"Suntem foarte fericiţi!" Croații sărbătoresc intrarea în Schengen. Cei mai bucuroși sunt transportatorii: mai puține cheltuieli, mai mult profit
Dacă România şi Bulgaria n-au motive de bucurie, Croaţia sărbătoreşte intrarea în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Controalele la frontierele Croaţiei cu Slovenia şi Ungaria vor dispărea, iar cele de la graniţele cu Serbia, Bosnia şi Muntenegru vor fi consolidate. În ceea ce priveşte aeroporturile, regulile vor fi aplicate abia din 26 martie 2023.
De Redactia Observator la 09.12.2022, 07:34Croaţia, unde turismul înseamnă aproximativ 20% din PIB, va deveni de acum şi mai atractivă pentru turişti. În plus, mulţi croaţi lucrează în ţările învecinate, iar naveta zilnică îi obligă să stea ore întregi în vămi. "De obicei, sunt multe ambuteiaje aici. Am aşteptat mult timp trecerea liberă la punctul ăsta. Acum, suntem foarte fericiţi!".
Mai puține cheltuieli și mai mult profit pentru transportatori, după intrarea în Schengen
Bucuria cea mai mare este însă pentru transportatori. Libera circulaţie a mărfurilor înseamnă mai puţine cheltuieli şi mai mult profit. Intrarea în Schengen aduce însă şi responsabilităţi în plus.
Loris Kozlevac, comandant poliţie Istria: "Odată cu intrarea noastră în spaţiul Schengen vor fi impuse aşa-numitele măsuri compensatorii, ceea ce înseamnă că agenţii noştri vor lucra de acum mai mult pe teritoriul nostru, în special împotriva imigraţiei ilegale, dar şi împotriva operaţiunilor criminale. Eram deja pregătiţi pentru asta, din punct de vedere tehnic eram gata. Deci agenţii implicaţi în aceste măsuri compensatorii ştiu deja ce au de făcut".
- Ministrul german de Externe critică Austria pentru că a blocat intrarea României în Schengen: "E o zi proastă...
- Românii au luat cu asalt pagina de Facebook a Ambasadei Austriei: "Să vă fie rușine!" sau "Marionetele lui...
- Ylva Johansson declară că va obţine aderarea României şi Bulgariei la Schengen, în mandatul său. "Va fi...
Spațiul Schengen are acum 27 de membri
Pe de altă parte, Bulgaria încearcă să înţeleagă de ce cererea lor a fost refuzată.
Ivan Demerdzhiev, Ministru de Interne Bulgaria: Suntem deschişi unor soluţii constructive dacă au legătură cu controlul la frontieră sau cu aderarea noastră la spaţiul Schengen. Olanda, de exemplu, nu are asemenea cereri. Dialogul este dificil din cauza lipsei unei abordări constructive din partea lor.
Prin aderarea Croaţiei, spaţiul Schengen în cadrul căruia cel puţin 400 de milioane de persoane pot circula liber, a ajuns acum la 27 de membri.