Antena Meniu Search
x

Belarus mută trupe și echipamente militare. Cum explică aceste mișcări reprezentanții Consiliului de Securitate

Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, a anunțat că miercuri și joi mută trupe și echipamente militare, ca parte a unor exerciții de apărare împotriva unor posibile amenințări teroriste, relatează Sky News.

de Redactia Observator

la 07.12.2022, 10:47

Belarus mută trupe și echipamente militare. Cum explică aceste mișcări reprezentanții Consiliului de Securitate - Shutterstock

Autoritățile din Belarus au anunțat că în aceste zile mută numeroase echipamente militare și forțe de securitate. Explicația oficialilor este că în mai multe regiuni ale țării se desfășoară exerciții militare. 

"Mișcarea cetățenilor de-a lungul anumitor drumuri și zone publice va fi restricționată, iar utilizarea armelor de imitație în scopuri de antrenament este planificată", au transmis reprezentanții Consiliului de Securitate, citat de agenția de știri de stat BelTA, neprecizând ce zone ale țării ar putea fi afectate.

Belarus a insistat că nu va intra în războiul împotriva vecinului său Ucraina, dar rămâne un aliat apropiat al Rusiei și a efectuat exerciții militare comune cu Moscova. De asemenea, anul acesta, președintele Aleksandr Lukaşenko a ordonat desfășurarea de trupe în apropierea graniței cu Ucraina. Belarus a fost folosit ca punct de plecare pentru unele dintre atacurile Moscovei.

Ucraina a avertizat de mai multe ori că Belarus și Rusia ar putea plănui o incursiune comună peste granița de nord a Ucrainei. Săptămâna trecută, miniștrii apărării din Rusia și Belarus au purtat noi discuții despre cooperarea militară.

Belarusul a permis Rusiei să-i folosească teritoriul pentru lansarea în 24 februarie a invaziei în Ucraina

Aliată cu Rusia şi având frontiere cu aceasta, cu Ucraina şi cu ţări membre NATO, Belarusul a permis Rusiei să îi utilizeze teritoriul pentru lansarea în 24 februarie a invaziei în Ucraina. Belarusul depinde politic şi economic de Rusia, iar sprijinul lui Vladimir Putin l-a ajutat pe Lukaşenko să reziste manifestaţiilor ample pentru democraţie din 2020. Demonstraţiile de protest au fost reprimate cu forţa, iar liderii opoziţiei belaruse au fost închişi sau obligaţi să se refugieze în alte ţări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Belarus mută trupe și echipamente militare. Cum explică aceste mișcări reprezentanții Consiliului de Securitate