Americanii au trimis un general de top să-i înveţe pe israelieni cum să ducă lupte urbane. IDF are de ales între planul Mosul şi planul Fallujah
Război Israel - Hamas. Americanii au trimis ofițeri superiori pentru a consilia Forţele de Apărare Israeliene în planificarea operațiunilor din Fâşia Gaza, inclusiv mult-aşteptata ofensivă terestră. Washingtonul a trimis inclusiv un general de trei stele care a condus lupta americanilor împotriva teroriştilor ISIS.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că mai mulți ofițeri superiori ai armatei americane care au experiență în "tipurile de operațiuni pe care Israelul le desfășoară sau le va conduce în viitor" au fost trimiși pentru a consilia IDF.
Americanii au trimis un general de top să-i înveţe pe israelieni cum să ducă lupte urbane
Printre "consilierii militari" trimiși de americani în Israel se numără general-locotenentul James Glynn. Acesta a condus forțele de operațiuni speciale împotriva Statului Islamic și a servit la Fallujah, în Irak, unde s-au dus unele dintre cele mai dure lupte urbane, a relatat un oficial american sub protecţia anonimatului, citat de Axios. Glynn va consilia armata israeliană despre cum să atenueze numărul de victime civile în cadrul luptelor urbane care vor avea loc după intrararea forţelor israeliene în Fâşia Gaza.
Glynn și ceilalți ofițeri militari americani nu vor conduce operațiuni, doar vor oferi consiliere militară cu privire la planurile operaţiunilor din Gaza. Ofițerii americani au împărtășit informaţii şi din lecţiile pe care SUA le-au învățat din lupta împotriva ISIS la Mosul. Glynn nu va rămâne în Israel pentru a urmări evoluţia operaţiunii terestre a israelienilor, mai notează sursa citată.
- Cea mai dură noapte de atacuri aeriene în Gaza. Mărturia unui medic român din enclavă: Nu am putut să ajutăm...
- Hamas cere combustibil în schimbul eliberării ostaticilor. Condiţia lui Biden pentru o încetare a focului....
- "Am trecut prin iad". Ostatica de 85 de ani eliberată a povestit cum a fost răpită de islamiştii Hamas, pe...
- Peste 2.000 de copii, ucişi în Gaza, susţine un grup umanitar. Fără combustibil, bebeluşii din spitale sunt...
- Crime filmate live de Hamas, tortură, decapitări. Filmul horror pe care 200 de jurnalişti l-au văzut într-o...
- Americanii acuză Iranul că sprijină atacuri asupra bazelor militare ale SUA, dar spun că Teheranul nu a dat...
În timp ce Pentagonul a apreciat luni că Iranul nu a dat ordine directe de atac împotriva militarilor americani din Orientul Mijlociu, Casa Albă a acuzat în aceeaşi zi Teheranul că "facilitează activ" atacuri asupra bazelor militare ale SUA. Presa israeliană scrie de câteva zile despre exista unui dezacord în Cabinetul de Război cu privire la intrarea armatei în Fâşia Gaza: ministrul Apărării Yoav Gallant crede că armata este pregătită, în timp ce Netanyahu ar considera că este nevoie de mai mult timp.
SUA, îngrijorate că Israelul nu are obiective realizabile în Gaza iar armata nu este pregătită de o incursiune
Oficialii americani spun că Israelul încă nu s-a hotărât dacă vrea să lanseze o ofensivă terestră majoră sau dacă plănuieşte să efectueze o combinație de lovituri precise și raiduri direcționate împotriva teroriștilor Hamas. Administrația Biden este îngrijorată de faptul că Israelul nu are obiective militare realizabile pentru operațiunile din Gaza, ceea ce îi face pe oficialii americani să creadă că IDF nu este încă pregătită pentru o incursiune terestră, relatează Times of Israel.
Oficialii americani au avut întâlniri-maraton și au purtat apeluri telefonice cu omologii lor israelieni pentru a discuta despre operațiunea la sol, despre care mulți credeau că va fi lansată până luni, adică la 17 zile după masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie, în care peste 1.400 de oameni au fost ucişi în Israel și aproximativ 220 au fost luați ostatici în Gaza. De atunci IDF a bombardat aproape constant Fâşia Gaza. Armata spune că vizează teroriștii și infrastructura Hamas, dar Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, susţine că loviturile au provocat peste 5000 de morți.
