Antena Meniu Search
x

Zelenski supărat pe ezitarea Occidentului de a furniza ajutor militar Ucrainei: Este complet inacceptabil

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski a calificat ezitarea Occidentului în problema ajutorului militar drept inacceptabilă

de Redactia Observator

la 05.04.2024, 14:58

Zelenski supărat pe ezitarea Occidentului de a furniza ajutor militar Ucrainei: Este complet inacceptabil
Zelenski supărat pe ezitarea Occidentului de a furniza ajutor militar Ucrainei: Este complet inacceptabil - Profimedia

După moartea mai multor salvatori ucraineni în urma unui atac al Rusiei la Harkov, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din nord-estul Ucrainei, bombardat intens de ruşi în ultimul timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat joi seară ezitarea Occidentului de a furniza ajutor militar ţării sale ca fiind complet inacceptabilă, potrivit DPA, citat de Agerpres. 

"Un nou sistem de apărare antiaeriană ar putea schimba în mod fundamental situaţia", a afirmat Zelenski într-un mesaj video difuzat joi seara, în care a spus că este recunoscător fiecărei ţări care caută modalităţi de a-i ajuta ţara. Dar "este complet inacceptabil faptul că atât de multe ţări din lume se gândesc încă la modul în care pot contracara teroarea, deşi nu ar fi nevoie decât de câteva decizii politice", consideră liderul ucrainean.

Ucraina cere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, precum sistemul american Patriot, pentru a-şi proteja mai bine oraşele de atacurile ruseşti care au loc aproape zilnic. O apărare antiaeriană mai puternică pentru Harkov şi regiunea cu acelaşi nume, precum şi pentru regiunea Sumî şi regiunile din sudul ţării constituie o "necesitate absolut urgentă", a declarat Zelenski, vorbind despre atacul din noaptea de miercuri spre joi asupra oraşului Harkov.

Un civil a fost ucis joi într-un atac rusesc cu drone asupra unei zone rezidenţiale din Harkov, iar atunci când au sosit serviciile de salvare, a avut loc un al doilea atac aerian rusesc. Trei persoane care au intervenit de urgenţă au murit, a spus el. "Este o tactică rusească dezgustătoare", a afirmat Zelenski, transmiţând în mesajul său de pe X condoleanţe rudelor celor ucişi.

Pe acelaşi subiect

Totodată, Volodimir Zelenski a făcut apel la diplomaţii ucraineni să-şi intensifice demersurile în ţările în care se află la post pentru a solicita furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană.

Kuleba cere noi sisteme Patriot: Salvarea oraşelor ucrainene depinde de rachetele Patriot

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a insistat joi asupra necesităţii ca aliaţii din NATO să livreze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot, potrivit EFE şi DPA.

"Nu vreau să stric petrecerea", a spus Kuleba, după ce i-a felicitat pe membrii NATO cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Alianţei. "Dar principalul meu mesaj de astăzi vizează (rachetele) Patriot", a adăugat ministrul ucrainean, vorbind alături de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

"Salvarea vieţilor ucrainenilor, salvarea economiei ucrainene, salvarea oraşelor ucrainene depinde de rachetele Patriot şi de alte sisteme de apărare antiaeriană. Insistăm asupra Patriot pentru că este singurul sistem care poate intercepta rachete balistice", precum cele 94 cu care Rusia a atacat Ucraina în martie, a explicat Kuleba, care se va întâlni joi cu omologi ai săi din Alianţa Nord-Atlantică.

Moscova - a spus el - a atacat joi oraşul Harkov din estul ţării cu sute de drone. "Din păcate, Rusia distruge sistematic economia ucraineană, ucide ucraineni şi distruge şi oraşele noastre, ceea ce alimentează strategia Rusiei de a şterge Ucraina de pe hartă", a declarat Dmitro Kuleba.

Cu această ocazie, ministrul ucrainean i-a mulţumit lui Jens Stoltenberg pentru propunerea sa de a crea un fond de 100 de miliarde de euro pentru a garanta asistenţă financiară şi militară Kievului, pe care aliaţii au discutat-o pentru prima dată miercuri, secretarul general sperând că măsura ar putea fi aprobată la summitul NATO din iulie de la Washington. "Sprijinirea Ucrainei nu este o acţiune de caritate, ci o investiţie în propria noastră securitate", a subliniat Stoltenberg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Zelenski supărat pe ezitarea Occidentului de a furniza ajutor militar Ucrainei: Este complet inacceptabil