Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 180 LIVE TEXT. Aleksandr Dughin acuză Kievul de moartea fiicei sale și cere victoria soldaților ruși: "Nu putem fi zdrobiţi. Câștigați, vă rog!"

Război Rusia - Ucraina, ziua 180. Trupele ruse au făcut unele progrese în înaintarea lor către nord, dinspre oraşul Herson către Nikolaev, şi au lansat rachete asupra oraşelor situate la vest de centrala nucleară Zaporojie, a anunţat luni Kievul, care a interzis demonstraţiile şi alte manifestări ocazionate săptămâna aceasta de Ziua Independenţei Ucrainei, relatează Reuters şi CNN. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, duminică seară, în discursul adresat naţiunii, că la Mariupol se pregăteşte un "proces-spectacol" pentru soldaţii ucraineni capturaţi, el subliniind că Ucraina nu va tolera acest lucru şi, dacă aşa ceva se va întâmpla, orice negociere cu Rusia nu va mai exista.

de Redactia Observator

la 22.08.2022, 22:27

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:25. Rușii au publicat noi imagini cu presupusa asasină a Dariei Dughina. Suspecta, surprinsă într-un Mini Cooper, pe centura Moscovei

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a publicat noi imagini cu cetățeana ucraineană Natalya Vovk, suspectă în cazul asasinării Dariei Dughina, fiica politologului Aleksandr Dughin. În fotografii se poate observa cum femeia conduce pe centura Moscovei un autoturism Mini Cooper - înmatriculat în autoproclamata Republică Populară Donețk - chiar în apropiere de locul în care a murit Daria. Rușii susțin că atentatul cu bombă a fost pregătit și executat de serviciile secrete de la Kiev, Natalya Vovk fiind implicată direct. Daria Dugina a fost ucisă pe 20 august, la periferia Moscovei, după ce mașina în care se afla a sărit în aer. Kievul neagă orice implicare.

UPDATE 21:00. Moscova cere o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia de la Centrala Nucleară Zaporojie

Pe acelaşi subiect

Administraţia de la Moscova a cerut, luni după-amiază, convocarea unei noi reuniuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pe tema situaţiei de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlu trupelor ruse.

Dmitri Polianski, adjunct al ambasadorului Rusiei la Naţiunilor Unite, a cerut convocarea unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate, potrivit cotidianului Le Monde.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema situaţiei de la Centrala nucleară Zaporojie a avut loc pe 11 august, transmite MEDIAFAX.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, premierul în funcţie al Marii Britanii, Boris Johnson, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au evidenţiat, duminică, importanţa securizării centralelor nucleare din Ucraina, în contextul conflictului cu Rusia. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri, prin telefon, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cei doi convenind asupra necesităţii trimiterii imediate a unei echipe internaţionale de verificare la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă.

UPDATE 19:35 Soldații ucraineni au rachete, tancuri și drone, dar apelează la rude și donații pentru tricouri şi ghete

De la începutul războiului,  Ucraina a cerut de la aliații săi avioane de luptă, sistemele de apărare aeriană și armele cu rază lungă de acțiune. Statele Unite și aliații săi au răspuns la multe dintre aceste apeluri prin furnizarea de rachete, tancuri, drone și artilerie în valoare de miliarde de dolari. Cu toate acestea, pe măsură ce războiul Rusiei se apropie de șase luni, Ucraina rămâne fără echipamente pe care majoritatea armatelor moderne le au în surplus. Detalii aici.

UPDATE 18:55. Aleksandr Dughin, prima reacție publică după atentatul în care a murit fiica sa

Aleksandr Dughin a făcut primele declaraţii despre moartea fiicei sale, Daria Dughina, în explozia unei maşini, şi a învinovăţit Ucraina pentru moartea ei, subliniind că ”şi-a jertfit viaţa ca o fecioară sacrificată pe altar”.

