Antena LIVE

Șase concluzii după șase luni de război în Ucraina: care este viitorul acestui conflict

Pe 24 februarie 2022, întreaga lume a privit cum, la primele ore ale dimineții, Vladimir Putin anunța "o operațiune militară specială" a armatei sale pe teritoriul Ucrainei. SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană au anunțat sancțiuni dure împotriva guvernului rus, a liderului de la Kremlin și a celor apropiați de el. Oamenii suficient de norocoși să trăiască într-o țară care nu este invadată în prezent au fost determinați să ajute în orice mod au putut, fie că a fost vorba de donații de bunuri și bani sau de mișcări de stradă împotriva conflictului.

De la 22.08.2022, 17:00
Războiul din Ucraina a început în urmă cu aproape 6 luni Profimedia

După ce șocul inițial a trecut, iar forțele Kievului au reușit să reziste în fața armatei invadatoare mult mai mult decât estimau inițial analiștii militari și chiar au reușit în unele zone să câștige teren, războiul a început să devină unul de uzură. La aproape șase luni de la începutul luptelor, jurnaliștii de la The Washington Post au ajuns la șase concluzii despre evenimentele prin care am trecut.

1. Nevinovații sunt cei care plătesc cel mai mare preț

Deși numărul de victime civile pare a fi din ce în ce mai mic, primele luni ale războiului au surprins scene extrem de cruditate umană și multiple încălcări ale dreptului internațional și ale drepturilor omului. Au fost confirmate până  câteva mii de morți în rândul civililor în acest conflict, iar tribunalele Kievului au început deja să stabilească condamnări soldaților care s-au făcut vinovați.

2. Milioane de ucraineni și-au părăsit casele

Pe acelaşi subiect

Înainte de începerea războiului, s-a estimat că între 1 și 5 milioane de refugiați ar putea fugi din Ucraina. Această predicție a ajuns să fie prea conservatoare. În prezent, aproximativ 6,7 milioane de refugiați înregistrați sunt împrăștiați în întreaga Europă, fără a-i număra pe cei care s-au întors acasă – UNHCR a înregistrat aproximativ 11 milioane de persoane care au trecut  granița din Ucraina și 4,7 milioane care s-au întors.

3. Sprijinul oferit Ucrainei este tot mai mic

Ororile care se desfășoară în Ucraina au adus împreună lumea democratică și publicul său. Guvernele au trimis Ucrainei miliarde de dolari în ajutor militar, umanitar și financiar și au impus sancțiuni lui Putin și apropiaților săi.

Dar acest lucru nu a oprit vărsarea de sânge și, după cum subliniază analiștii, sprijinul public va scădea cu cât războiul se va prelungi mai mult, mai ales că statele occidentale se luptă să facă față problemelor de acasă, cum ar fi costul ridicat al vieții. Într-un sondaj realizat în mai pe teritoriul a zece țări europene, 42% dintre respondenți au declarat că guvernele lor acordă prea multă atenție Ucrainei în raport cu problemele lor.

4. Putin câștigă războiul energiei

Perspectivele de pe piețele energetice sunt destul de sumbre. Javier Blas scrie că, indiferent de indicatorul pe care l-am folosi, Putin câștigă bătălia energiei. Rusia câștigă în continuare sute de milioane de dolari în fiecare zi, din vânzarea de petrol. Aceasta înseamnă că își poate permite să renunțe la veniturile din vânzările de gaze naturale și să exercite o presiune și mai mare asupra

Berlinului, Parisului și Londrei, care se pregătesc pentru creșteri masive ale prețurilor la energie. Prețul de referință al energiei electrice pentru anul viitor în Germania a crescut în ultimele șase luni la un nivel record și arată puține semne de încetinire.

5. Elveția își păstrează neutralitatea

Poziția dură adoptată de statele occidentale împotriva agresiunii Rusiei pune Elveția într-o poziție extrem de delicată. Neutralitatea a făcut parte din identitatea națională elvețiană de secole, dar poate continua să rămână neutră și să pretindă practică valori democratice și umanitare în fața acestei invazii? Unii analiști spun că elvețienii trebuie să facă acest lucru. La urma urmei, pacea va trebui să fie intermediată în cele din urmă și, pentru asta, un cadru cu adevărat neutru este esențial.

6. Ce urmează pentru în următoarele luni?

Analiștii consideră că, după cum stau lucrurile acum, războiul a intrat în cea de a treia fază. Astfel, prima etapă a fost reprezentată de încercarea armatei lui Vladimir Putin de a lansat un atac în viteză asupra punctelor esențiale ale Ucrainei. Cea de a doua fază a dus la o regândire a obiectivelor și concentrarea eforturilor pentru capturarea Donbasului în întregime.

Faza a treia ar putea fi marcată de o contraofensivă ucraineană în sud. Dacă va putea lua suficient teritoriu, timpul va fi de partea Kievului. Analiștii subliniază că în acest punct, succesul operațiunilor ține de moralul truplelor, nu doar de tacticile folosite. Putin, între timp, s-a concentrat atât de mult pe reinventarea trecutului și pe supraviețuirea prezentului timp de o jumătate de an, încât a uitat viitorul.

Putin, între timp, s-a concentrat atât de mult pe reinventarea trecutului și pe supraviețuirea prezentului timp de o jumătate de an, încât a uitat de viitor. Și asta deoarece rușii obișnuiți încă trăiesc cu ideea că acest război nu le va afecta viața. Cu toate acestea, sancțiunile impuse de state, dar și cele ale companiilor private arată că gradual "nota de plată" va veni.

Ți-a plăcut acest articol?

donbas gaze naturale petrol vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024