Rusia şi Belarus au început exerciţii militare comune. Kievul se teme că Moscova ar putea lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina
Rusia şi Belarus au început luni exerciţii militare comune, ceea ce stârneşte temeri la Kiev şi în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina, relatează Reuters şi The Guardian, potrivit News.ro.
De Redactia Observator la 16.01.2023, 09:36Rusia deja s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a-şi lansa invazia în Ucraina, în februarie anul trecut, dar până acum Minskul nu a participat direct la conflict cu forţe militare.
Ministerul Apărării din Belarus a transmis luni dimineaţa un comunicat cu privire la exerciţiile comune pe care forţele sale aeriene le desfăşoară cu Rusia. "Astăzi a început un exerciţiu tactic comun de zbor al unităţilor de aviaţie ale forţelor armate ale Republicii Belarus şi ale Federaţiei Ruse, care fac parte din componenta de aviaţie a grupului regional comun", a anunţat ministerul, precizând că scopul principal al exerciţiului este "creşterea compatibilităţii operaţionale în îndeplinirea comună a sarcinilor de pregătire de luptă". Cei doi aliaţi vor efectua exerciţii ale forţelor aeriene în perioada 16 ianuarie -1 februarie folosind toate aerodromurile militare din Belarus, iar exerciţiile comune începute luni implică o "subdiviziune a brigăzii mecanizate", a anunţat Ministerul belarus al Apărării.
Ucraina a avertizat cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului
Potrivit unei declaraţii publicate pe contul de Telegram al Ministerului Apărării din Belarus, unităţi ale forţelor aerospaţiale ale Rusiei au sosit pe aerodromurile din Belarus duminică seara târziu. Minskul a declarat anterior că exerciţiile sunt defensive, însă acumularea în curs de desfăşurare a trupelor ruseşti în Belarus, combinată cu un val de activităţi militare în ţară, aminteşte de ceea ce se întâmpla acolo chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina din februarie anul trecut.
- Există pericol de escaladare a conflictului din Transnistria? Anunțul preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova
- Rușii se laudă cu bombardamentele de sâmbătă din Dnipro. Cel puțin 30 de oameni au murit în blocul lovit de...
- Momente dramatice după ce rușii au ras de pe fața pământului un bloc cu 9 etaje, în Dnipro. Cel puțin 25 de...
Alături de Moscova, Minskul şi-a sporit, de asemenea, exerciţiile cu armament şi echipament militar. Canalele neoficiale de pe Telegram de monitorizare militară au relatat că avioane de vânătoare, elicoptere şi avioane de transport militar au sosit în Belarus încă de la începutul anului - opt avioane de vânătoare şi patru avioane cargo numai duminică. Ministerul belarus al Apărării a declarat doar că în Belarus au sosit "unităţi" ale forţelor aeriene ale Rusiei.
Situaţia de la graniţa sudică a Belarusului - graniţa cu Ucraina - nu a fost "foarte calmă", iar Ucraina a "provocat" Belarusul, a declarat Pavel Muraveiko, prim-adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări de duminică, pe Telegram, a Ministerului belarus al Apărării. "Ne menţinem reţinerea şi răbdarea şi ne păstrăm praful de puşcă uscat", a declarat însă Muraveiko. "Avem necesarul de forţe şi mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei ameninţări teroriste pe teritoriul nostru", a adăugat el. Ucraina a avertizat în permanenţă cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că ţara trebuie să fie pregătită la graniţa sa cu Belarusul.
Kremlinul, deşi neagă, a făcut presiuni asupra preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a juca un rol mai activ în conflictul din Ucraina, dar Minskul susţine că nu va intra în război.