Antena Meniu Search
x

Putin, întrebat despre blocada cerealelor în porturile ucrainene, a pomenit şi de România: Joacă la cacealma şi voi explica de ce

Rusia este acuzată că împiedică exporturile de grâu prin porturile ucrainene, iar Vladimir Putin a catalogat aceste acuzații drept "o cacealma" prin care ţările occidentale încearcă să dea vina pe Moscova pentru problemele de pe piaţa alimentară mondială. Liderul de la Kremlin spune că există mai multe variante prin care cerealele pot fi transportate în siguranță, cel mai simplu mod fiind prin Belarus – un aliat cheie al Rusiei. Război Rusia - Ucraina, ziua 103

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 06.06.2022, 11:20

Putin, întrebat despre blocada cerealelor în porturile ucrainene, a pomenit şi de România: Joacă la cacealma şi voi explica de ce
Putin, întrebat despre blocada cerealelor în porturile ucrainene, a pomenit şi de România: Joacă la cacealma şi voi explica de ce - Kremlin.ru

"Ei joacă la cacealma și voi explica și de ce. În primul rând, la nivel global se produc aproximativ 800 de milioane de tone de cereale pe an. Nouă ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Deci, 20 de milioane de tone din 800 de milioane de tone reprezintă 2,5% Dar dacă pornim de la faptul că grâul reprezintă doar 20% din toate produsele alimentare din lume – potrivit datelor ONU – asta înseamnă că aceste 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt doar 0,5%, practic nimic. 

În al doilea rând, cele 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt exporturi potențiale. Astăzi, organismele oficiale ale SUA spun că Ucraina ar putea exporta șase milioane de tone de grâu. Potrivit Ministerului Agriculturii, cifra reală este de aproximativ cinci milioane de tone, dar bine, să presupunem că vorbim de șase milioane de tone, plus că ar putea exporta și șapte milioane de tone de porumb – aceasta este cifra înaintată de Ministerul Agriculturii. Nu este chiar atât de mult. În anul agricol 2021 – 2022, noi vom exporta 37 de milioane și, cred că vom crește aceste exporturi la 50 de milioane de tone în 2022-2023", susține Putin. 

Una dintre soluțiile oferite de Putin este transportul cerealelor pe Dunăre, prin România. Însă, președintele rus insistă că varianta cea mai bună este prin Belarus - un aliat cheie al Moscovei, sau prin porturile controlate de ruși, în urma invaziei neprovocate. Totodată, Putin dă vina pe Ucraina că "a minat apele Mării Negre și a scufundat intenționat mai multe nave".

"Noi nu împiedicăm exporturile de grâu din Ucraina, nu împiedicăm acest lucru. Există mai multe moduri de a exporta cereale. Primul, pot fi expediate prin porturile controlate de Ucraina, în principal Odessa și porturile din apropiere din Marea Neagră. Le vom garanta trecerea pașnică în apele internaționale fără probleme. Nu sunt deloc probleme. 

Pe acelaşi subiect

Ei trebuie să curețe minele și să ridice navele scufundate intenționat în Marea Neagră pentru a îngreuna intrarea în porturile din sudul Ucrainei. Suntem pregătiți să facem asta; nu vom folosi procesul de deminare pentru a iniția un atac dinspre mare. Am spus deja asta. Acesta este primul punct.

Mai există o soluție: porturile din Marea Azov – Berdyansk și Mariupol – sunt sub controlul nostru și suntem gata să asigurăm o ieșire fără probleme din aceste porturi. Lucrăm deja la procesul de deminare și vom crea logistica necesară. 

Putin: Este posibilă mutarea cerealelor din Ucraina pe Dunăre și prin România

În al treilea rând este posibilă mutarea cerealelor din Ucraina pe Dunăre și prin România. Sau este posibil prin Ungaria sau Polonia. În acest caz pot apărea unele probleme de logistică, pentru că șenilele sunt de ecartament diferit și boghiurile roților trebuie schimbate. Dar asta durează doar câteva ore, asta este tot.

În cele din urmă, cel mai simplu mod este să transporte cerealele prin Belarus. Aceasta este și cea mai ieftină modalitate, deoarece de acolo poate fi expediate instantaneu în porturile baltice și mai departe, în orice colț de lume. Dar ar trebui să ridice sancțiunile impuse Belarusului. Deci, problema transportului de cereale din Ucraina nu există cu adevărat", a conchis Putin.

Condiţia lui Lukaşenko pentru a permite tranzitul cerealelor prin Belarus

Vineri, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko declarase că guvernul de la Minsk este dispus să permită tranzitul grâului din Ucraina către porturi din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia, cu condiţia ca porturile respective să permită şi expedierea de produse din Belarus.

Putin a avertizat că problemele alimentare mondiale se vor agrava din cauza sancţiunilor în domeniul îngrăşămintelor impuse Rusiei de Regatul Unit şi SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Putin, întrebat despre blocada cerealelor în porturile ucrainene, a pomenit şi de România: Joacă la cacealma şi voi explica de ce