Rusia lansează la apă cel mai mare submarin din lume. Experții se tem că ar putea marca începutul unui nou Război Rece
Marina rusă a lansat la apă cel mai lung submarin din lume, prezentat publicului ca un vas de cercetare dar, după cum speculează unii analiști, ar putea fi vorba despre o platformă de spionaj și chiar destinată lansării celor mai noi rachete nucleare. După cum anunță șantierul naval Sevmash, recepția a avut loc la începutul acestui an în portul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk, notează CNN.
De Adrian Popovici la 24.07.2022, 12:50Experții spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor cu rachete ghidate din clasa Oscar II a Rusiei. Aceștia speculează că dimensiunile record ale acestui vas au fost alese pentru a permite instalarea echipamentelor moderne de colectare a informațiilor, dar și pentru a putea transporta și lansa primele torpile nucleare invizibile.
Dacă Belgorod poate integra cu succes aceste noi capabilități, ar putea ca în următorul deceniu să determine o revenire la scenele Războiului Rece sub ocean, cu submarinele americane și ruse urmărindu-se și vânându-se reciproc în confruntări tensionate.
La mai mult de 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din lume, chiar mai mare decât submarinele balistice din clasa Ohio ale Marinei SUA, care au 171 de metri. Lucrările de construcție au fost gata în 2019, dar pandemia a întârziat testele de siguranță.
Care este misiunea submarinului Belgorod?
- Ruşii au atacat portul Odessa la mai puţin de o zi de la semnarea acordului pentru exportul cerealelor. Bucăţi...
- Atacul cu rachete asupra orașului Odessa, condamnat "fără echivoc" de secretarul general al ONU, Antonio Guterres
- Lituania a ridicat interdicţia de tranzit pe calea ferată al produselor ruseşti spre Kaliningrad
Ceea ce diferențiază Belgorod de oricare dintre submarinele cu propulsie nucleară din flota rusă și chiar față de orice alte submarinele nucleare din întreaga lume este misiunea sa.
TASS a raportat că submarinul va transporta torpilele Poseidon care pot purta încărcături nucleare și care sunt proiectate să fie lansate de la sute de kilometri distanță și să treacă dincolo de liniile de apărare ale inamicilor.
"Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în Rusia, cât și în Occident, ceea ce va duce la noi cerințe și noi contra-arme", subliniază H. I. Sutton, expert american în submarine.
În noiembrie 2020, Christopher A. Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare nucleară, a declarat că torpilele Poseidon sunt concepute pentru a "acoperi orașele de coastă americane cu un tsunami radioactiv".