”Era o fată ortodoxă frumoasă, o patriotă, o corespondentă din domeniul militar, o expertă pe canale centrale şi o filosoafă. Discursurile şi reportajele ei au fost întotdeauna profunde, întemeiate şi reţinute. Ea nu a cerut niciodată violenţă şi război. Era o stea în devenire la începutul călătoriei. Duşmanii Rusiei au ucis-o pe furiş”, a declarat tatăl său.

Dughin a cerut victoria Rusiei în urma morţii tinerei. ”Dar noi, oamenii noştri, nu putem fi zdrobiţi nici măcar de asemenea lovituri insuportabile”, a mai subliniat el.

”Inimile noastre tânjesc după mai mult decât doar răzbunare. Este un câştig prea mic, nu este specific Rusiei. Avem nevoie doar de Victoria noastră. Fiica mea şi-a jertfit viaţa ca o fecioară sacrificată pe altar. Aşadar, câştigaţi, vă rog!”, a afirmat Dughin, făcând apel la victoria forţelor ruse împotriva inamicilor. Marţi va avea loc o slujbă de pomenire pentru Dughina, a adăugat ideologul rus.

UPDATE 17:00. Podul Antonov din Herson, atacat cu rachete HIMARS

Ucrainenii au atacat din nou luni cu rachete podul Antonov din Herson, un pod cheie peste Nipru avariat şi închis circulaţiei la începutul lunii august. Potrivit presei ruse, cel puţin 2 persoane au murit şi alte 16 sau fost rănite. 

Autorităţile de ocupaţie rusă din Herson acuză că Forțele Armate ale Ucrainei au lovit în mod intenționat Podul Antonov, când un feribot cu persoane a trecut prin apropiere.

Ruşii susţin că podul este încă în picioare, deşi a fost lovit de mai multe rachete. Ucrainenii distribuie o fotografie cu urmările atacului, unde este vizibil un incendiu izbucnit pe pod.

 podul Antonov din Herson

Război Rusia - Ucraina, ziua 180 LIVE TEXT. Măsuri dure în Kiev, de frica rachetelor rusești. Aproape 9.000 de militari ucraineni au murit de la începutul invaziei, anunță șeful armatei Ucrainei

UPDATE 16:30. Cine este spioana ucraineană care ar fi asasinat-o pe Daria Dughina, fiica politologului Aleksandr Dughin

Propagandiştii ruşi publică pe canalele de Telegram imagini în care susţin că apare Natalya Shaban Vovk, presupusa spioană ucraineană care, potrivit FSB-ului rusesc, ar fi asasinat-o pe sâmbătă noaptea pe Daria Dughina, fiica politologului Aleksandr Dughin.

O fotografie cu o legitimaţie a Nataliei Shaban Vovk, presupusa spioană ucraineană, a fost publicată de mai multe canale ruseşti de Telegram. Ruşii susţin că aceasta a fost în trecut militar în regimentul Azov, relatează calalul de Telegram Baza. Potrivit documentului, suspecta ar face parte din garda naționala ucraineană. 

UPDATE 16:00. Serviciile din UK susțin că Rusia se chinuie să motiveze militarii din Lugansk să lupte

"Pe 15 august 2022 august, canalele de social media ucrainene au difuzat o filmare în care militari dintr-o unitate militară din autoproclamata Republică Populară Lugansk (LPR), aparent citeau o declarație în care subliniau refuzul lor de a fi dislocați în cadrul operațiunilor ofensive în regiunea Doneţk. Luptătorii susţineau că și-au îndeplinit datoria de a elibera regiunea Lugansk, care a fost asigurată în iulie 2022, și nu mai vor să lupte în regiunea Donețk, în ciuda amenințărilor și intimidării comandanților superiori. Rusia se luptă cel mai probabil din ce în ce mai greu să motiveze forțele auxiliare pe care le folosește în Donbas. Comandanții cel mai probabil recurg la stimulente financiare directe, în timp ce unele unități de luptă sunt considerate nesigure pentru operațiuni ofensive. Un factor care contribuie la aceste probleme este faptul că Rusia numeşte războiul din Ucraina drept o "operațiune militară specială”, iar asta limitează puterile statului de constrângere legală", se arată în informarea de luni a Ministerul Apărării din UK.

