Antena Meniu Search
x

SUA şi Europa somează Rusia să oprească violenţele sexuale în Ucraina

SUA şi Europa au cerut luni Rusiei să oprească violenţele sexuale presupuse a fi comise de armata sa şi de către susţinătorii săi în Ucraina în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, organizată de Albania, în timp ce Moscova a denunţat acuzaţii fără fundament, relatează AFP, citat de AgepresRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 104 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 07.06.2022, 15:44

SUA şi Europa somează Rusia să oprească violenţele sexuale în Ucraina
SUA şi Europa somează Rusia să oprească violenţele sexuale în Ucraina - Profimedia Images

"Rusia trebuie să ia măsuri în cadrul armatei sale şi al susţinătorilor săi pentru a respecta" Rezoluţia 1820 a ONU cu privire la violenţele sexuale, adoptată în 2008, care interzice să se facă din acestea o armă de război, a declarat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield.

"Revine Rusiei să stopeze violurile, violenţele şi atrocităţile comise de soldaţii săi. Revine Rusiei să pună capăt acestui război atroce neprovocat împotriva poporului ucrainean", a insistat ea.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a denunţat şi el "atrocităţi" comise de Rusia. "Aceste crime vor fi pedepsite", "avem nevoie de probe" şi "vom ajuta la strângerea lor", a spus el.

Înaltul responsabil european a denunţat cu vehemenţă "responsabilitatea unică" a Moscovei în criza alimentară provocată de războiul rusesc, moment în care ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a părăsit sala, fiind înlocuit de un adjunct.

Pe acelaşi subiect

În prealabil, diplomatul rus dezminţise abuzurile sexuale de care sunt acuzate forţele armate ruseşti, numindu-le "minciuni".

Rușii neagă violențele sexuale din război: Nicio probă nu a fost furnizată

"Acuzaţiile de violenţe sexuale împotriva armatei ruse au devenit repetitive, dar nicio probă nu a fost furnizată", a spus Vasili Nebenzia. "Fiţi mai prudenţi căci nu există nici o probă a acestor afirmaţii ale Kievului", a adăugat diplomatul, adresându-se reprezentanţilor ţărilor occidentale.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţa, a acuzat de asemenea armata rusă de comiterea de violenţe sexuale în ţara sa, evocând o voinţă a Moscovei de a face să le dispară urmele. El a cerut să se găsească o soluţie la "ocuparea de către Rusia a unui loc permanent sovietic" în Consiliul de Securitate. "Cu cât mai devreme, cu atât mai bine!" şi "avem nevoie de un Consiliu credibil", a pledat el.

Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate au denunţat de asemenea recurgerea la violenţe sexuale, care pot constitui crime de război, potrivit dreptului internaţional. China a cerut ca orice alegaţie să facă obiectul unei anchete bazate pe fapte.

Relevând că "femeile constituie cea mai mare parte a presupuselor victime", Pramila Patten, reprezentanta specială pentru problema violenţelor sexuale în conflicte pe lângă Consiliul de Securitate, a cerut "să se aibă grijă ca amnistiile pentru crimele de violenţă sexuală să fie interzise în mod explicit" în orice acord de pace eventual şi viitor, notează AFP.

Încă de la izbucnirea conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina au apărut mai multe acuzaţii şi mărturii cutremurătoare. Mai multe ucrainence au susţinut că au fost violate de către soldaţii ruşi. Printre acestea şi o adolescentă din Herson care a povestit trauma prin care trece, după ce a fost abuzată de soldaţii ruşi, la scurt timp după ce aceştia au invadat oraşul. Ea a povestit despre momentul în care un soldat beat a intrat în casa ei, la mijlocul lunii martie şi a început să se intereseze despre situaţia familiei sale, potrivit CNN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » SUA şi Europa somează Rusia să oprească violenţele sexuale în Ucraina