Video Ucraina, primul pas spre pacea cu Rusia. Summit-ul care poate decide soarta războiului are loc în Arabia Saudită
Război în Ucraina. Ucraina face primul pas spre pacea cu Rusia. Alături de preşedinţi şi premieri de rang înalt din 40 de ţări, Volodimir Zelenski vrea să schiţeze planul care să deschidă calea unui summit pentru pace, în toamna aceasta. Discuţiile au început astăzi şi vor continua mâine în Arabia Saudită. În timp ce Zelenski se întâlnea cu liderii lumii, armata lui continua ofensiva. Soldaţii Kievului au atacat din nou cu drone navele Rusiei. De data aceasta ţinta a fost un petrolier din strâmtoarea Kerci.
Oficiali din peste 30 de ţări au început sâmbătă în oraşul saudit Jeddah discuţii asupra conflictului dintre Rusia şi Ucraina, la care aceasta din urmă şi aliaţii săi occidentali speră să obţină progrese către convenirea unor principii cheie de soluţionare a acestui conflict conform formulei de pace dorite de Kiev. Reuniunea face parte din demersurile ucrainene şi occidentale de a ralia către această formulă de pace statele din aşa-numitul Sud Global, care, spre deosebire de statele occidentale, s-au abţinut până în prezent să susţină vreuna dintre părţi în războiul declanşat de Rusia în februarie 2022, consemnează Reuters.
Arabia Saudită a dorit ca la summit să participe şi ţările din BRICS
Potrivit unor surse diplomatice, gazda reuniunii, Arabia Saudită, a ţinut în mod special ca la aceste discuţii să ia parte Brazilia, India, China şi Africa de Sud, state care împreună cu Rusia formează grupul BRICS, ce doreşte să devină o contrapondere a Occidentului într-o lume multipolară. Toate aceste patru state participă la întâlnirea de la Jeddah.
Un interes special a stârnit participarea Chinei, care nu a luat parte la o întâlnire precedentă de acest fel, desfăşurată la Copenhaga. Beijingul l-a trimis la Jeddah pe emisarul său special pentru Ucraina, Li Hui. Totuşi, unii comentatori atrag atenţia că această participare a Chinei la reuniunea din Arabia Saudită nu înseamnă nicidecum că Beijingul va fi în cele din urmă de acord cu rezultatul pe care urmăresc să-l obţină acolo Ucraina şi aliaţii acesteia.
- Ucraina include 6 porturi ruseşti de la Marea Negră în "zona de risc de război". Rusia recucereşte un sat pe...
- Ce mesaj a vrut să transmită Ucraina Rusiei prin atacarea unuia dintre cele mai mari porturi ruseşti de la Marea...
- "Navele rusești nu mai sunt în siguranță nicăieri". Cum au reuşit ucrainenii aproape să scufunde nava de...
Încă nu este clar dacă la finalul reuniunii de două zile va fi elaborată o declaraţie comună, iar reprezentantul Ucrainei, Andriy Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, a anticipat înaintea începerii discuţiilor că acestea vor fi "dificile". Rusia nu a fost invitată la reuniunea de la Jeddah, astfel că aceste discuţii nu pot fi considerate negocieri de pace.
Ultima rundă de negocieri de pace ruso-ucrainene a avut loc în martie anul trecut la Istanbul. Ulterior, Kievul a condiţionat orice tratative cu Moscova de retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina (inclusiv din Crimeea) şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional.
Aceasta este de altfel formula de pace propusă de Zelenski şi asupra căreia Ucraina şi aliaţii ei încearcă să convingă în discuţiile din Arabia Saudită, formulă considerată de Moscova drept o cerere de capitulare a Rusiei. De partea sa, aceasta din urmă cere Kievului să accepte pierderea Crimeei şi a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia şi le reproşează responsabililor ucraineni că s-au retras anul trecut de la negocierile de pace pentru că aşa le-a cerut Washingtonul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