Rusia întâmpină cu noi atacuri sângeroase summit-ul UE-Ucraina. Putin amenință voalat: "Nu se va termina cu utilizarea blindatelor"
Rusia lansează ameninţări la adresa Republicii Moldova, pe care o avertizează că ar putea fi următoarea ţintă, după Ucraina. Între timp, la Kiev, au început să sosească oficialii europeni pentru summitul UE-Ucraina. Autorităţile ucrainene speră să fie un pas înainte în aderarea la blocul comunitar. Cu toate acestea, comisarul pentru buget şi administraţie avertizează Kievul că acest proces este un maraton, nu un sprint. În ciuda summit-ului, atacurile ruseşti în Ucraina nu s-au oprit.
De Redactia Observator la 03.02.2023, 07:22Moscova a lansat un nou atac asupra oraşului Kramatorsk, la doar o zi de la precedentele lovituri.
Oleksandr Shtupun, purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Civilii au fost uciși de loviturile inamice. Amenințarea cu lovituri aeriene și rachete rusești rămâne în toată Ucraina. Inamicul efectuează în mod activ recunoașterea, pregătindu-se pentru o ofensivă în anumite direcții.
În ciuda imaginilor care reflectă realitatea, Kremlinul susţine că a lovit exclusiv obiective militare
Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: Lansatoarele de rachete fabricate din SUA M-142 "HIMARS" și M-270 "MLRS" au fost distruse în apropierea orașului Kramatorsk din Republica Populară Donețk.
- Rușii își intensifică atacurile în prima zi a summitului UE-Ucraina. Putin acuză Occidentul că vrea să...
- Sonia Simionov, corespondență din Kiev. Cele 4 puncte pe care Zelenski le va discuta cu liderii Europei: măsuri de...
- Putin ameninţă din nou Occidentul: "Rusia are cu ce să răspundă la livrările de tancuri pentru Ucraina"
Prezent la un eveniment care marchează a 80-a comemorare a bătăliei de la Stalingrad, cea mai cumplită confruntare din Al Doilea Război Mondial, Vladimir Putin a prezentat, la rândul său, o imagine distorsionată a războiului din Ucraina.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: Nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem echipamente cu care să răspundem. Nu se va termina cu utilizarea vehiculelor blindate. Toată lumea ar trebui să înțeleagă.
Serghei Lavrov avertizează că agresiunea Rusiei nu se va limita la Ucraina
În schimb, ministrul rus de Externe a afirmat, într-un interviu, că agresiunea Rusiei nu se va limita la Ucraina. Republica Moldova este următoarea pe listă, susţine Serghei Lavrov, care a lansat şi un atac frontal la adresa preşedintei Maia Sandu.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Pur și simplu se străduiește să intre în NATO, ea are cetățenie română, este pregătită să se unească cu România și în general este pregătită pentru aproape orice.
Chişinăul nu s-a arătat impresionat de această declaraţie şi a precizat că Republica Moldova şi-a ales viitorul, iar asta înseamnă că vrea să facă parte din lumea liberă. În acest timp, la Chişinău, au început să apară înalţii oficiali de la Bruxelles, iar Volodimir Zelenski a avut, deja, o primă întâlnire cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Este o sarcină europeană comună de a reduce capacitatea Rusiei de a eluda sancțiunile. Cu cât această sarcină este îndeplinită mai rapid și mai calitativ, cu atât vom fi mai aproape de înfrângerea agresiunii Federației Ruse.
Eforturi de combatere a corupției la nivel înalt, în Ucraina
Cât priveşte aderarea la Uniunea Europeană, aceasta depinde - în foarte mare măsură - de capacitatea Ucrainei de a scădea nivelul corupţiei. O misiune dificilă, după cum au demonstrat-o ultimele percheziţii. În locuinţa fostului ministru al Apărării a fost descoperit un milion de dolari, ascunşi într-o canapea. Iar oficialii de la Kiev au aflat abia acum că şefa Fiscului, în prezent acuzată de fraude de milioane de dolari, are patru case şi câteva maşini de lux.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: Mă linişteşte să văd că organizaţiile dumneavoastră anticorupție sunt în alertă și sunt eficiente în depistarea cazurilor de corupție.
Oficialii care vor participa la summit au primit, din timp, o listă de indicaţii. În primul rând, niciunul nu trebuie să se îmbrace în kaki, pentru a nu se asocia cu imaginea lui Volodimir Zelenschi. Nu sunt încurajate nici ţinutele în culori prea vii, iar încălţămintea trebuie să fie foarte comodă şi călduroasă, ca şi îmbrăcămintea. De asemenea, oficialii de la Bruxelles nu trebuie să aibe valize, ci rucsaci.