The New York Times a relatat luni că secretarul american al Apărării Lloyd Austin a avut aproape zilnic discuţii telefonice cu omologul său israelian, Yoav Gallant, în timpul cărora l-a îndemnat să analizeze cu atenție modul în care este plănuită incursiunea în Gaza, unde islamiştii vor opera din tuneluri și zone dens populate.
Israelienii au de ales între planul Mosul şi planul Fallujah pentru operaţiunea din Gaza
Austin a mai spus, într-un interviu acordat duminică la ABC, că invazia terestră pe care Israelul intenționează să o lanseze ar putea dura mai mult decât operaţiunile SUA de eliminare a ISIS în Mosul, Irak, pe când era șeful Comandamentului central al armatei. "Lupta urbană este extrem de dificilă. Se duce într-un ritm lent", a spus el. "Acest lucru poate complicat şi de rețeaua subterană de tuneluri pe care Hamas a construit-o de-a lungul timpului și a faptului că au avut la dispoziție mult timp pentru a se pregăti pentru luptă".
Oficiali americani au declarat luni pentru The New York Times că Israelul trebuie să decidă dacă dorește să elimine teroriștii Hamas printr-o combinație de lovituri precise și raiduri țintite ale trupelor speciale, așa cum au făcut americanii alături de soldați irakieni și kurzi la Mosul în 2017, sau să lanseze o amplă invazie terestră, așa cum au făcut trupele americane cu forțele irakiene și britanice la Fallujah în 2004.
Un oficial israelian a declarat duminică pentru The Times of Israel că miniştrii din guvern au indicat în mod repetat Fallujah ca exemplu pentru operaţiunile din Gaza. Ambele strategii ar duce la pierderi mari, dar modelul Fallujah ar fi mult mai sângeros atât pentru soldați, cât și pentru civili, au declarat oficialii americani pentru NYT, adăugând că cei de la Pentagon preferă planul Mosul. Dar chiar și aşa, potrivit Associated Press, în acea bătălie, au fost uciși între 9.000 şi 11.000 de civili.
Oficialii americani au declarat pentru NYT că simţit în urma conversațiilor cu omologii israelieni, că nu au încă un plan de acțiune care să ducă la îndeplinirea obiectivului declarat de Benjamin Netanyahu de eradicare a Hamas.
Un înalt oficial din diplomaţie a declarat în weekend pentru The Times of Israel că SUA și mai multe țări europene au făcut presiuni asupra Israelului să amâne lansarea unei incursiuni terestre pentru a duce negocieri de eliberare a celor este 220 de ostatici din Gaza. Patru ostatici au fost eliberați până acum în urma eforturilor depuse de Qatar și Egipt.
The New York Times a mai relatat duminică că administrația Biden dorește o amânare a ofensivei terestre şi ca să câştige timp de pregătire pentru potențiale atacuri asupra soldaţilor americani din regiune. Michael Herzog, ambasadorul Israelului în SUA, a declarat pentru CNN că "nu există nicio presiune. Ei ne dau sfaturi, dar nu ne spun ce să facem sau ce să nu facem". Oficialii administrației Biden au făcut afirmații similare în mod public.
Armata Israelului a transmis guvernului că este pe deplin pregătită
Luni, IDF a declarat că trebuie să-și înceapă ofensiva la sol cât mai repede pentru a atinge obiectivele declarate ale guvernului, potrivit Times of Israel. Armata a transmis guvernului că este pe deplin pregătită pentru o ofensivă terestră în Fâșia Gaza și consideră că poate atinge obiectivele stabilite, chiar și cu riscul unor pierderi umane grele și pe fondul atacurilor lansate de Hezbollah în nord. Dar şefii din armată se tem că guvernul nu va da niciodată ordinul de începere a ofensivei la sol sau o va amâna pentru o perioadă lungă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