SUA trimit 900 de soldaţi în Orientul Mijlociu. Numeroase avioane americane de transport, pe insula Creta. Pentru ce se pregătesc
Război Israel - Hamas. Statele Unite vor trimite circa 900 de militari în Orientul Mijlociu. Asta după ce purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat săptămâna aceasta că mai mulți ofițeri superiori ai armatei americane care au experiență în "tipurile de operațiuni pe care Israelul le desfășoară sau le va conduce în viitor" au fost trimiși pentru a consilia IDF.
De Redactia Observator la 27.10.2023, 12:11Departamentul Apărării al SUA este pe cale să desfăşoare circa 900 de militari în Orientul Mijlociu pentru a întări capacitatea de protecţie a trupelor pe fundalul conflictului din Gaza, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.
"Pot confirma că, de la primul nostru anunţ privind situaţia forţelor, aproximativ 900 de militari au fost sau sunt în proces de desfăşurare în zona de responsabilitate a Comandamentului central al SUA", a spus Ryder. O parte dintre aceştia sunt transferaţi de la unităţi de rachete, a menţionat el.
SUA trimit în Israel cele două sisteme Iron Dome aflate în stoc
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a comentat unde anume vor fi desfăşurate trupele americane, precizând doar că "aceste forţe... nu merg în Israel", ci mai curând "sunt menite să sprijine eforturile regionale de descurajare şi să întărească capacităţile de protecţie ale forţelor SUA".
- Armata Egiptului anunţă că o dronă neidentificată a lovit un spital din orașul Taba. Israelul dă vina pe o...
- Creierul din spatele masacrului Hamas din 7 octombrie a fost ucis de IDF. În aceeaşi operaţiune au mai fost...
- Armata israeliană a intrat cu blindatele într-un oraş din nordul Cisiordaniei. IDF anunţă că pregăteşte...
- Ministerul Sănătăţii al Hamas publică o listă de aproape 7.000 de palestinieni ucişi în Fâşia Gaza, după...
- Aliații Israelului se tem că armata ar putea cădea într-o capcană dacă invadează Gaza. Care ar fi faza a doua...
SUA au trimis deja sisteme de arme, două portavioane şi grupurile de luptă aferente în Mediterana de est pentru a-şi întări poziţia în regiune. "Intenţionăm de asemenea să furnizăm Israelului cele două sisteme Iron Dome aflate în prezent pe inventarul nostru pentru a-l ajuta să-şi consolideze capacitatea de apărare aeriană", a mai spus Ryder, adăugând că vor fi livrate de asemenea interceptoare.
Acesta a refuzat să precizeze când anume urmează să fie livrate aceste echipamente. Militanţii palestinieni au lansat circa 8000 de rachete asupra Israelului de la începutul războiului, potrivit unui bilanţ de joi al guvernului israelian. Cel puţin 550 de rachete au căzut în mod accidental în interiorul Fâşiei Gaza, au indicat mai devreme Forţele de apărare israeliene.
Rachetele sunt interceptate în general de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome (Domul de Fier), pe care Israelul a început să-l folosească în 2011 şi care distruge în zbor rachete cu rază scurtă. SUA au sprijinit dezvoltarea, construirea şi întreţinerea sistemului.
SUA s-ar pregăti să-şi evacueze cetăţenii din Liban şi Israel
În plus, SUA s-ar pregăti să-şi evacueze cetăţenii din Liban şi Israel în contextul războiui dintre Israel şi Hamas. Numeroase avioane de transport ale Forţelor Aeriene ale SUA au fost reperate joi în partea militară a Aeroportului Chania, pe insula grecească Creta, potrivit ziarului Kathimerini de la Atena.
Kathimerini a publicat, de asemenea, o fotografie a aeroportului în care se văd aeronave americane, cum ar fi avioanele de alimentare aeriană C-130, C-17 şi KC-135. Baza Navală Souda şi aeroportul său sunt una dintre cele mai importante baze americane din estul Mediteranei. Baza navală americană şi aeroportul sunt situate la câţiva kilometri est de oraşul-port Chania.
Grecia şi Statele Unite şi-au extins semnificativ cooperarea în ultimii ani. Guvernul grec a anunţat marţi că SUA pot folosi aeroportul militar grec din Eleusis, cunoscut şi sub numele de Elefsina, în vestul capitalei greceşti, pentru aeronavele lor de transport.
Departamentul de Stat al SUA estimează că aproximativ 600.000 de cetăţeni americani se aflau în Israel, iar alţi 86.000 se crede că se aflau în Liban, pe 7 octombrie, când teroriştii Hamas au atacat Israelul. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a negat că există în prezent "eforturi active" pentru evacuarea cetăţenilor americani din regiune în afară de zborurile charter.