Antena Meniu Search
x

Rusia își trimite soldați într-un exercițiu de luptă în Belarus. Mișcări importante de trupe și arme în țara celui mai apropiat aliat al lui Putin

Rusia a anunţat joi că trupele sale iau parte la exerciţii tactice în Belarus, pe fondul temerilor că Moscova face presiuni asupra aliatului său să se implice mai mult în războiul din Ucraina, informează Reuters. Belarus a afirmat că nu se va implica direct în războiul din Ucraina, însă preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ordonase mai demult desfăşurarea trupelor sale alături de cele ruse lângă frontiera cu Ucraina, invocând ameninţări din partea Kievului şi Occidentului, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 08.12.2022, 12:48

Soldați ruși
Rusia își trimite o parte din soldați într-un exercițiu de luptă în Belarus - Hepta

Într-un comunicat, Ministerul Apărării rus a anunţat că "militarii din cadrul Districtului militar vestic continuă antrenamentul intensiv de luptă în cadrul forţelor armate ale Republicii Belarus". Potrivit ministerului rus, "acţiuni de antrenament de luptă vor avea loc atât în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii".

"Militarii exersează tragerile cu toate tipurile de arme mici, precum şi cu lansatoare de mine; ei îşi perfecţionează abilităţile în pilotarea de vehicule de luptă, au cursuri de obstacole psihologice, studiază medicina tactică şi alte discipline", adaugă ministerul rus.

Înregistrări video postate de minister arată soldaţi ruşi în echipamente pentru zăpadă lângă tancuri într-un peisaj de iarnă, trăgând cu arme, inclusiv de artilerie.

Belarusul își "verifică" răspunsul în fața posibilelor acte de terorism

Pe acelaşi subiect

Belarus intenţionează să mute echipament militar şi forţe de securitate miercuri şi joi, în cadrul a aceea ce Minskul califică drept o "verificare" a răspunsului său la posibile acte de terorism, informează miercuri agenţia de presă BelTA, preluată de Reuters.

"În timpul acestei perioade, este planificată o mutare de echipament militar şi personal al forţelor naţionale de securitate", a anunţat agenţia de presă belarusă, citând Consiliul de Securitate al Belarus. "Deplasarea (transportului) cetăţenilor de-a lungul anumitor drumuri şi zone publice va fi restricţionată şi este planificată utilizarea de arme de imitaţie în scop de antrenament", mai aduagă instituția.

Nu există deocamdată informaţii despre ce zone din Republica Belarus ar putea fi afectate. Belarus a declarat că nu va intra în război în ţara vecină Ucraina, însă preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ordonase mai demult desfăşurarea de trupe baleruse alături de trupe ruseşti lângă frontiera cu Ucraina, invocând ameninţări din partea Kievului şi Occidentului la adresa Belarus.

Belarus şi Rusia fac oficial parte dintr-o "uniune statală" şi sunt aliaţi apropiaţi din punct de vedere economic şi militar, iar Rusia a folosit teritoriul Republicii Belarus ca punct de escală pentru a lansa invazia sa în Ucraina, pe 24 februarie. Kievul avertizează de luni de zile că Belarus şi Rusia ar putea planifica o incursiune pe la frontiera de nord a Ucrainei. Săptămâna trecută, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a purtat discuţii cu omologul său belarus Viktor Hrenin despre cooperarea militară dintre cele două ţări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Rusia își trimite soldați într-un exercițiu de luptă în Belarus. Mișcări importante de trupe și arme în țara celui mai apropiat aliat al lui Putin