Antena LIVE

Rusia și Ucraina au negociat în secret 2 luni cu Turcia un acord privind Marea Neagră. Au ajuns la un consens, dar Kievul s-a retras brusc

Război în Ucraina. Rusia și Ucraina au negociat timp de două luni cu Turcia un acord pentru siguranța transportului  maritim în Marea Neagră. Moscova şi Kievul au ajuns la un acord care urma să fie anunțat de Ankara pe 30 martie, dar Ucraina s-a retras brusc, relatează Reuters, citând patru surse apropiate discuţiilor. 

De la 16.04.2024, 11:35
Rusia și Ucraina au negociat în secret 2 luni cu Turcia un acord privind Marea Neagră. Au ajuns la un consens, dar Kievul s-a retras brusc Getty Images

Negocierile dintre ruşi şi ucraineni au fost mediate de Turcia la îndemnul ONU, potrivit surselor care au vorbit cu Reuters sub protecţia anonimatului. În luna martie, Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord "pentru siguranța transportului comercial în Marea Neagră", au precizat sursele.

Ucraina nu a vrut să semneze oficial documentul, dar Kievul și-a dat acordul ca președintele turc Tayyip Erdogan să-l anunțe public pe 30 martie, cu o zi înainte de alegerile locale. Dar "în ultimul minut, Ucraina s-a retras brusc, iar acordul a fost anulat", a precizat una dintre surse. Alte trei persoane au confirmat această versiune a evenimentelor. Rusia, Ucraina și Turcia au refuzat să comenteze,

Ruşii au negociat cu ucrainenii

Nu este clar de ce s-a retras Ucraina. Sursele care au vorbit cu Reuters au spus că nu știu ce a determinat decizia Kievului. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în februarie că, fără un nou ajutor militar al SUA, Ucraina nu poate apăra coridorul de transport maritim din vestul Mării Negre, pe lângă România și Bulgaria.

Pe acelaşi subiect

Este prima dată când apar în presă informaţii referitoare la discuții între Rusia şi Ucraina privind transportul maritim din Marea Neagră. Este un semn care arată diplomaţia tacită desfășurată în spatele ușilor închise pentru a aduce cele două părți aflate în conflict la negocieri, chiar dacă, este vorba doar despre transportul comercial, comentează Reuters.

"Sperăm în continuare că libertatea de navigație în Marea Neagră va prevala", a spus pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, Stephane Dujarric, rugat să comenteze informaţiile.

Turcia și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, încearcă de luni de zile să ajute ca navele comerciale să navigheze mai liber prin Marea Neagră. În unele părţi marea a fost transformată într-o zonă de război naval de când Rusia a invadat Ucraina în 2022, aminteşte Reuters.

Marea Neagră este o rută cheie atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, pentru a transporta cereale, îngrășăminte și petrol, pe piețele mondiale, dar volumul de transport maritim a scăzut semnificativ de la declanşarea războiului.

Discuţii Rusia - Ucraina

Textul acordului, consultat de Reuters, precizezcă că Turcia "în cadrul eforturilor de mediere" a ajuns la acorduri cu Ucraina și Rusia "cu privire la asigurarea unei navigații libere și sigure a navelor comerciale în Marea Neagră", în conformitate cu Convenția de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor.

Acordul respectiv, din 1936, oferă Turciei controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele și puterea de a reglementa tranzitul navelor de război. De asemenea, garantează trecerea liberă a navelor civile pe timp de pace și restricționează trecerea navelor care nu aparțin țărilor cu ieşire la Marea Neagră.

Conform acordului care urma să fie anunțat pe 30 martie, atât Moscova, cât și Kievul ar fi oferit garanții de securitate navelor comerciale din Marea Neagră. Se angajau să nu le atace, să nu le pună sub sechestru şi să nu le percheziționeze atâta timp cât acestea erau fie goale, fie declarate cu marfă non-militară.

"Aceste garanții nu se aplică navelor de război, navelor civile care transportă bunuri militare (cu excepția transportului maritim convenit de părți în cadrul misiunilor internaționale)", se arată în draftul de acord.

"Turcia îl informează pe secretarul general al ONU că acordul a fost agreat și este pus în aplicare prin medierea Turciei", se mai arată în proiectul de acord. "Acordul intră în vigoare la anunț".

Turcia și Națiunile Unite au contribuit la medierea Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, un acord încheiat în iulie 2022 care a permis exportul în siguranță a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Rusia s-a retras din acord în iulie 2023, plângându-se că Occidenul împiedică exporturile ruseşti de alimente și îngrășăminte.

Ți-a plăcut acest articol?

negocieri rusia ucraina razboi ucraina marea neagra
Întrebarea zilei
Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au...
Useit
Publicat 17.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024