Antena Meniu Search
x

Statele Unite vor trimite în Ucraina armele confiscate Iranului. Stocuri tot mai mici de armament, din cauza războiului

Război în Ucraina. Statele Unite vor transfera Ucrainei mii de arme şi muniţii confiscate Iranului, o măsură ce ar putea contribui la atenuarea unor lipsuri critice cu care se confruntă armata ucraineană în timp ce aşteaptă mai mulţi bani şi echipamente din partea SUA şi a aliaţilor săi, au declarat oficiali americani citaţi de CNN.

de Redactia Observator

la 04.10.2023, 18:40

militar ucrainean
Statele Unite vor trimite în Ucraina armele confiscate Iranului. Stocuri tot mai mici de armament, din cauza războiului - Profimedia Images (arhivă)

Comandamentul Central al SUA urmează să anunţe această politică chiar în această săptămână, au declarat oficialii. Nu este clar ce prevederi legale vor folosi SUA pentru a facilita transferul armelor, în condiţiile în care ONU cere ca armele confiscate să fie distruse sau depozitate, menţionează CNN, potrivit News.ro.

Administraţia Biden analizează de luni de zile cum să trimită în mod legal armele, care sunt depozitate în instalaţiile CENTCOM din Orientul Mijlociu.

NATO a rămas fără muniţie pentru Ucraina

Puterile militare occidentale rămân fără muniţia pe care să o ofere Ucrainei pentru a se apăra de invazia pe scară largă a Rusiei, au avertizat marţi Marea Britanie şi NATO, în timp ce Casa Albă a transmis că ajutorul american poate dura câteva luni fără a fi nevoie de aprobarea finanţării din partea Congresului, relatează BBC şi Le Monde.

Pe acelaşi subiect

Amiralul Rob Bauer, cel mai înalt oficial militar al NATO, a declarat la Forumul de Securitate de la Varşovia că "se vede de-acum fundul sacului". El a spus că guvernele şi producătorii din domeniul apărării trebuie "să-şi accelereze producţia într-un ritm mult mai alert".

Amiralul, care prezidează Comitetul militar al NATO, a declarat că zeci de ani de subinvestiţii au însemnat că ţările NATO au început să furnizeze arme Ucrainei având propriile depozite de muniţii deja pe jumătate goale sau chiar mai rău decât atât.

"Avem nevoie de volume mari. Calculul de tipul atunci când e nevoie, atât cât să fie suficient pe care l-am construit împreună în 30 de ani în economiile noastre liberale este bun pentru o mulţime de lucruri - dar nu şi pentru forţele armate, atunci când există un război în desfăşurare", a arătat amiralul.

Ministrul de stat pentru forţele armate din Marea Britanie, James Heappey, a declarat în cadrul aceluiaşi forum că stocurile militare occidentale "par cam subţiri" şi i-a îndemnat pe aliaţii din NATO să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, aşa cum s-au angajat să facă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Statele Unite vor trimite în Ucraina armele confiscate Iranului. Stocuri tot mai mici de armament, din cauza războiului