbit și despre modul în care sistemele HIMARS sunt folosite pe câmpul de luptă și a subliniat că trupele ucrainene le folosesc pentru a ataca ținte strategice, împiedicând în acest fel operațiunile rușilor și înaintarea acestora.

"Ucrainenii folosesc efectiv aceste sisteme HIMARS împotriva nodurilor de comandă și control rusești, a rețelelor lor logistice și împotriva multor altor ținte", a declarat Milley. "Ucrainenii au soldați excelenți de artilerie, tunari excelenți așa cum le-ar spune britanicii și sunt foarte, foarte eficienți", a mai adăugat acesta.

Ministrul ucrainean al apărării le-a explicat jurnaliștilor că partenerii internaționali și-au exprimat admirația în ceea ce privește eficiența cu care soldații țării sale folosesc rachetele primite din Occident și că aceste arme "afectează deja cursul războiului".

Pe acelaşi subiect

"Acestea sunt cifre impresionante dovedesc că Ucraina este într-adevăr scutul Europei", a spus ministrul.

Ucraina primește noi arme din partea SUA

Lloyd Austin, secretarul american al apărării a anunțat că țara sa va trimite Ucrainei alte patru sisteme HIMARS, notează News.ro. "Vom continua să găsim modalităţi inovatoare de a oferi sprijinul pe termen lung pentru bărbaţii şi femeile curajoşi din forţele armate ucrainene şi ne vom adapta asistenţa pentru a ne asigura că Ucraina are tehnologia, muniţia şi armele necesare apărării", a adăugat acesta.

Austin a spus că noul pachet va include şi cartuşe pentru sisteme de lansare de rachete multiple, precum şi muniţii de artilerie.

"Forţele ucrainene folosesc în prezent sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune, inclusiv HIMARS,  furnizate de Statele Unite şi alte sisteme de la aliaţii şi partenerii noştri. Apărătorii Ucrainei fac eforturi pentru a opri avansurile Rusiei în Donbas", a scris Lloyd Austin pe Twitter, joi.

SUA rămân o sursă importantă de arme pentru Ucraina, trimițând până acum 16 sisteme HIMARS. În total, Washingtonul a oferit asistenţă de securitate în valoare de 8 miliarde de dolari de la începutul războiului, inclusiv 2,2 miliarde de dolari în ultima lună

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Șeful Statului Major al SUA: Rusia nu a distrus niciun sistem HIMARS în Ucraina până acum