"Sea Baby". Ucrainenii au dezvăluit în premieră cum o dronă cu 850 de kg de explozibili a lovit podul din Crimeea: "Am fost atât de fericiți, am început să ne felicităm"
Război în Ucraina. Serviciul de securitate al Ucrainei a trimis jurnaliştilor de la CNN imagini exclusive care surprind momentul în care au folosit o dronă marină pentru a lovit podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea anexată. Este prima dată când Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a revendicat în mod deschis responsabilitatea pentru atacul din luna iulie. Serviciile ucrainene au avertizat că vor urma mai multe astfel de atacuri.
De Redactia Observator la 16.08.2023, 14:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Atacul din 17 iulie a provocat pagube la segmentul rutier de pod și, potrivit oficialilor ruși, a ucis doi civili. Deşi tentative au fost mai multe, acesta a fost al doilea atac asupra podului Kerci, o legătură vitală pentru aprovizionarea peninsulei. Ucrainenii susţin că este o ţintă militară legitimă pentru că ruşii îl folosesc pentru a transfera arme şi tehnică militară în Crimeea şi armatei care luptă în restul Ucrainei.
Dronele are au lovit podul Kerci sunt "o invenție a Serviciului de Securitate al Ucrainei"
Șeful SBU, Vasil Maliuk, a declarat pentru CNN că drona folosită, numită "Sea Baby", este rezultatul a mai multor luni de dezvoltare începută imediat după invazie. "Dronele de la suprafața mării sunt o invenție a Serviciului de Securitate al Ucrainei", a spus el. "Niciuna dintre companiile private nu este implicată. Folosind aceste drone, am lovit recent cu succes podul din Crimeea, nava de debarcare Olengorskii Gorniak și petrolierul SIG."
Maliuk s-a referit la un alt atac în Marea Neagră asupra navei cargo SIG, despre care oficialii ucraineni spun că transporta combustibil pentru armata rusă. Atacul asupra navei de debarcare Olengorskii Gorniak a demonstrat că ucrainenii au o rază mai mare de acțiune. Nava, care poate avea şi 100 de oameni la bord, a fost lovită în largul portului Novorossisk, pe coasta de est a Mării Negre.
- Zelenski i-a mulțumit public lui Olaf Scholz pentru încă două noi sisteme Patriot. "Ne apropie de un scut aerian...
- Podul din Crimeea, atacat. Ruşii susţin că au doborât două rachete şi au lansat cortine de fum, iar structura...
- Ucraina, primul pas spre pacea cu Rusia. Summit-ul care poate decide soarta războiului are loc în Arabia Saudită
- Rusia reacţionează după atacul asupra petrolierului SIG din Kerci. Medvedev: "Se pare că atacurile din Odesa şi...
- Ofensiva Ucrainei la Marea Neagră continuă. Momentul când o dronă atacă un petrolier SIG rusesc în Strâmtoarea...
SBU a trimis celor de la CNN o filmare cu atacul din iulie. Imaginile arată cum drona Sea Baby încărcată cu 850 de kilograme de explozibili ajunge la unul dintre pilonii de sprijin, din beton, ai podului. Surse din SBU au făcut publice ale două filmări surprinse de camerele de supraveghere cu momentul impactului asupra secţiunii rutiere a podului şi cu o explozie la secțiunea de cale ferată, cinci minute mai târziu, din sensul opus.
Ucraina s-a ferit până acum să revendice oficial, clar, aceste atacuri. Imediat după producerea lor a făcut aluzii prin declarații vagi şi anonime despre "obiecte plutitoare neidentificate". Revendicarea directă a responsabilităţii reprezintă o încercare directă de a alerta Moscova cu privire la amenințarea pe care o reprezintă aceste noi drone.
"Când a avut loc explozia, am fost atât de fericiți, am început să ne felicităm"
"Lucrăm la o serie de noi operațiuni interesante, inclusiv în apele Mării Negre. Vă promit că va fi interesant, mai ales pentru inamicii noștri", a spus Maliuk. SBU a revendicat și primul atac ucrainean asupra podului Kerci, care a avut loc pe 8 octombrie 2022, dar a refuzat să ofere detalii. Circumstanțele atacului respectiv, care potrivit camerelor de supraveghere, ar fi fost cauzat de explozia unui camion aflat în mișcare pe pod, rămân neclare.
Vasil Maliuk a mai spus că atacul din iulie 2023 asupra podului Kerci a fost o operațiune comună cu marina ucraineană, pe care a condus-o împreună cu amiralul Oleksii Neizhpapa. "La etapa finală a pregătirii nici nu ne mai gândeam la somn sau la mâncare... Am fost pe deplin concentrați pe operațiune. Ultimele zile au fost destul de nervoase. Când a avut loc explozia, am fost atât de fericiți și am început să ne felicităm unul pe altul. Acesta a fost un moment foarte emoționant pentru noi toți și pentru victoria noastră, care cu siguranță va veni în curând" a povestit el pentru CNN.
SBU: Occidentul nu este implicat în operațiunile noastre
Maliuk a spus că partenerii occidentali ai Ucrainei s-au arătat interesaţi de aceste operațiuni şi de a învăța din experiența lor. "Ei nu participă la operațiunile noastre și nu ne oferă niciun echipament sau orice altceva. Aceste drone sunt produse la o unitate de producție asunsă pe teritoriul Ucrainei. Țintele pe care le-am menționat sunt ținte legitime în conformitate cu legile ucrainene și internaționale", a ţinut el să precizeze.
Bloggerii militari ruşi acuză însă că la aceste atacuri din Marea Neagră ucrainenii sunt asistaţi de NATO.
Atacul asupra navei Gorniak și a petrolierului SIG arată o amenințare la adresa operațiunilor navale ale Rusiei în partea de est a Mării Negre, o zonă pe care Moscova a considerat-o ca fiind la adăpost de armata ucraineană, menţionează CNN.