Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Radar de ultimă generaţie amplasat la Tulcea. A fost adus special pentru dronele cu care Rusia atacă Ucraina la graniţă

NATO a adus în România unul dintre cele mai performante radare din dotare, capabil să identifice din timp dronele lansate de ruşi aproape de graniţa noastră cu Ucraina. Echipamentul militar, care costă peste 12 milioane de dolari, a fost amplasat deja în judeţul Tulcea.

de Cristi Popovici

la 21.08.2024 , 20:15

LANZA LTR-25 este unul dintre cele mai moderne radare din lume. A fost relocat de NATO din Italia în ţara noastră. Mai exact, la Cataloi, un sat din judeţul Tulcea, aflat la 10 kilometri de graniţa cu Ucraina.

Radar performant, adus de NATO în România

Radarul este unul tactic, cu rază lungă, de până la 450 de kilometri. Poate detecta avioane, rachete balistice şi aparate de zbor fără pilot, precum dronele pe care Rusia le trimite lângă graniţa noastră. De asemenea, oferă în timp real informaţii despre aceste ameninţări aeriene, cum ar fi traiectoria şi viteza, pentru a putea fi neutralizate. Preţul unui asemenea radar este de 12 milioane de dolari.

Vezi și

"Acest radar de ultimă generaţie completează o arhitectură de apărare antirachetă şi de protecţie a teritoriului României şi al NATO, specializat fiind pe altitudini joase. Este specific dedicat atacurilor cu drone de provenienţă Iraniană dinspre Rusia!", a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.

Pe acelaşi subiect

Ultimul atac cu drone al Rusiei la graniţa României cu Ucraina a fost în urmă cu aproape o lună. Bucăţi din aparatele de zbor fără pilot au fost găsite în zona localităţii Ceatalchioi, situată la 20 de kilometri de locul unde a fost amplasat noul radar.

"Acest radar este dus la marginea teritoriului naţional, astfel încât să poată să bată foarte mult dincolo de teritoriul naţional. Şi asta nu face decât să îmbunătăţească analiza necesară unor decizii care ţin de comandă şi control", a precizat gen. (r) Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO.

NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiunea Mării Negre, ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Alianţa Nord Atlantică are în plan construirea celei mai mari baze din Europa, la Mihail Kogălniceanu, unde vor putea fi dislocaţi 10.000 de militari.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Evenimente » Radar de ultimă generaţie amplasat la Tulcea. A fost adus special pentru dronele cu care Rusia atacă Ucraina la graniţă