Antena LIVE

Curs valutar

Rușii construiesc în premieră adăposturi de beton într-un mare oraș, cu 450.000 de locuitori, din Kursk

Război în Ucraina. Autoritățile din regiunea Kursk au început să instaleze adăposturi de beton pentru protejarea civililor, a declarat joi guvernatorul interimar. Forțele ruse luptă cu trupele ucrainene în Kursk, care se învecinează cu Ucraina, de pe 6 august, când mii de soldaţi ucraineni au spart granița şi au invadat regiunea provocând evacuarea a sute de mii de oameni. Între timp, Berlinul susţine că ofensiva ucrainenilor în Kursk e foarte limitată ca spaţiu şi timp.

De la 22.08.2024, 13:06
WhatsApp
Galerie (2)
Rușii construiesc în premieră adăposturi de beton într-un mare oraș, cu 450.000 de locuitori, din Kursk Telegram

"La instrucțiunile mele, administrația orașului Kursk a identificat puncte cheie pentru amplasarea de adăposturi modulare din beton în locuri aglomerate", a scris guvernatorul interimar Alexei Smirnov pe Telegram. Aproximativ 60 de stații de autobuz vor fi echipate cu adăposturi, a spus el. Smirnov a publicat şi o fotografie cu una dintre structurile din beton livrate cu un camion. Orașul Kursk, aflat în regiunea cu acelaşi nume, are o populație de aproximativ 450.000 de oameni, relatează Reuters.

Guvernatorul a spus că adăposturile vor fi ridicate în alte două orașe, Zheleznogorsk și Kurchatov, unde se află şi centrala nucleară Kursk. Rusia a acuzat-o pe Ucraina că plănuiește să atace centrala nucleară Kursk, dar Kievul a negat. Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), urmează să viziteze centrala la sfârșitul lunii august.

Rușii construiesc în premieră adăposturi de beton într-un mare oraș, cu 450.000 de locuitori, din Kursk

Telegram

Un oficial rus a declarat joi că forțele Moscovei au împiedicat trupele ucrainene să străpungă granița în regiunea vecină Briansk, la aproximativ 240 km de locul bătăliilor din Kursk. În paralel cu incursiunea din Kursk, Forțele Armate ale Ucrainei au pătruns la începutul săptămânii trecute şi în regiunea Belgorod, dar acolo au existat bătălii grele şi au fost respinse de ruşi, dezvăluie cotidianul american The Washington Post. Toate cele trei regiuni, Briansk, Kursk şi Belgorod sunt învecinate direct cu Ucraina. 

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii ar fi încercat să invadeze şi Briansk

Rusia a anunţat miercuri că a împiedicat o tentativă de incursiune a unui grup de "sabotori" ucraineni în regiunea de frontieră Briansk, învecinată cu regiunea Kursk. "În timpul luptelor, încercarea de a intra a fost împiedicată de forţele ruse ale FSB în regiunea Briansk şi de unităţi ale forţelor armate ruse. Inamicul a fost lovit de tiruri", a declarat pe Telegram guvernatorul acestei regiuni, Aleksandr Bogomaz.

Capitala Rusiei a fost vizată în noaptea de marţi spre miercuri de unul dintre cele mai puternice atacuri cu drone ucrainene din istoria sa, a anunţat miercuri primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Conform Ministerului rus al Apărării, în timpul nopţii "au fost distruse 11 drone" deasupra teritoriul Moscovei şi al regiunii sale.

Germania: Kievul şi-a pregătit în secret ofensiva în Kursk

Ucraina şi-a pregătit ofensiva în regiunea rusă Kursk "în mare secret şi fără niciun feedback", a dat asigurări miercuri cancelarul german Olaf Scholz, subliniind că ţara sa urmăreşte cu "atenţie" evoluţia situaţiei. "Ucraina şi-a pregătit operaţiunea militară în regiunea Kursk în mare secret şi fără niciun feedback", a declarat Scholz jurnaliştilor în cursul unei vizite în Republica Moldova, ţară vecină Ucrainei. 

"Prin urmare, monitorizăm îndeaproape evoluţia situaţiei", a menţionat Scholz, adăugând că ar putea fi vorba de o "operaţiune foarte limitată din punct de vedere al spaţiului şi probabil şi al timpului". El a reafirmat, de asemenea, că Germania, al doilea cel mai mare contributor de ajutor pentru Ucraina după Statele Unite, va continua să sprijine lupta Kievului împotriva invaziei ruse, în pofida planurilor de a reduce bugetul în 2025.

În această săptămâna, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul ca ţările partenere să îi permită să folosească arme cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei pentru a opri avansarea Moscovei în estul Ucrainei.

Şeful AIEA va vizita centrala nucleară din Kursk

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va vizita în curând centrala nucleară din Kursk. "Putem confirma" această vizită "săptămâna viitoare", a declarat joi pentru AFP un purtător de cuvânt al agenţiei, fără a oferi alte detalii, în timp ce incursiunea lansată pe 6 august pune în pericol o centrală nucleară locală, conform agenţiei nucleare ruse Rosatom.

AIEA a cerut "reţinere maximă" în jurul sitului câteva zile mai târziu, în timp ce luptele făceau ravagii în apropiere, "pentru a evita un accident nuclear care ar putea avea consecinţe radiologice grave". Rafael Grossi a declarat la acea vreme că este "personal în contact cu autorităţile competente ale celor două ţări" pentru a "continua să informeze comunitatea internaţională" despre situaţie, despre care ruşii au spus că este sub control la momentul respectiv.

De la începutul războiului, AIEA a avertizat în mod regulat cu privire la riscul unui accident nuclear, în special la centrala electrică Zaporojie din Ucraina, ocupată din martie 2022 de Moscova.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina kursk briansk belgorod
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025