Video

Forţă militară fără precedent în Arctica. CNN a publicat imagini surprinse din satelit

De Veronica Micu.
Publicat: 05.04.2021, 10:10.
Actualizat: 07.04.2021, 16:09

Rusia a acumulat o forță militară fără precedent în Arctica și își testează cele mai noi arme într-o regiune proaspăt rămasă fără gheață din cauza schimbărilor climatice, în încercarea de a-și securiza zona de nord și de a deschide o rută de transport maritim cheie din Asia către Europa.

Experții în domeniul armelor și oficiali occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o „super-armă”, torpila Poseidon 2M39. Această torpilă fără pilot și nedetectabilă este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de designerii ruși pentru a se strecura pe fundul mării.

Dispozitivul este destinat să livreze un focos de mai multe megatone, potrivit oficialilor ruși.

Citește și:

În noiembrie, Christopher A Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidon este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”.

Imaginile prin satelit furnizate CNN de compania de tehnologie spațială Maxar detaliază o acumulare continuă de baze și tehnică militară rusă în zona arctică a țării, împreună cu facilități de depozitare subterane, probabil pentru Poseidon și alte arme noi. Tehnica militară include bombardiere și avioane MiG31BM și noi sisteme radar aproape de coastele Alaskăi.

Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica

Acumularea militară rusă se face în paralele cu mișcări de trupe și echipamente ale NATO și SUA. Bombardierele americane B-1 Lancer staționate în baza aeriană norvegiană Ørland au finalizat recent misiuni în estul Mării Barents, iar oficialii americani au confirmat prezența în zonă a unui submarin Seawolf în august, în zonă, potrivit Mediafax.

„Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica. Acest lucru are implicații pentru Statele Unite și aliații săi, peentru că generează posibilitatea de a extinde capacități militare în Atlanticul de Nord”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat, pentru CNN.

Armele de înaltă tehnologie sunt, testate în mod regulat în zona arctică, potrivit oficialilor ruși citați în mass-media de stat și oficialilor occidentali.

UE, îngrijorată de activităţi militare ruseşti în apropierea Ucrainei

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell promite Kievului susinerea ”de nezdruncinat” a Uniunii Europene (UE) şi se declară îngrijorat faţă de deplasări de trupe ruseşti în paropierea Ucrainei, relatează AFP.

”Urmărim cu o mare îngrijorare activitatea militară rusă în apropierea Ucrainei. UE susţine de nezdruncinat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a anunţat Borrell, într-un mesaj postat pe Twitter în urma unei discuţii la telefon, duminică, cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Borrell a anunţat că urmează să discute cu şeful diplomaţiei ucrainene şi miniştrii de Externe ai celor 27 de state membre UE în cadrul unei reuniuni în aprilie.

Ucraina a acuzat Rusia, săptămâna trecută, de o comasare a unor trupe la frontieră, în nord şi est şi în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Kremlinul nu a negat aceste deplasări de trupe, însă a insistat asupra faptului că ele ”nu amenină pe nimeni”.

Războiul din estul Ucrainei, între separatişti proruşi şi trupe guvernamentale ucrainene s-a soldat cu peste 13.000 de morţi din 2014, potrivit ONU. Lideri occidentali, inclusiv Joe Biden, şi-au exprimat susţinerea faţă de Ucraina.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.