Antena Meniu Search
x

Ruşii îngroziţi de cum arată podul din Crimeea: "Este groaznic. La naiba!". Ucrainenii jubilează: "Încă o dată podul s-a dus la culcare"

Război în Ucraina. În timp ce ruşii s-au îngrozit de urmările atacului cu două drone asupra podului Kerci din Crimeea, ucrainenii jubilează. La Moscova e furie: MAE rus acuză Ucraina, Marea Britanie şi SUA pentru atacul asupra podului Kerci. "Încă o dată podul s-a dus la culcare", a anunţat luni Serviciul secret ucrainean SBU. "A fost greu să ajungem la pod, dar până la urmă am reuşit", a spus un alt reprezentant al SBU, citat de Ukrinform.

de Redactia Observator

la 17.07.2023, 12:58

Vezi și

Canalul de Telegram Mash a publicat o înregistrare cu podul Kerci avariat, filmat dintr-un tren care trece pe lângă secţiunea afectată. O bucată din pod este găurită, iar un alt tronson este lăsat pe o parte, desprins dintr-un capăt. "Este groaznic. La naiba", reacţionează ruşii care filmează din tren daunele. "Așa arată acum podul din Crimeea. După o explozie, cel mai probabil cauzată de drone marine, tronsonul de pe kilometrul 146 al autostrăzii A-290 Novorossiisk-Kerci s-a prăbușit parțial" scrie MASH. 

Autorităţile ruse au trimis în mare grabă o echipă de specialişti în Crimeea să facă verificări în urma explozilor. Totodată, nave militare au fost trimise să patruleze zona din apropierea podului din Crimeea. Filmările publicate de ruşi arată una dintre aceste nave şi verificările efectuate la pod. Ruşii mai publică imagini cu dronele marine folosite duminică într-un atac similar asupra bazei din Sevastopol. 

Pe acelaşi subiect

Un politician rus cere blocarea exportului de cereale prin Marea Neagră după atacul de la podul Kerci din Crimeea

Serghei Mironov, liderul partidului O Rusie Dreaptă, a afirmat luni că Moscova ar trebui să reacţioneze la incidentul de la podul Crimeei prin refuzul de a reînnoi acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, transmite Reuters. Explozii la podul către peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, au ucis luni doi soţi şi au rănit-o pe fiica lor.

Mironov a susţinut că Rusia trebuie să distrugă infrastructura ucraineană: "Asta ar trebuie să facem, nu să discutăm un acord privind cerealele care îi ajută pe liderii de la Kiev şi pe stăpânii lor occidentali să-şi umple buzunarele. Nu poate exista acord privind cerealele după un nou atac terorist".

Rusia a acceptat în urmă cu un an un acord - mediat de ONU şi Turcia - prin care a permis reluarea exporturilor de cereale din Ucraina pe cale maritimă, din porturile de la Marea Neagră. Înţelegerea este valabilă până luni, iar Moscova a lăsat să se înţeleagă de mai multe ori că ar putea să nu o prelungească. Deocamdată, Kremlinul nu a comentat incidentul de la pod sau eventualele implicaţii asupra acordului.

Vladimir Konstantinov, preşedintele parlamentului din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, a dat vina pe Ucraina pentru noul atac. ''Regimul terorist de la Kiev a comis în această noapte o nouă crimă şi a atacat podul din Crimeea'', a scris Konstantinov pe Telegram.

Moscova acuză Ucraina, Marea Britanie şi SUA pentru atacul asupra podului Kerci

Ministerul de Externe rus a acuzat luni Ucraina de comiterea unui atac asupra podului Kerci, care leagă Crimeea - peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 - de Rusia, cu implicarea Washingtonului şi a Londrei, informează luni Reuters şi DPA. ''Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost comis de regimul de la Kiev. Acest regim este terorist şi are toate caracteristicile unei grupări internaţionale de criminalitate organizată'', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

''Deciziile sunt luate de oficialităţi şi armate ucrainene cu participarea directă a agenţiilor de informaţii şi a unor politicieni americani şi britanici. SUA şi Marea Britanie sunt responsabile pentru o structură teroristă de stat'', a adăugat Zaharova. Autorităţile ruse au descris atacul de la podul Kerci drept un ''act de terorism''. Incidentul, descris anterior de administraţia locală drept o ''urgenţă'', a cauzat oprirea traficului pe pod.

''Încă o dată podul s-a dus la culcare'', a anunţat luni Serviciul secret ucrainean SBU. Acesta recunoscuse implicarea într-un atac precedent asupra podului Kerci în toamna lui 2022.

Agenţia de presă ucraineană Ukrinform, care citează surse neidentificate din serviciile secrete (SBU) şi forţele navale, susţine că cele două componente ale forţelor de securitate ale Kievului care ar fi organizat atacul. "A fost greu să ajungem la pod, dar până la urmă am reuşit", a spus un reprezentant al SBU, citat de Ukrinform, menţionând că podul este o ţintă legitimă pentru Ucraina, deoarece a fost construit pe teritoriul ucrainean ocupat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ruşii îngroziţi de cum arată podul din Crimeea: "Este groaznic. La naiba!". Ucrainenii jubilează: "Încă o dată podul s-a dus la culcare"