UPDATE 15:30. 9.000 de militari ucraineni morți de la începutul invaziei

Aproape 9.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cele şase luni de invazie rusă, a anunţat luni comandantul armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, citat de agenţia Interfax-Ucraina, transmite AFP.

Copiii ucraineni au nevoie de o atenţie particulară, întrucât taţii lor au plecat pe front şi ''se regăsesc probabil printre cei aproape de 9.000 de eroi care au fost ucişi'', a spus în timpul unui forum desfăşurat la Kiev generalul Zalujnîi, şeful Statului Major al armatei ucrainene.

Aceasta este una dintre extrem de rarele declaraţii ale responsabililor ucraineni despre pierderile militare suferite de Kiev în războiul lansat de Rusia pe 24 februarie.

Cea mai recentă declaraţie de acest fel îi aparţinea preşedintelui Volodimir Zelenski şi fusese făcută la jumătate lunii aprilie, când a afirmat că până atunci aproape 3.000 de militari ucraineni fuseseră ucişi şi alţi circa 10.000 răniţi de la începutul agresiunii ruse.

UPDATE 15:15. Evenimentele publice cu număr mare de oameni au fost interzise la Kiev timp de aproape o săptămână

Autorităţile ucrainene au interzis evenimentele publice la Kiev în perioada 22-25 august, din cauza riscului crescut de atacuri cu rachete asupra capitalei de către forţele ruse, relatează Ukrayinska Pravda.

"Din 22 august până pe 25 august, se interzice organizarea de evenimente în masă, întâlniri , mitinguri și alte evenimente care implică o mare adunare de oameni”, a declarat Ekaterina Datsenko.

UPDATE 14:50 Serviciul secret rus FSB acuză spionajul ucrainean de asasinarea Dariei Dughina

FSB-ul rusesc susţine că Daria Dughina a fost ucisă de serviciile speciale ucrainene. Autorul asasinatului este o femeie, cetățean ucrainean, Natalya Vovk, care a fugit în Estonia după crimă, relatează agenţia de stat TASS.

UPDATE 13:30 Kievul interzice mitingurile de Ziua Independenţei

Kievul a interzis mitingurile în această săptămână pentru a sărbători independenţa faţă de dominaţia sovietică, de teama atacurilor ruseşti, relatează Reuters.

UPDATE 12:20 Soldaţii ruşi de la Zaporojie ar fi fost radiați

Militarii ruşi, despre care Ministerul rus al Apărării susţinuse în weekend că ar fi fost otrăviţi de ucraineni, sunt soldaţi care au staţionat pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie şi care au fost spitalizaţi cu simptome caracteristice expunerii la radiaţii, a declarat luni paramedicul ucrainean Bogdan Bondarenko, citat de numeroase media ucrainene, între care agenţia de presă Unian.

UPDATE 11:35 SBU a arestat doi informatori care le transmiteau ruşilor unde sunt ascunse sisteme HIMARS

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunţat că a reținut doi informatori în regiunea Donețk. Cele două persoane sunt acuzate că le transmiteau ruşilor date despre locul de amplasare a sistemelor HIMARS 

"În cursul unei operaţiuni de contra-sabotaj în zonele de front din regiunea Donețk, SBU a reținut doi informatori inamici care corectau loviturile cu rachete pe teritoriul regiunii”, a anunţat SBU pe canalul de Telegram. 

Cei doi ar fi transmis inamicului date privind localizarea personalului și echipamentelor Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv sisteme HIMARS, și au colectat informații despre geolocalizarea și funcționarea infrastructurii critice. Cu ajutorul lor ruşii au tras în sistemul de captare a apei din orașul Selidovo.

