SUA și UE acuză Rusia că fură cereale din Ucraina și că Putin e de vină pentru criza alimentară mondială
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a apreciat drept credibile" informaţiile potrivit cărora Rusia fură exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, "pentru a le vinde în propriul profit", relatează AFP, citat de Agerpres. Și UE dă vina pe Rusia pentru criza alimentară. Război Rusia - Ucraina, ziua 104 LIVE TEXT
De Redactia Observator la 07.06.2022, 15:45"Totul este deliberat", a spus Antony Blinken luni în cursul unei conferinţe virtuale despre criza alimentară, acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin că recurge la "şantaj" pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale declanșate de invadarea Ucrainei. Secretarul de stat american a estimat că Moscova a început, de asemenea, să-şi păstreze propriile exporturi de alimente, după ce a impus o "blocadă navală în Marea Neagră care împiedică transportul recoltelor ucrainene" în întreaga lume.
The New York Times a raportat că Washingtonul a avertizat 14 ţări, în principal din Africa, la jumătatea lui mai, că nave de marfă ruseşti transportau "cereale ucrainene furate". Antony Blinken s-a referit la acest articol din cotidianul american, fără a confirma, însă, direct alerta adresată ţărilor africane.
Ambasadorul ucrainean la Ankara a acuzat vineri Rusia că "fură" şi exportă cereale ucrainene, în special în Turcia. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus luni că 20 până la 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în prezent în Ucraina din cauza războiului, volum care s-ar putea tripla până în toamnă. "Avem nevoie de coridoare maritime şi discutăm acest lucru cu Turcia şi Marea Britanie", precum şi cu ONU, a afirmat el.
Conflictul ruso-ucrainean opune de la 24 februarie cele două superputeri cerealiere - Rusia şi Ucraina asigură ele două 30% din exporturile mondiale de grâu. Acesta a provocat o creştere a cursului cerealelor şi uleiurilor, ale căror preţuri le-au depăşit pe cele atinse în timpul primăverii arabe din 2011 şi al "revoltelor foamei" din 2008.
UE dă vina pe Rusia pentru criza alimentară
Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a denunţa luni ”responsabilitatea totală a Moscovei” în criză alimentară provocată de războiul din Ucraina. Oficialialul UE le-a transmis rușilor ”să plece din sală, poate le este fi mai ușor să nu asculte adevărul” Declarațiile l-au făcut pe ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia să părăsească furios sala. Locul acestuia a fost luat de către un adjunct.
Nebenzia a dezminţit atât atrocităţile sexuale de care sunt acuzate forţele armate ruse, cât și vina Rusiei pentru criza alimentară. ”Acuzaţiile cu privire la violenţe sexuale formulate împotriva armatei ruse se repetă (...), însă nu s-a prezentat nicio probă”, a declarat ambasadorul rus.
Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat marți că porturile ucrainene, controlate de ruși, Berdiansk şi Mariupol sunt pregătite să reia transporturile de cereale, confirmând un plan anunțat de Vladimir Putin săptămâna trecută.