Antena Meniu Search
x

Video Războiul mondial al pâinii. Cât de afectată va fi România, deşi este printre marii producători de grâu din Europa

Conflictul din Ucraina dă naştere unui alt război: cel al pâinii. Cum porturile din ţara vecină sunt blocate, statele vulnerabile nu mai au acces la cereale, lucru care poate duce la revolte, atrag atenţia liderii europeni. România nu e direct afectată pentru că avem cantităţi suficiente de grâu. Numai că asta nu înseamnă că nu vom plăti preţuri tot mai mari pentru produsele de panificaţie.

de Redactia Observator

la 06.06.2022, 19:27

Vezi și

Războiul mondial al pâinii deja a început, avertizează liderii europeni.

Luigi di Maio, ministrul italian de Externe: Războiul modial al pâinii este deja în derulare și trebuie să-l oprim. Riscăm instabilitate politică în Africa, proliferarea organizațiilor teroriste, lovituri de stat: aceasta poate fi cauzată de criza cerealelor pe care o trăim.

Pentru că Rusia a blocat porturile ucrainene, țara vecină nu mai poate exporta cereale. 30 de milioane de tone nu pot ajunge la destinaţie, iar liderii UE încearcă să-l convingă pe Putin să-i permită Ucrainei să continue operaţiunile de transport maritim. Moscova susţine însă că Ucraina are cale liberă să facă acest lucru, inclusiv prin România.

Cât de afectată va fi ţara noastră în tot acest context

Pe acelaşi subiect

Autoritățile de la noi spun că nu există riscuri privind alimentarea populației. România produce anual undeva la 9 milioane de tone de grâu. Şi consumă puţin peste 3 milioane. Restul merge către export. De altfel, ţara noastră a devenit cel mai mare exportator de cereale din UE. Chiar şi aşa, prețurile tot cresc.

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Indiferent de producţia mare, peste necesarul nostru, acel comerciant, sunt 4-5 traderi la nivel naţional care colectează de pe piaţă cerealele şi le vând mai departe. Le vând la preţul de la bursă.

La o brutărie unde se prepară chifle şi pâine, proprietarii au fost nevoiţi să mărească de două ori preţurile în acest an.

Maria Acristei, proprietar brutărie: Anul trecut, pe vremea asta, plăteam 1,8 lei pe kilogramul de făină, acum plătim spre 4 lei. La noi pâinea cu maia este între 20 şi 24 de lei kg. Anul trecut, în perioada asta, aveam 18 lei pe kg. Chiflele sunt undeva între 3 şi 5 lei.

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Statistic, pâinea a crescut cu 25-30%. Este cu totul fals, vizavi de ce se întâmplă pe piaţă. Preţul pâinii e mai mult decât dublu.

Scumpirile se simt şi în buzunarele românilor. Iar preţurile vor continua să tot crească.

Maria Acristei, proprietar brutărie: Urmează să mai facem o majorare în toamnă. Din păcate, în momentul de faţă, este totul incert şi nu ştim exact să facem o majorare şi să ne raportăm la costuri, pentru că ele se schimbă lunar. Şi săptămânal.

Faţă de anul trecut, preţul grâului s-a dublat şi în continuare se aşteaptă o creştere de cel puţin 30%. Specialiştii din industria alimentară spun că, până la final de an, o franzelă simplă va ajunge să coste peste 3 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Războiul mondial al pâinii. Cât de afectată va fi România, deşi este printre marii producători de grâu din Europa