UPDATE 11:30 Statul Major al Forţelor ucrainene: Inamicul a reuşit un succes limitat la Blagodatnoye, spre Nikolaev

Potrivit Statului Major al Forţelor ucrainene, forţele ruse au luat cu asalt localitatea Blagodatnoye pe axa Nikolaev și au obținut un succes limitat. În schimb pe direcţiile Volynsky, Polessky și Seversky fronul nu a suferit modificări semnificative. Inamicul a tras cu artilerie în zonele Ekaterinovka și Obodov din regiunea Sumî, se arată în actualizarea de luni dimineaţă a armatei ucrainene.

UPDATE 11:20 ISW: Rușii nu vor reuşi să cucerească mai mult teritoriu în lunile următoare în Ucraina

Rușii nu mai au capabilitatea de a aloca resurse suficiente pentru operațiuni ofensive pe frontul din Ucraina și nu mai pot avansa semnificativ în următoarele luni decât dacă evenimentele se desfășoară "în moduri imprevizibile”, susţin experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW)

Institutul notează că elanul forțelor ruse de la sfârșitul lunii iulie în jurul oraşelor Bakhmut și Avdiivka s-a epuizat cel mai probabil. Atacurile rusești în estul Ucrainei sunt la apogeu, deși cel mai probabil vor continua să fie foarte mici progrese rusești, potrivit ISW. 

Forțele ruse au capturat Novouhanske și Centrala Termoelectrică Vuhlehirska, la sud-est de Bakhmut, pe 25 și, respectiv, 26 iulie. Sursele ruse au sărbătorit aceste câștiguri ca fiind o victorie militară semnificativă, fără a remarca faptul că forțele militare ucrainene au rupt cu succes contactul și s-au retras din zonă.

Forțele ruse au sărbătorit și capturarea fortificațiilor ucrainene din jurul minei de cărbune Butivka, la sud-vest de Avdiivka, după ce forțele ucrainene s-au retras din zonă pe 30 iulie. Ruşii au valorificat foarte puţin aceste câștiguri și au atacat spre Bakhmut dinspre nord-est și sud-est și în jurul Avdiivka, dar aceste atacuri sunt acum sub control. De la finalul lunii iulie, ruşii nu au mai făcut câștiguri teritoriale semnificative în jurul oraşelor Bakhmut sau Avdiivka

Acest lucru arată o problemă fundamentală pentru armata rusă: incapacitatea de a transforma succesele tactice în succese operaționale. Ruşii nu au reușit în mod constant să profite de avansurile tactice pentru a pătrunde în zonele din spate liniilor ucrainene sau pentru a sparge porțiuni mari din liniile de apărare ucrainene. Le-au dat constant ucrainenilor timp să restabilească poziții defensive împotriva cărora rușii trebuie să lanseze noi atacuri.

Aşa se explică ritmul extrem de lent al progreselor rusești pe frontul de est și sugerează cu tărie că rușii nu vor putea câştiga mai mult teren în lunile următoare decât dacă situația sdezvoltă în moduri imprevizibile. Ruşii sunt şi vor rămâne incapabili să aloce suficiente resurse unei operațiuni ofensive pentru a recăpăta impulsul necesar de a câştiga teritorii semnificative care se traduc în succese operaționale. 

Serviciile de informațiile militare ucrainene susţin că Rusia și Belarus au ajuns la un acord "urgent” ca Belarus să repare echipamentele aviatice rusești deteriorate pentru a fi reutilizate în Ucraina. Acest acord arată că ruşii încearcă să se folosească de regimul de sancțiuni mai blânde asupra Belarusului pentru a eluda sancțiunile aspre impuse Rusiei, în special în sectorul aviatic. 

