Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii nu mai transportă arme cu trenul pe Podul Crimeei, folosesc noi rute terestre: "Un atac nu mai are sens strategic"

Război în Ucraina. Rusia nu mai folosește podul din Crimeea pentru a transporta armament pe front, prin urmare podul Kerci nu mai este ţintă militară importantă pentru armata ucraineană, relatează The Independent. În ultimele săptămâni, Moscova a susţinut că a doborât mai multe rachete americane ATACMS deasupra Crimeei iar ruşii au lansat avertismente cu privire la un atac iminent asupra Podului Kerci.

De la 17.07.2024, 18:38
Ruşii nu mai transportă arme pe Podul Crimeei, folosesc noi rute terestre: "Un atac nu mai are sens strategic" Molfar

Imaginile din satelit arată că volumul trenurilor militare de marfă care circulă pe linia ferată a podului Kerci din Crimeea a scăzut semnificativ în ultimele trei luni. Moscova a trecut la utilizarea rutelor terestre spre teritoriile ucrainene ocupate în estul și sudul ţării pentru aprovizionarea trupelelor pe front. "Un atac asupra podului din Crimeea nu mai are acum sens strategic" a comentat şi expertul militar german Julian Ropke. 

Rusia nu mai folosește podul din Crimeea pentru a trimite arme pe front

Moscova a trecut la utilizarea rutelor terestre spre estul anexat al Ucrainei pentru aprovizionarea frontului după atacurile repetate ale Ucrainei asupra podului Kerci. Analiza imaginilor din satelit arată că traficul militar pe pod a scăzut brusc şi prin urmare nu ar mai reprezinta o țintă militară eficientă pentru trupele ucrainene, potrivit analiștilor de la Molfar, cea mai mare agenție privată de informații din Ucraina. 

Imaginile surprinse de sateliți Maxar şi analizate de Molfar și The Independent arată că de trei luni aproape niciun tren militar de marfă nu a mai traversat podul. În cele trei luni, un singur tren de marfă cu 55 de vagoane cu combustibil a fost văzut traversând podul pe 29 februarie. Iar în martie sau aprilie nu a existat nicio mișcare de mijloace militare pe pod, potrivit Molfar.

Pe acelaşi subiect

La începutul lunii aprilie, serviciul de informații militare din Ucraina (GUR) a semnalat că plănuiește o a treia încercare de a doborî podul Kerci, după două tentative eşuate de a arunca în aer structura de aproape 20 de km lungime, care leagă Rusia de peninsula Crimeea, ocupată de ruşi din 2014. 

Podul a fost lovit de două ori, dar a fost apoi reparat. În iulie 2023, un atac cu drone navale a cauzat daune mari secțiunii rutiere iar în octombrie 2022, un camion cu explozibil a fost detonat pe pod, ducând la prăbuşirea unor traverse rutiere. Atacurile au fost revendicate de serviciile ucrainene.  În august anul trecut, Kievul a tras trei rachete pentru a doborî podul, dar acestea au fost interceptate de Rusia.

Ruşii au construit rute alternative prin teritoriile ocupate

Ruşii şi-au luat însă măsuri de precauţie. Experţii occidentali au avertizat anterior că dacă podul Kerci ar fi avariat permanent, Moscova ar fi nevoită să transporte amament prin teritoriile ocupate din sudul Ucrainei, Herson și Zaporojie. Între timp, Rusia a prelungit o cale ferată care va lega oraşul Rostov pe Don prin teritoriile ocupate din Ucraina către Crimeea, alternativă la podul Kerci.

Calea ferată va lega Rostov pe Don de Doneţk, Mariupol, Berdiansk, Melitopol, Simferopol şi Sevastopol, o distanţă de 700 km. Ruta încă nu a fost finalizată, dar primele teste de tren au fost efectuate.

Ucraina ar trebui să-și concentreze acum atenția asupra oraşelor Melitopol, Berdiansk și Mariupol, unde Rusia construieşte noi linii feroviare pentru a conecta aceste regiuni ucrainene ocupate de Crimeea și de Rusia, a confirmat pentru The Independent directorul general al Molfar, Artem Starosiek. Potrivit acestuia, în ultimele luni a crescut traficul de marfă prin Taman în regiunea Rostov. 

Expert ucrainean: Ucraina iroseşte resurse încercând să distrugă podul din Crimeea

Noua linie feroviară, care pornește de la Akimivka din orașul Melitopol și se extinde până la Berdiansk și Mariupol şi apoi spre Rostov în Rusia, va fi cel mai probabil deschisă şi folosită de forțele ruse pentru o nouă ofensivă care se așteaptă să înceapă în această vară.

Linia care include 63 km de cale ferată nouă și aproximativ 140 km de cale ferată restaurată, a fost testată în martie, a confirmat Molfar iar până la sfârșitul anului va fi finalizată rețeaua completă care conectează mai multe zone din regiunea Donețk.

Starosiek a sugerat că Ucraina ar fi mai avantajată de lovirea acestor rute terestre, mai degrabă decât să-și irosească resursele pe podul din Crimeea. "Aceste căi sunt în prezent o amenințare mai serioasă decât calea ferată a podului din Crimeea", a spus el. "Ajutorul occidental ar trebui, de asemenea, furnizat într-o manieră în care să poată acoperi nevoia Ucrainei de a ţinti aceste puncte fierbinți cu muniție rusă", a adăugat el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina crimeea pod
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024