Antena Meniu Search
x

Război Israel - Hamas. 12.000 de marinari americani şi 10 nave de război, în largul Israelului. Alţi 2.000 de soldaţi, în stare de alertă

Război Israel - Hamas. Aproximativ 2.000 de soldaţi americani au fost plasaţi în stare de alertă pentru o eventuală desfăşurare în Orientul Mijlociu în sprijinul Israelului, aflat în război cu Hamas după atacul sângeros al mişcării islamiste pe teritoriul statului evreu, a anunţat marţi Pentagonul. 

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 17:36

"Astăzi secretarul apărării Lloyd Austin a plasat circa 2.000 de soldaţi şi o serie de unităţi în stare de alertă maximă printr-un ordin de pregătire pentru desfăşurare, ceea ce creşte capacitatea Apărării americane de a răspunde rapid situaţiei de securitate în evoluţie din Orientul Mijlociu", indică un comunicat al Pentagonului care precizează că "nu a fost luată deocamdată nicio decizie privind desfăşurarea trupelor".

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizat totuşi că este vorba în primul rând de un "semnal de descurajare" şi nu de trupe de luptă. "Este important să subliniem că forţele militare care sunt în stadiu de pregătire sau sunt deja în drum către regiune sunt în primul rând un semnal de descurajare", a asigurat pe CNN John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională al SUA.

"Nu vrem o escaladare şi o extindere a acestui conflict. Nu avem intenţia de a trimite soldaţi în teren pentru a lupta în Israel", a insistat el. Forţele în stare de alertă ar putea efectua misiuni de consiliere şi asistenţă medicală, potrivit unor responsabili ai Pentagonului citaţi sub acoperirea anonimatului de Wall Street Journal şi CNN. Anunţul vine în contextul în care preşedintele american Joe Biden este aşteptat miercuri în Israel pentru o vizită de solidaritate. 

USS Gerald R. Ford

Profimedia

Pe acelaşi subiect

SUA poziționează 12.000 de marinari în largul Israelului

Marina SUA a trimis un al doilea portavion şi grup de atac în estul Mediteranei ca element de descurajare, astfel încât luptele Israel-Hamas nu se extindă într-un conflict regional mai larg. După portavionul USS Gerald R. Ford şi navele de sprijin ale acestuia, în largul Israelului a mai fost trimis şi un al doilea grup de atac, condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower, relatează Nikkei

Portavionul USS Gerald R. Ford are la bord 4539 de marinari şi este însoţit de navele de luptă USS Normandy (echipaj 330), USS Thomas Hudner (329), USS Ramage (322), USS Carney (329) şi USS Roosevelt (329). Al doilea portavion, USS Dwight D. Eisenhower are 5000 de marinari şi este însoţit de navele USS Philuppine Sea (330), USS Gravely (329) şi USS Mason (329).

USS Dwight D. Eisenhower

Profimedia

Numărul total de nave de război americane alocate este astfel de 10. Aproximativ 12.000 de marinari sunt dislocați sau în drum spre apele din largul Israelului. Sâmbătă, 14 octombrie, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că a ordonat portavionului USS Dwight D. Eisenhower și celor trei nave de sprijin să înceapă să se deplaseze spre estul Mediteranei. Grupul include nouă ecadrile de avioane și face parte dintr-un "efort de a descuraja acțiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război după atacul Hamas".

Scopul americanilor: să proiecteze putere militară în regiune

Pe 8 octombrie, la o zi după atacul Hamas, Pentagonull a luat decizia de a trimite în regiune cel mai nou și mai avansat portavion al SUA, USS Gerald R. Ford, însoţit de cinci nave de sprijin. Navele de război americane nu sunt destinate să se alăture luptei din Gaza sau să participe la operațiunile israeliene, ci să proiecteze putere militară în regiune.

"Nu putem exclude că Iranul ar putea să se implice direct în vreun fel", a declarat duminică Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden. "Trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate. Aceasta este o parte din ceea ce a motivat deplasarea acestor nave, să transmitem clar un mesaj de descurajare pentru a lămuri faptul că acest război nu ar trebui să escaladeze".

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, a declarat azi că americanii nu au în acest moment indicii despre o implicare mai puternică a Iranului în războiul dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas. Conform agenţiei France Presse, la întrebarea dacă Washingtonul are "avertismente sau semnale" că Iranul începe să intervină mai mult, acesta a răspuns: "În afară de discurs, nu, nu avem".

Iranul a avertizat luni că ar putea avea loc o "acţiune preventivă" împotriva Israelului, în timp ce armata israeliană se pregăteşte să înceapă o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, controlată de Hamas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas. 12.000 de marinari americani şi 10 nave de război, în largul Israelului. Alţi 2.000 de soldaţi, în stare de alertă