Antena Meniu Search
x

Ucraina are doar trei luni pentru a preveni o "trădare" din partea Occidentului - The Telegraph

Pe măsură ce războiul continuă și ne apropiem de iarnă, scăderea temperaturilor expune vulnerabilitățile Ucrainei și, mai ales, ale aliaților săi occidentali: importurile de energie din Federația Rusă, una din armele preferate ale regimului de la Kremlin, notează The Telegraph.

de Adrian Popovici

la 22.08.2022, 15:15

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Venirea iernii ar putea limita și mai mult sprijinul pe care Ucraina îl primiște din Occident. - Profimedia

Venirea iernii va afecta cu siguranță dinamica de pe câmpul de luptă atât în cazul ucrainenilor, cât și în cel al rușilor. Experții militari explică faptul că vremea rece tinde să favorizeze armata care se apără și asta deoarece într-un astfel de scenariu ea are șanse mai mari să obțină resursele de care are nevoie și adăpost în fața intemperiilor. De asemenea, asta înseamnă că Kievul va putea să își securizeze teritoriile recucerite, dar șansele de a-i respinge pe ruși vor fi mici.

Cu toate acestea, cele mai mari probleme pe care iarna le va aduce nu vor fi cele legate de evoluția frontului ci, după cum arată experții, de aliații occidentali ai Kievului. Pe măsură ce luptele vor fi tot mai neinteresante pentru public și temperaturile vor scădea, atenția va cădea asupra problemelor domestice ale fiecărei țări.

Energia ieftină din Rusia, slăbiciunea Occidentului

În timp ce europenii au cumpărat energie ieftină rusească de-a lungul anilor, Putin a pus bazele unei capcane aceștia în care urmează să cadă. Fondurile sale, dezinformarea și agenții de influență din diferite medii au sporit dependența de Rusia, jucând un rol critic în prevenirea exploatării gazelor de șist în întreaga Europă, precum și a încetării proiectelor de energie nucleară în Germania.

Pe acelaşi subiect

Rusia a redus livrările de gaze către Europa cu 60% în iunie. Țările caută soluții legate de cum să reducă la minimum daunele economice pentru economiile lor deja afectate, pe măsură ce se apropie iarna, inclusiv prin reducerea semnificativă a consumului de gaze în rândul consumatorilor casnici, pentru care una dintre puținele opțiuni realiste este o creștere și mai accentuată a prețurilor.

Nemulțumirea larg răspândită în rândul alegătorilor care urmează va concentra mintea politicienilor și îi va forța să-și reconsidere angajamentul deja șovăitor față de Ucraina și, în special, sancțiunile stricte împotriva Rusiei care s-au dovedit a nu avea efectul sperat asupra încetării agresiunii lui Putin.

Vladimir Putin știe cum să ridice presiunea până când țările europene vor ceda, inclusiv prin ordonarea unei opriri totale a exporturilor de energie. Cu această amenințare atârnând peste capetele liderilor occidentali, el va legăna o forța o încetare a focului la summitul G20 din noiembrie, spunându-le celor prezenți că pacea poate veni dacă el controlează Donbas, Crimeea și teritoriul pe care l-a capturat de-a lungul coastei de sud a Ucrainei.

Liderii occidentali vor fi tentați să accepte oferta de pace a lui Putin, neținând la sursă sprijinul pentru Zelenski. Până în prezent, s-a crezut că un război de uzură ar favoriza Ucraina. Este posibil ca un astfel de argument să fi fost construit pe o premisă falsă în primul rând: Rusia a început de obicei războaie prost în istoria sa, dar a fost capabil să apeleze la resursele sale vaste și forța de muncă de-a lungul timpului. Iar ucrainenii se bazează în întregime pe arme, echipamente și informații străine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ucraina are doar trei luni pentru a preveni o "trădare" din partea Occidentului - The Telegraph