Antena Meniu Search
x

Video Ruşii au atacat portul Odessa la mai puţin de o zi de la semnarea acordului pentru exportul cerealelor. Bucăţi din rachetele ruseşti au ajuns pe litoralul bulgar

Rusia a atacat depozitele cu grâu ucrainean la mai puţin de o zi după acordul semnat pentru deblocarea exportului de grâu în Marea Neagră. Mai multe rachete au fost lansate în direcţia oraşului Odessa, iar cel puţin două dintre ele au fost doborâte de ucraineni înainte de a ajunge la depozite. Conflictul din Marea Neagră a făcut ca bucăţi din rachete ruseşti să ajungă şi pe litoralul bulgar.

de Redactia Observator

la 25.07.2022, 10:32

Vezi și

Două rachete au căzut în sudul portului Odessa la nici 12 ore după acordul semnat la Istanbul. Un obuz a lovit o staţie de pompare a apei şi altul a provocat un incendiu în apropiere de depozitele ucrainene. Alte două rachete au fost interceptate de sistemul de apărare înainte de a ajunge la ţărm. "În contextul a ceea ce se întâmplă acum cu grâul ucrainean, o rachetă a lovit chiar locul unde grâul este depozitat. Astfel, putem vedea ce înseamnă aceste acorduri pentru un stat terorist", a declarat Yuri Ignat, secretar Forţe Aeriene Ucrainene.

Valoarea grâului din depozitele Ucrainei este estimată la 10 miliarde de dolari

Atacul a fost condamnat de secretarul general al ONU şi de comunitatea internaţională. 21 de milioane de tone de cereale aşteaptă în depozitele din Ucraina să fie transportate pe culoarele securizate către Turcia. În total, valoarea grâului este estimată la 10 miliarde de dolari. "Este o şansă să prevenim o catastrofă globală, o foamete care ar putea crea haos politic în multe din ţările lumii, în mod deosebit în rândul celor care ne ajută", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Rusia şi Ucraina s-au angajat să-şi păstreze neutralitatea în zona Mării Negre, iar Turcia s-a oferit să ajute la deminare. În cele cinci luni de la începutul războiului aici s-au dat lupte grele, îndeosebi pentru Insula Şerpilor controlată acum de Kiev. De altfel, o bucată a unei rachete ruseşti folosite de sistemul de apărare anti-aeriană Pantsir a eşuat  pe o plajă de pe litoralul bulgar. Atacurile ruse nu s-au oprit la Odessa. Cel puţin 3 oameni au murit şi 9 au fost răniţi după rachete lansate în regiunea Kirovograd, iar alte obuze au lovit Harkovul. Bombardamentele vin după ce atât UE, cât şi Statele Unite au anunţat că vor suplimenta ajutorul militar, cu 500 de milioane de euro şi respectiv 270 de milioane de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ruşii au atacat portul Odessa la mai puţin de o zi de la semnarea acordului pentru exportul cerealelor. Bucăţi din rachetele ruseşti au ajuns pe litoralul bulgar