În ultimele 24 de ore, ruşii au încercat mai multe atacuri terestre nereușite la sud-vest și sud-est de Izyum, au lansat un atac la sol la sud-est de Siversk și la nord-est și la sud de Bakhmut, au obţinut câștiguri limitate la vest de orașul Donețk, dar nu au efectuat niciun atac la sol la granița Donețk-Zaporojie. Forțele ruse au încercat fără succes atacuri terestre la sud-vest de orașul Donețk și au continuat să atace așezările de la nord-vest și sud-vest de Avdiivka. De asemenea, ruşii au efectuat mai multe atacuri asupra frontului Herson-Nikolaev și au făcut progrese parțiale la est de orașul Nikolaev. Autoritățile de ocupație ruse au intensificat operaţiunile de filtrare și de răpiri în teritoriile ocupate înainte de Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august.

UPDATE 11:10 Mesajul lui Putin de Ziua drapelului naţional 

Rusia ca "naţiune puternică şi independentă" va urmări doar acele politici "care îi satisfac interesele fundamentale", a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, citat de mass-media de stat ruse, potrivit EFE.

Într-o înregistrare video cu ocazia Zilei drapelului naţional, marcată în Rusia la 22 august, Putin a anunţat că "de la 1 septembrie anul acesta, toate şcolile din ţară vor începe fiecare săptămână şcolară cu o ceremonie de ridicare a drapelului şi intonarea imnului".

"Rusia este o putere mondială viguroasă şi independentă. Pe scena internaţională, ne angajăm să urmăm doar acele politici care satisfac interesele vitale ale ţării noastre", a insistat preşedintele rus în acelaşi discurs.

UPDATE 11:00 Daria Dughina ar fi fost asasinată de o misterioasă grupare de partizani ruşi

Un fost parlamentar rus, care a fost expulzat pentru activități anti-Kremlin, susține că partizanii ruși ar fi în spatele uciderii fiicei lui Aleksadr Dughin, scrie The Guardian.

UPDATE 10:00 Rușii se pozează în Crimeea cu sistemele S-400 și le arată ucrainenilor unde sunt ascunse

Turiștii din Crimeea se fotografiază cu sistemele de apărare aeriană S-400 pe plajele din satul Molochnoye și postează fotografiile pe rețelele sociale, fără să țină cont că ar putea dezvălui coordonatele geografice ale locurilor în care sunt amplasate sistemele de apărare, potrivit Europa Liberă. Guvernatorul Sevastopolului le-a cerut turiștilor să nu mai specifice locul unde au fost făcute fotografiile. 

UPDATE 09:10 Germania se așteaptă ca Rusia să reducă și mai mult livrările de gaze

Germania are șanse mari să treacă peste iarnă fără să ia măsuri drastice, dar totuși se confruntă cu o perioadă dificilă și trebuie să se pregătească pentru ca Rusia să reducă și mai mult aprovizionarea cu gaz, a declarat luni ministrul Economiei, Robert Habeck.

"Avem încă o iarnă foarte critică în față. Trebuie să ne așteptăm ca (președintele rus Vladimir) Putin să reducă și mai mult gazul", a declarat Habeck pentru postul german ARD din Canada, citat de Reuters.

UPDATE 09:00 Rușii au bombardat orașul ucrainean Nikopol

Guvernatorul regional Valentyn Reznichenko a declarat că în cursul nopții de duminică spre luni forțele rusești au lovit cele trei districte Nikopol, Kryvoriz și Synelnykiv, aflate în apropierea centralei nucleare din Zaporojia.

Într-o actualizare postată pe canalul său oficial de Telegram luni dimineața, preluată de The Guardian, Reznichenko a spus că orașul Nikopol a fost bombardat de trei ori în timpul nopții. 42 de obuze rusești au căzut în cartierele rezidențiale.

