SUA au dat Ucrainei un milion de gloanțe confiscate de la iranieni
Război în Ucraina. Statele Unite au anunţat miercuri că au furnizat Ucrainei muniţie de calibru mic. Gloanţele au fost confiscate în timpul transferului din Iran către rebelii houthi din Yemen, pe care Teheranul îi sprijină, relatează AFP, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 05.10.2023, 12:40Anunţul survine într-un moment în care sprijinul pentru Ucraina este puternic criticat de parlamentarii de dreapta din Statele Unite, iar un ajutor semnificativ din partea Washingtonului către Kiev a devenit victimă a acordului temporar de evitare a paraliziei bugetului federal, încheiat în ultimul moment săptămâna trecută.
Armata SUA a furnizat Ucrainei muniţie de calibru mic provenind din Iran
Statele Unite au transferat luni "aproximativ 1,1 milioane de cartuşe de muniţie de 7,62 mm către forţele armate ucrainene", a declarat într-un comunicat comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM).
Aceste muniţii au fost confiscate de marina americană în decembrie 2022, în timp ce erau transferate către rebelii houthi din Yemen de către Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a explicat CENTCOM, transfer ce încalcă o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.
- Statele Unite vor trimite în Ucraina armele confiscate Iranului. Stocuri tot mai mici de armament, din cauza...
- NATO a rămas fără muniţie pentru Ucraina. "Se vede fundul sacului"
- Serghei Soigu cere dublarea producției de rachete de înaltă precizie: Acest tip de armament este extrem de solicitat
- După Polonia și alte țări europene s-au supărat pe Volodimir Zelenski și amenință că nu mai trimit arme
"Guvernul SUA a intrat în posesia lor în iulie 2023 printr-o cerere de confiscare de bunuri din partea Departamentului de Justiţie" împotriva Gardienilor Revoluţiei, a adăugat această sursă.
Departamentul american al Apărării a declarat marţi că SUA ar putea continua să satisfacă nevoile militare ale Ucrainei "pentru încă ceva timp" prin ajutoarele deja aprobate, dar că va necesita acordul congresmenilor pentru a putea face acest lucru pe termen mai lung.
Camera Reprezentanţilor este însă cufundată în haos după înlăturarea, luni, a preşedintelui său republican, la iniţiativa membrilor propriului partid, făcând nesigură adoptarea oricărui nou ajutor destinat Ucrainei.
Washingtonul a promis să acorde Kievului un ajutor militar în valoare de peste 43 de miliarde de dolari de când Rusia şi-a invadat vecinul în februarie 2022, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din ajutorul internaţional în acest domeniu