Video După Polonia și alte țări europene s-au supărat pe Volodimir Zelenski și amenință că nu mai trimit arme
Scandalul cerealelor ucrainene a dinamitat relațiile dintre Kiev și aliații săi. Polonia a transmis ferm că nu va mai trimite armament soldaților din prima linie. Şi alte ţări europene se pregătesc să pună picioru-n prag şi anunţă că Ucraina nu va vedea din partea lor "nici măcar un glonț". Kievul se poate baza în continuare pe sprijinul României, l-a asigurat preşedintele Iohannis pe Zelenski la New York.
Premierul Poloniei a anunțat că va extinde lista de produse ucrainene ce nu vor mai ajunge pe piața din Polonia. În plus, Varşovia anunţă că nu va mai livra arme Ucrainei, cu excepţia celor pe care s-a angajat deja că le va trimite ţării vecine.
- Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Nu vom mai transfera arme Ucrainei pentru că acum ne concentrăm înarmarea armatei poloneze cu cele mai moderne arme, astfel încât să devină una dintre cele mai puternice armate tereste din Europa în cel mai scurt timp.
Decizia drastică a Poloniei a venit în urma comentariilor făcute de preşedintele Volodimir Zelenski la ONU, în care a acuzat voalat Varșovia de o falsă prietenie.
- Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Este alarmant cum unii mimează solidaritatea în acest teatru politic. S-ar putea să pară că joacă propriul rol, dar de fapt joacă după cum dictează Moscova.
- Iohannis și Zelenski, acord pe tema cerealelor. Ce spune șeful statului despre nemulțumirile fermierilor români...
- Tensiuni între Polonia şi Ucraina. Varşovia nu mai vrea să livreze arme Kievului, după ce Zelenski a acuzat-o de...
- Iohannis și Zelenski s-au înțeles. Care este soluția pentru a gestiona exportul cerealelor ucrainene în România
- Fermierii români au obţinut ce şi-au dorit: cerealele ucrainene nu vor ajunge pe piaţă încă 30 de zile
Polonia nu este singurul aliat pe care Ucraina riscă să-l piardă
Aflat în plină campanie electorală, Robert Fico, fostul premier al Slovaciei, sugererază că şi ţara ia în calcul să nu mai trimită nici măcar un glonț Kievului, iar Ungaria a transmis că Ucraina nu ar trebui să-şi ameninţe aliaţii cu procese, ci să spună mulțumesc.
Scandalul vine după ce Kievul a dat în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului, după ce au interzis importurile de cereale ucrainene pentru a-şi protzeja proprii agricultori.
Ucraina poate conta în continuare pe sprijinul României. Iohannis l-a asigurat pe Zelenski aseară la New York.
- Klaus Iohannis, preşedintele României: Este important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse spre pieţele, de exemplu, din România şi împreună cu partea ucraineană, Guvernul României a găsit soluţii.
Iohannis s-a întreţinut şi cu Joe Biden, la recepţia pe care preşedintele american a dat-o în onoarea liderilor prezenţi la New York pentru Adunarea Generală a ONU.
După discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, Zelenski a ţinut un discurs în faţa Consiliului de Securitate al ONU, unde a cerut ca Rusia să fie lăsată fără drept de veto. Apoi, a părăsit sala chair înainte ca ministrul rus de Externe să ia cuvântul. Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că apelează selectiv la normele și principiile ONU, de la caz la caz, în funcție de nevoile lor geopolitice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