Antena Meniu Search
x

Răscoală în Congresul SUA: al treilea cel mai puternic om a fost dat jos. Funcţia-cheie ar putea fi preluată de politicieni care nu sunt "fani" Ucraina

Haos în Congresul American şi pericol pentru Ucraina. Kevin McCarthy, liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, a treia cea mai puternică funcţie din SUA, după preşedinte şi vicepreşedinte, a fost demis marţi în urma unei rebeliuni în rândul republicanilor, o dispută între trumpişti, extremiştii de dreapta, şi restul partidului. După o dezbatere tensionată între membrii GOP, 216 aleşi au votat pentru demiterea lui, inclusiv opt republicani, contra 210.

de Redactia Observator

la 04.10.2023, 15:26

Concret, efortul de a-l înlătura pe Kevin McCarthy a fost instigat de un grup al dreptei dure americane, numiţi şi trumpişti (apropiaţi ai lui Donald Trump) şi l-a avut în frunte pe Matt Gaetz din Florida, care l-a acuzat pe McCarthy că a negociat cu democraţii bugetul provizoriu pentru finanţarea administraţiei federale, căruia mulţi republicani i s-au opus.

El a susţinut că McCarthy a încheiat un "acord secret" cu preşedintele Joe Biden privind un posibil pachet de ajutor pentru Ucraina. Trumpiştii vor ca aceşti bani să fie folosiţi pentru a combate ale probleme precum criza migratorie de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Camera Reprezentanţilor este paralizată fără "speaker" după demiterea istorică a lui McCarthy

Nu există un înlocuitor clar pentru McCarthy, iar postul vacant paralizează în esență Camera până când va fi ales un altul, scrie The New York Times. Cele două camere ale Congresului trebuie să voteze bugetul federal înainte de jumătatea lunii noiembrie, altfel va avea loc un "shutdown", adică oprirea finanţării administraţiei federale a SUA.

Pe acelaşi subiect

În ianuarie, McCarthy a făcut concesii republicanilor din aripa dreaptă a partidului (un grup de 20 de trumpişti), pentru a fi ales "speaker" al Camerei, permițând oricărui membru să poată convoca un vot pentru a-l destitui, aşa cum era regula îninte ca Nancy Pelosi să o schimbe. 

Cei 8 republicani care au votat pentru înlăturarea lui McCarthy sunt Andy Biggs din Arizona, Ken Buck din Colorado,Tim Burchett din Tennessee, Eli Crane din Arizona, Matt Gaetz din Florida, Bob Good din Virginia, Nancy Mace din Carolina de Sud şi Matt Rosendale din Montana

Demiterea istorică a lui Kevin McCarthy a atras atenția şi asupra unei investigații de durată cu privire la conduită etică a lui Matt Gaetz, acuzat de comportament sexual necorespunzător și consum ilicit de droguri, mai scrie NYT. 

Cei 8 republicani care au votat demiterea lui Kevin McCarthy

CNN

Ce înseamnă demiterea lui Kevin McCarthy pentru Ucraina

Joe Biden a transmis săptămâna aceasta că se așteaptă ca Kevin McCarthy să își păstreze angajamentul de a asigura ajutorul necesar pentru Ucraina, dar după demiterea acestuia, situaţia este mai puțin clară.

Pachetul de ajutor a fost exclus din legea privind bugetul federal al SUA, forţându-l pe Joe Biden să se bazeze pe Kevin McCarthy pentru un acord separat. Casa Albă a declarat marți că este încrezătoare că SUA vor oferi, în cele din urmă, mai multă asistență Ucrainei, indiferent de soarta lui McCarthy, dar, în lipsa acestuia, atenția s-a mutat acum către potențialii succesori.

Grupul politic "Defending Democracy Together" din Ucraina a evaluat potenţialii candidaţi la şefia Camerei Reprezentanţilor cu note de la A la F pe baza sprijinului declarat de ei pentru ajutarea Ucrainei, A semnificând cel mai puternic sprijin, relatează The Guardian.

Steve Scalise, al doilea cel mai înalt republican din Camera Reprezentanţilor, considerat favorit să preia funcția de "speaker" după McCarthy a primit nota B, în timp ce McCarthy a fost notat cu B minus. Cu toate astea Matt Gaetz care a spus că îl va sprijini pe Scalise, a primit nota F. Şi președintele Comitetului Judiciar al Camerei, Jim Jordan, a primit un F. La fel şi un alt posibil candidat, Byron Donalds. Republicanul Tom Emmer, care ocupă funcţia de "Whip" în Cameră, a primit cea mai mare notă, un A.

Washingtonul a trimis guvernului de la Kiev 113 miliarde de dolari sub formă de ajutor de securitate, economic și umanitar de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Liderii Senatului, care este controlat de democrați, au promis că vor adopta în următoarele săptămâni o lege pentru a asigura securitatea și sprijinul economic continuu al SUA pentru Ucraina.

Biden a promis sprijin pentru Ucraina

În urma unor discuţii telefonice avute marţi cu lideri mondiali, inclusiv cu premierii Marii Britanii, Italiei și Poloniei, precum și cu liderii NATO, Comisiei Europene și Consiliului European, președintele Biden a spus că rămâne încrezător că Congresul va aproba ajutor pentru Ucraina "atâta timp cât este nevoie", în ciuda opoziției anumitor republicani care au blocat finanțarea în weekend.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a transmis că Biden le-a spus liderilor europeni că "în niciun caz nu putem să permitem întreruperea sprijinului american pentru Ucraina, adăugând că "timpul nu este de partea noastră".

Biden, consilierii săi de top, dar şi democrați și republicani din Congres au lăsat de înţeles că sunt încrezători că în cele din urmă angajamente financiare vor fi convenite în proiectul de lege privitor la bugetul federal. Dar eșecul în a include mai mult ajutor pentru Ucraina în proiectul adoptat în weekend de Cameră și Senat arată dorinţa tot mai slabă a unor republicani de a finanța efortul de război al Kievului.

În iulie, Biden a cerut Congresului să aprobe alte 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina, sumă despre care susţinătorii Kievului, republicani, precum și democrați, sperau să fie inclusă în bugetul federal.  

Ajutor pentru alte câteva luni în Ucraina

În ciuda compromisului bugetar din SUA, ajutorul destinat Ucrainei poate continua să sosească "puțin mai mult". Statele Unite pot continua să trimită ajutor militar pentru încă cel puţin o perioadă de câteva luni, deoarece o parte din bani a fost deja aprobată, dar Congresul va trebui să acționeze pentru a se asigura că aprovizionarea nu va fi întreruptă până în 2024. "Vorbim de aproximativ câteva luni sau cam așa ceva", a declarat John Kirby la o conferinţă de presă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Răscoală în Congresul SUA: al treilea cel mai puternic om a fost dat jos. Funcţia-cheie ar putea fi preluată de politicieni care nu sunt "fani" Ucraina