Rusia transformă o zonă din Europa într-un "triunghi al Bermudelor". Peste 1.600 de aeronave au raportat probleme în doar o lună
Război în Ucraina. Rusia pune în pericol siguranţa pasagerilor care survolează Marea Baltică. Într-o singură lună, echipajele a peste 1.600 de aeronave au raportat bruiaje ale semnalului GPS şi ale sistemelor de navigaţie. Oficialii europeni spun că totul face parte din războiul electronic pornit de Moscova împotriva statelor membre NATO. Între timp, fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, promite recompense generoase pentru soldaţii care ucid trupe NATO în Ucraina.
De Redactia Observator la 05.04.2024, 22:38- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Pentru piloţi, Estonia a devenit noul Triunghi al Bermudelor. Zilnic, semnalul GPS este bruiat, mai ales în capitala Tallin, unde se află şi cel mai mare aeroport.
"În fiecare zi, primim 10 până la 20 de informări de la piloţi că există interferenţe GPS în unele zone în care ei trec prin Estonia", a mărturisit Ivar Vark, şeful controlului traficului aerian din ţara baltică. Piloţii spun că atacurile pun în pericol siguranţa a mii de oameni.
- Petter Hornfeldt, pilot: Este imposibil să-ţi dai seama când şi unde va avea loc un astfel de atac. Efectele potenţiale asupra bordului pilotului ar putea fi: pierderea ceasurilor şi imposibilitatea de a urma planul de zbor, din cauza inexactităţii echipamentului de navigare. De asemenea, ar putea face ca avionul să apară într-o poziţie greşită pe ecranul de navigaţie.
Doar luna trecută, semnalul GPS a peste 1.600 de avioane a fost bruiat
- Zelenski supărat pe ezitarea Occidentului de a furniza ajutor militar Ucrainei: Este complet inacceptabil
- Ucraina susţine că a distrus 6 bombardiere Suhoi în Rostov, a avariat alte 8 şi a ucis sau rănit 20 de soldaţi....
- Începe bătălia pentru Chasiv Yar: Ruşii au ajuns la primele blocuri. De ce este important oraşul şi mesajul...
- Medvedev cere recompensă maximă pentru fiecare soldat NATO ucis în Ucraina: "Nu luaţi prizonieri!"
La jumătatea lunii martie, semnalul satelit al avionului în care se afla ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a fost afectat timp de 30 de minute, în timp ce zbura de la Varşovia la Londra. Atacurile ar fi orchestrate din exclava rusă Kaliningrad, o regiune puternic militarizată, la graniţa dintre Polonia şi Lituania.
Războiul electronic dus de Rusia vine în contxtul în care Kremlinul şi-a înăsprit retorica anti-NATO. Azi, Într-o postare pe platforma X, fostă Twitter, fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, le-a cerut militatilor ruşi să vâneze luptători NATO în Ucraina: "Trebuie să fie o recompensă maximă pentru fiecare luptător NATO ucis, aruncat în aer sau incinerat acolo, în Ucraina, trebuie să existe o recompensă maximă. Și fără dat trupurile înapoi. Lăsați rudele din străinătate să sufere"
Liderul NATO a subliniat din nou că trupele NATO nu vor pune piciorul pe pământ ucrainean
- Jens Stoltenberg, Secretary General of NATO: NATO nu este parte a conflictului şi nici nu o să fie. Nu avem planuri să trimitem trupe NATO în Ucraina. Nu au existat astfel de cereri. Ucrainenii ne cer echipament, muniţie şi arme.
Pe front, atacurile s-au intensificat pe teritoriul Rusiei. O dronă a trecut nedetectată de linia frontului şi a ajuns în regiunea Rostov. A lovit un aeroport militar. Ucrainenii spun că au reuşit să distrugă 6 bombardiere Suhoi şi să ucidă peste 20 de soldaţi.
Două drone E-300 "Enterprise", capabile să poarte explozibili de 300 de kilograme, au zburat până în regiunea Tatarstan, la 1200 de kilometri de linia frontului. Au reuşit să avarieze o importantă rafinărie de petrol.
Ziua în amiaza mare, zeci de oameni au văzut cu ochii lor cum drona loveşte rafinăria. O analiză Reuters arată că Moscova nu-şi poate repara rafinăriile, din cauza sancţiunilor internaţionale. Tehnologia din spatele lor şi piesele sunt din Statele Unite şi Europa.