Antena Meniu Search
x

Al doilea atac asupra flotei ruse din Marea Neagră. Ruşii acuză că dronele marine au fost lansate din Deltă şi dirijate de un MQ-9A Reaper operat din România

Război în Ucraina. Armata rusă susţine că a respins în cursul nopţii un atac cu trei drone marine ucrainene asupra a două nave de patrulare din Marea Neagră. Un propagandist rus, cu un influent canal de Telegram, acuză că dronele marine folosite în atacuri au fost lansate din Deltă şi dirijate de un aparat fără pilot MQ-9A Reaper operat din România.

de Redactia Observator

la 01.08.2023, 15:12

Al doilea atac asupra flotei ruse din Marea Neagră. Ruşii acuză că dronele marine au fost lansate din Deltă şi dirijate de un MQ-9A Reaper operat din România
Flota rusă de la Marea Neagră - Profimedia

Rusia susține că a reușit să respingă un atac cu drone navale al ucrainenilor asupra a două nave rusești, la 340 kilometri sud-vest de Sevastopol, în Marea Neagră. Navele de patrulare din Flota Mării Negre "Serghei Kotov" și "Vasili Bîkov" au respins atacul a trei drone în regiunea Sevastopol, a declarat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse.

"Cele trei drone navale ale inamicului au fost distruse" de tirurile navelor ruse, a asigurat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Comunicatul mai precizează că navele ruse - "Serghei Kotov" şi "Vasili Bîkov" - au fost atacate la 340 kilometri sud-vest de Sevastopol.

Săptămâna trecută, armata rusă a anunţat că a respins un atac similar cu două drone navale ucrainene asupra navei Serghei Kotov. Tensiunile din Marea Neagră au crescut după retragerea Rusiei din acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene

Rybar: Dronele marine au fost lansate de la gurile Dunării

Pe acelaşi subiect

Potrivit Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărări, dronele folosite în atac ar fi fost lansate de la gurile de vărsare ale Dunării, adica din Deltă. 

"Acesta este al doilea atac într-o săptămână asupra flotei Mării Negre, în aproximativ aceeași zonă ca cel efectuat asupra navei Serghei Kotov (n.r. pe 25 iulie). În momentul atacului cu drone, la est de coasta Bulgariei, în același loc în care se aflau navele de patrulare, o dronă americană MQ-9A Reaper operată de la baza aeriană Câmpia Turzii, a dirijat dronele, iar în prezent o dronă de suporaveghere RQ- 4D Phoenix operează în această zonă.

În plus, cu 12 ore mai devreme, o dronă portugheză Tekever AR5, care este folosită de ucraineni pentru a escorta dronele marine, se afla în zona Insulei Şerpilor. Acest lucru indică faptul că dronele au fost lansate din nou de la gurile Dunării" susţine Rybar. Potrivit acestuia, peste 30 de nave și bărci ale Gărzii de Coastă a Marinei Ucrainene au fost trimise în ultimele zile în largul Odesei. 

Ucrainenii au atacat cu drone clădirea unde se află Ministerul Dezvoltării Economice din Moscova

Cea mai înaltă clădire din Mosova a fost atacată din nou cu drone, noaptea trecută. Turnul Federaţiei, un complex alcătuit din două clădiri, inaugurat în 2017, a mai fost lovit o dată duminică, într-un atac asemănător.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, spune că faţada etajului 21 a fost deteriorată şi ferestrele s-au spart, însă nu au fost raportate momentan victime. Ministerul rus al Apărării a declarat că două drone au fost distruse de sistemele de apărare, în timp ce o a treia a fost doborâtă în capitală, peste blocul turn.

Bloggerul militar rus Rybar, bine conectat la informaţiile de pe front, relatează pe Telegram că fațada clădiri a fost deteriorată la nivelul etajului 21, unde geamurile au fost sparte pe o suprafață de 150 de metri pătrați. Potrivit unor informații, la acel etaj sunt birouri ale Ministerului rus al Dezvoltării Economice.

Pe front, bătăliile din nord-est sunt cumplite, însă sunt confruntări şi în sud. Orasul natal al lui Zelenski, Krivoi Rog, a fost din nou atacat de Moscova, iar 6 civili printre care şi o fetiţă de 10 ani şi-au pierdut viata. La rândul său, Kremlinul acuză Ucraina că ar fi lansat un bombardament în Doneţk şi a ucis doi civili aflaţi într-un autobuz care a luat foc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Al doilea atac asupra flotei ruse din Marea Neagră. Ruşii acuză că dronele marine au fost lansate din Deltă şi dirijate de un MQ-9A Reaper operat din România