Antena Meniu Search
x

Update Rușii își intensifică atacurile în prima zi a summitului UE-Ucraina. Putin acuză Occidentul că vrea să îngenuncheze Rusia

Rusia atacă în valuri în Ucraina cu zeci de rachete şi lasă în urmă şiruri de răniţi şi morţi. Blocurile din Kramatorsk şi Herson au fost bombardate, în timp ce Putin a lansat din nou ameninţări, cu valizele nucleare lângă el. Şi Republica Moldova a fost luată în colimator - ar putea avea soarta Ucrainei. În acest timp, la Kiev a început primul summit Uniunea Europeană - Ucraina. Zelenski a fost asigurat că ţara lui va avea multe dintre avantajele ţărilor din blocul comunitar.

de Redactia Observator

la 02.02.2023, 21:57

Vezi și

Ruşii au atacat localnicii din Kramatorsk, unul dintre marile oraşe ale provinciei Donețk, când oamenii dormeau. Imaginile filmate din dronă arată amploarea dezastrului. Un bloc făcut una cu pământul, clădiri fără acoperişuri, munţi de moloz şi sticlă. Supravieţuitorii atacului abia găsesc puterea să descrie prin ce au trecut.

"Am fugit rapid în dormitor şi m-am uitat şi nu erau geamuri, absolut nimic, totul era distrus. Salvatorii şi pompierii au venit imediat."

Răniţii au primit ajutor medical printre ruine, pe iarba îngheţată. 18 oameni au fost scoşi în viaţă de sub muntele de moloz în care s-a transformat blocul lor. Trei locatari au pierit, însă. La 30 de kilometri sud, Bahmut este în continuare scena unor lupte încrâncenate. În oraşul asediat mai sunt aproape 6.000 de civili, inclusiv 200 de copii. Printre ei este Alina, o fetiţă de şase ani, care a rămas sinistrată, cu bunicii ei, într-un bloc de apartamente bombardat de ruşi. Poliţia ucraineană a organizat o misiune de salvare riscantă ca să o evacueze.

"Când s-a jucat cu alţi copii ultima dată?"

Pe acelaşi subiect

"Tu trebuie să fii într-un loc sigur. Înţelegi?"

"Într-un loc sigur, pentru că eşti copil mic."

"Spune-mi, atacă mult aici? Nu ţi-e frică?"

Prima zi a summitului UE-Ucraina

Valul sângeros de atacuri vine după ce ministrul de interne de la Kiev a anunţat că 500 de mii de soldaţi ruşi sunt la graniţă. Ei ar aşteapta semnalul unei ofensive majore în apropierea datei de 24 februarie, când se împlineşte un an de la invazie.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Există o creştere a acţiunilor ofensive ale ocupanţilor pe front, în estul ţării noastre. Situaţia devine mai severă."

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Suntem ameninţaţi de tancuri germane Leopard, care au desenate cruci pe ele. Noi nu le trimitem tancuri la graniţe, dar avem alte lucruri cu care să răspundem. Nu se va sfârşi cu folosirea vehiculelor armate."

Rusia a intensificat bombardamentele în ziua în care au ajuns la Kiev preşedinta Comisiei Europene şi 15 comisari europeni pentru primul consiliu Uniunea Europeană - Ucraina.

Sonia Simionov, reporter Observator: "Summitul european din Ucraina va avea loc în clădirea din spatele meu. Este vorba despre Casa Naţională a Ucrainei şi se află în centrul Kievului. Încă de dimineaţă, poliţiştii şi militarii au format deja dispozitive de securitate fără precedent, care se întind în acest moment pe câţiva kilometri."

Oficialii europeni s-au întâlnit cu preşedintele Ucrainei, care vrea să îşi vadă ţara cât mai repede în Uniunea Europeană.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: "Astăzi, propunem Ucrainei să se alăture unor programe europene importante. Acestea vor oferi Ucrainei beneficii aproape de cele ale ţărilor membre UE în multe domenii."

Summitul de la Kiev a stârnit furia Kremlinului. Ministrul rus de Externe o acuză pe Ursula von der Leyen de nazism şi că vrea să îngenuncheze Rusia. A aruncat ameninţări, din nou, şi spre Republica Moldova.

Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse: "Moldova este privită ca având rolul unei următoare Ucraine pentru că, în primul rând, au pus în fruntea ţării, prin anumite metode, departe de a fi democratice, o preşedintă care îşi doreşte să adere la NATO, are cetăţenie română, este pregătită să se unească cu România şi, în general, e pregătită pentru aproape orice."  

Putin a celebrat astăzi trecutul războinic al Rusiei. A fost la Volgograd, redenumit pentru o zi Stalingrad, pentru a marca 80 de ani de la sfârşitul celebrei bătăliei din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. În aşteptarea liderului de la Kremlin, localnicii au fost nevoiţi să stea zile în şir în carantină, oamenii nu au fost lăsaţi să se apropie de traseul pe unde trecea convoiul prezidenţial şi echipe de lunetişti au fost amplasate strategic în oraş. Vladimir Putin şi-a luat cu el şi valizele nucleare şi a comparat  lupta împotriva Ucrainei cu victoria asupra Germaniei naziste  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Rușii își intensifică atacurile în prima zi a summitului UE-Ucraina. Putin acuză Occidentul că vrea să îngenuncheze Rusia