Antena Meniu Search
x

Armata israeliană a intrat cu blindatele într-un oraş din nordul Cisiordaniei. IDF anunţă că pregăteşte următoarele etape ale războiului împotriva Hamas

Război Israel - Hamas. Întreaga familie a unui român a fost răpită de teroriştii Hamas în atacul de pe 7 octombrie. Remus nu mai ştie nimic de cele două fete ale lui şi cele trei nepoate. Speranţele scad de la o oră la alta. 224 de oameni sunt în continuare în mâinile Hamas, dar nimeni nu ştie dacă mai sunt în viaţă. Situaţia în Gaza rămâne critică, iar liderii Uniunii Europene cer înfiinţarea unor coridoare umanitare, totul în timp ce noi proteste izbucnesc în lume. 

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 08:57

Vezi și

Bombardamentele din Gaza ar fi ucis până acum 50 dintre ostaticii israelieni, potrivit Hamas. Printre cei care aşteaptă cu disperare veşti de la cei dragi este şi Remus, un român cu dublă cetăţenie. Pe 7 octombrie, teroriştii i-au răpit ambele fiice şi cele trei nepoate. Ginerele lui a dispărut şi el. Remus a primit un ultim mesaj de la fetele lui.

Remus: Cu glasul tremurat mi-a spus că teroriştii au început să incendieze casa şi fumul a început să intre în camera de siguranţa. Că ei cred că nu mai pot să iasă şi că ne iubesc pe toţi. Eu aud asta şi inima mi se rupe.

IDF a intrat cu tancurile în Jenin

Odată cu venirea nopţii, peste o sută de vehicule blindate ale armatei israeline au intrat în Jenin, oraş aflat în partea de nord a Cisiordaniei. Mai multe voci spun că ar fi avut loc şi confruntări violente între soldaţii israelieni şi cei palestinieni. 

Pe acelaşi subiect

Recent, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a publicat un document de 212 pagini care ar conţine numele a 7028 de persoane care ar fi murit de la începutul războiului. Printre acestea se află şi 2913 copii.

Alte noi imagini din sângeroasa zi de 7 octombrie au fost făcut publice. Filmările de pe bodycam-urile soldaţilor arată exact primele momente de tensiune de la graniţa cu fâşia Gaza.

Acum două nopţi Israelul a recurs la prima incursiune cu tancuri în Gaza. Tancurile şi celelalte blindate au pătruns prin nordul Fâşiei Gaza, unde poziţiile Hamas au fost slăbite de bombardamente în ultimele două săptămâni. A fost o acţiune de câteva ore, militarii au mers la punct- fix, în locuri descoperite dinainte de drone sau unde aveau informaţi că s-ar ascunde teroriştiii.

Pe imaginile trimise de Armata israeliană se văd cel puţin 10 maşini de război, intrând în coloană şi trăgând către clădiri în care s-ar afla membrii Hamas. IDF susţine că a neutralizat numeroşi terorişti, elemente de infrastructură şi poziţii de lansare a rachetelor anti-tanc. Scopul raidului a fost să pregătească terenul pentru marea invazie.

Dar ofensiva terestră se mai amână. Se speculează că Statele Unite cer timp ca să instaleze apărarea anti-drone la bazele din Orientul Mijlociu. Incursiunea terestră a fost susţinută de raiduri aeriene. Noile atacuri au făcut sute de victime, reclamă oficialii palestinieni.

Familia unui jurnalist Al Jazeera, ucis în conflict

Un jurnalist Al Jazeera şi a pierdut întreaga familie-soţia, fiica de şapte ani şi fiul adolescent- în atacul asupra unei tabere de refugiaţi. Imaginile cu ziaristul care îşi ţine în braţe nepotul mort au făcut înconjurul lumii.

Criza umanitară pare fără ieşire. Spitalele nu mai au rezerve de medicamente şi ar putea opri operaţiile vitale. Reprezentanţii ONU spun că vor folosi combustibilul pentru purificarea apei potabile, dar vor opri alimentarea brutăriilor. Ieri, 12 camioane cu ajutoare au ajuns în Gaza, dar nu sunt de ajuns. Liderii UE cer înfiinţarea unor coridoare umanitare.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Vom discuta cum putem să ne asigurăm că există acces umanitar. Civilii trebuie protejaţi întotdeauna, oriunde.

Într-un interviu pentru Observator, Courtney Wilson, purtătorul de cuvânt de la Crucea Roşie, a vorbit despre situaţia tragică din Fâşie şi necesitatea de a fi trimise cât mai multe ajutoare.

Courtney Wilson, purtător de cuvânt Crucea Roşie: Aceşti oameni nu au unde să meargă. Ajutorul pe care îl primesc este critic, dar se poate termina oricând. Spitalele ar trebui să fie sanctuare, ar trebui să fie locuri unde oamenii pot merge pentru a primi ajutorul de care au nevoie.

Armata israeliană susţine că teroriştii au organizat blocaje rutiere în nordul Fâşiei Gaza şi împiedică civilii să plece. Benjamin Netanyahu promite distrugerea organizaţiei Hamas, dar admite că are o vină pentru atacul de la 7 octombrie. "Cetăţeni ai Israelului, 7 octombrie a fost o zi neagră în istoria noastră. Toată lumea va trebui să răspundă pentru asta, inclusiv eu".

Continuă protestele pro-Palestina

Ministrul Apărării din Israel a avut o declaraţie asemănătoare, spunând că următoarele etape ale războiului împotriva organizaţiei sunt în lucru. Între timp, o delegație a Hamas a vizitat joi Moscova pentru discuţii privind eliberarea ostaticilor străini, mai ales a cetăţenilor ruşi.

Violenţe sunt şi în Cisiordania, în regiunea care nu e controlată de Hamas. Preşedintele american a avut un mesaj dur pentru premierul israelian. "Sunt în continuare alarmat de coloniștii extremiști care atacă palestinienii din Cisiordania. Este ca şi cum ar turna benzină pe foc. Asta trebuie să înceteze, trebuie să fie traşi la răspundere".

Protestele Pro-Palestina continuă însă la nivel internaţional. La Bruxelles, odată cu cea de-a 20-a zi de război, sute de oameni s-au adunat pentru a cere Israelului să oprească bombardamentele asupra Fâşiei. În Europa, parlamentul de la Berlin va discuta un proiect de lege prin care persoanele condamnate pentru antisemitism să nu poată primi niciodată cetăţenia germană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Stiri externe » Armata israeliană a intrat cu blindatele într-un oraş din nordul Cisiordaniei. IDF anunţă că pregăteşte următoarele etape ale războiului împotriva Hamas