UPDATE 08:00 Avertismentul lui Zelenski pentru Moscova

"Începe a 180-a zi a apărării noastre şi o nouă săptămână. Săptămâna pe care o aşteptăm cu nerăbdare în fiecare an, deoarece este timpul sărbătorii noastre principale, sărbătoarea Ucrainei - Ziua Independenţei. Şi în această săptămână ocupanţii cu siguranţă nu se aşteptau să fie aşa... Nu şi-ar fi putut imagina că nici acum, după şase luni de război atât de brutal, ne vom sărbători independenţa pe pământul nostru şi în capitala noastră. Dar aşa este. Acesta este pământul nostru. Aceasta este independenţa noastră, pe care nimeni nu o poate rupe şi nimeni nu o poate lua.

Toată lumea din Ucraina simte asta. 180 de zile - aproape şase luni - majoritatea absolută a poporului nostru nu are nicio îndoială că vom obţine victoria Ucrainei. Suntem uniţi, suntem mai încrezători acum decât am fost în multe decenii. Şi acesta este unul dintre fundamentele tăriei noastre, al puterii noastre.

Şi, prin urmare, este una dintre ţintele principale pentru teroriştii ruşi. Ei lovesc în sentimentele ucrainenilor, în rănile din sufletele poporului nostru la fel ca în oraşele noastre... Lovesc crunt, cinic. Dar cu o altă armă. Şi nu numai cu propagandă, nu doar cu minciuni. Chinuirea oamenilor, a tuturor celor care suferă cea mai mare durere, cele mai mari dificultăţi, este unul dintre mijloacele teribile de presiune, devenită obişnuită pentru Rusia", a afirmat Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Zelenski: Dacă are loc acest proces dispreţuitor, Rusia se va scoate din negocieri

Preşedintele ucrainean a afirmat că, potrivit informaţiilor din presă, la Mariupol se pregăteşte "decorul pentru un proces spectacol absolut dezgustător şi absurd al apărătorilor ucraineni", al războinicilor noştri care sunt captivi ai ocupanţilor.

"Indiferent ce gândesc ocupanţii, indiferent ce plănuiesc, reacţia statului nostru va fi absolut clară. Dacă are loc acest proces dispreţuitor, dacă oamenii noştri sunt aduşi în acest peisaj încălcând toate acordurile, toate regulile internaţionale, dacă există abuz... Aceasta va fi linia dincolo de care orice negociere este imposibilă. Rusia se va scoate din negocieri. Nu vor mai fi discuţii. Statul nostru a spus totul. Toţi partenerii Ucrainei au fost informaţi despre ceea ce poate pregăti statul terorist în această săptămână. Astăzi am vorbit cu preşedintele Macron despre toate ameninţările. Preşedintele Turciei  Erdogan este de asemenea informat despre toate acestea. Sunt sigur că şi secretarul general al ONU va reacţiona.

Ei şi alţi lideri mondiali au primit semnale adecvate de la noi. Toată lumea înţelege totul. Ei înţeleg ce fac ocupanţii şi ce ameninţă. Şi înţeleg că Ucraina nu va tolera acest lucru. Nu va tolera chinuirea oamenilor despre care se poate spune un singur lucru: sunt eroi ai patriei lor, au apărat libertatea poporului lor de invadatorii de pe pământul lor. Chiar şi în timp de război, trebuie să existe reguli. Puterea lumii este cu siguranţă suficientă pentru a face orice stat, orice terorist să respecte aceste reguli. Ei bine, noi toţi - toţi ucrainenii - trebuie să ne amintim un lucru: indiferent de ce, scopul nostru este victoria. Indiferent de ce, ne îndreptăm spre victorie, în ciuda tuturor. Indiferent de ce, slavă tuturor războinicilor noştri! Ucraina este mai presus de toţi şi de toate", a completat preşedintele Ucrainei.

Ziua Independenţei Ucrainei se sărbătoreşte la 24 august, când se împlinesc şase luni de la invazia rusă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 180 LIVE TEXT. Aleksandr Dughin acuză Kievul de moartea fiicei sale și cere victoria soldaților ruși: "Nu putem fi zdrobiţi. Câștigați, vă rog!"