Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia anunţă încetarea acordului de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră după atacarea Podului Kerci din Crimeea

Război în Ucraina. Rusia anunţă că a încetat de luni acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, după ce podul Kerci din Crimeea a fost din nou avariat de două drone ucrainene. Moscova acuză că nu mai sunt îndeplinite condiţiile înţelegerii, dar spune că atacarea podului din Crimeea nu are nicio legătură cu decizia luată. 

de Nicu Tatu

la 17.07.2023 , 14:31

Rusia anunţă încetarea acordului de export al cerealelor prin Marea Neagră după atacarea Podului Kerci din Crimeea
Rusia anunţă încetarea acordului de export al cerealelor prin Marea Neagră după atacarea Podului Kerci din Crimeea - Profimedia / Getty Images

Rusia nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a anunţat luni Kremlinul, potrivit TASS. Kremlinul a spus că oprirea acordului care avea rolul de a combate criza alimentară globală agravată de invadarea Ucrainei nu are nimic de-a face cu atacarea podului Kerci din Crimeea. 

Înţelegerea mediată în urmă cu un an de ONU şi Turcia permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sudul ţpării, după ce Rusia a impus o blocadă la începutul războiului din Ucraina.  Acordul a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Moscova susţinea de câteva luni că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire.

Rusia a acuzat luni Ucraina de atacul asupra podului care leagă Crimeea de teritoriul rus. Conform surselor ruse, pentru atac s-au folosit drone, iar exploziile au ucis doi oameni

Articolul continuă după reclamă

Rusia a acuzat Ucraina, SUA şi Marea Britanie de atacul asupra podului Kerci din Crimeea

Pe acelaşi subiect

Un politician rus de rang înalt a declarat luni că Rusia nu ar trebui să reînnoiască acordul privind cerealele din Marea Neagră, având în vedere atacul asupra podului care leagă Rusia de Crimeea, şi a cerut, de asemenea, atacuri asupra infrastructurii critice din Ucraina.

Serghei Mironov, liderul partidului Rusia Justă din parlamentul rus, a declarat că Moscova ar trebui să răspundă atacului de luni dimineaţă asupra Podului Crimeei prin distrugerea infrastructurii ucrainene. "Asta este ceea ce trebuie să facem, şi nu să discutăm despre un acord pentru cereale care îi ajută pe guvernanţii Kievului şi pe stăpânii lor occidentali să-şi umple buzunarele. Nu poate exista o înţelegere privind cerealele după un alt atac terorist", a declarat el pe Telegram.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că atacul asupra podului Kerci a fost comis de regimul de la Kiev. "Acest regim este terorist şi are toate caracteristicile unui grup internaţional de crimă organizată. Deciziile sunt luate de oficialii ucraineni şi de armată cu participarea directă a agenţiilor de informaţii şi a politicienilor americani şi britanici. SUA şi Marea Britanie sunt la conducerea unei structuri statale teroriste", a spus Zaharova.

O mamă şi un tată au fost ucişi, iar fiica lor a fost grav rănită luni de două explozii care au avut loc luni dimineaţa pe podul din Crimeea.

Încă nu se ştie cu exactitate ce s-a întâmplat, dar Rusia s-a grăbit să dea vina pe Ucraina. Guvernul ucrainean a transmis oficial că înşişi ruşii ar putea fi la originea incidentului, dar în acelaşi timp, presa ucraineană transmite citând surse de la Kiev, că atacul a fost fost pus la cale de serviciile secrete ucrainene şi de forţele navale ale armatei ucrainene. "Încă o dată podul s-a dus la culcare", a anunţat luni Serviciul secret ucrainean SBU. "A fost greu să ajungem la pod, dar până la urmă am reuşit", a spus un alt reprezentant al SBU, citat de agenţia ucraineană Ukrinform.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Rusia anunţă încetarea acordului de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră după atacarea Podului Kerci din Crimeea