Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ministrul german de Externe critică Austria pentru că a blocat intrarea României în Schengen: "E o zi proastă pentru Europa"

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, aflată în vizită în Irlanda, a criticat dur Austria pentru că s-a împotrivit admiterii Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, la Consiliul JAI, relatează cotidianul austriac "Kurier", citat de News.ro.

de Redactia Observator

la 08.12.2022 , 21:37

Annalena Baerbock
Şefa diplomaţiei germane critică Austria pentru vot - Twitter

"Nu numai că mi-aş fi dorit o decizie diferită astăzi, în care Bulgaria şi mai ales România să fie incluse şi ele în spaţiul Schengen, dar este o mare dezamăgire", a declarat joi politicianul german.

"Faptul că s-a ajuns la această situaţie din cauza veto-ului austriac şi a acestei decizii forţate, cred că este mai mult decât greşit din punct de vedere al politicii europene şi al geopoliticii", a mai punctat Annalena Baerbock.

"În loc de o zi bună şi puternică pentru Europa, astăzi avem o zi proastă pentru Europa. Şi cred că toată lumea ar trebui să se gândească dacă aceasta a fost într-adevăr decizia corectă", a adăugat ea.

Articolul continuă după reclamă

Şefa diplomaţiei germane a precizat că guvernul german şi ea însăşi, la telefon, au luptat până în ultimul moment pentru ca Bulgaria şi mai ales România să fie incluse în spaţiul Schengen. "Am fi putut face un pas în plus spre consolidarea Europei la sfârşitul acestui an european atât de greu, ca să nu spun crud. S-a întâmplat exact invers", a spus Baerbock.

Pe acelaşi subiect

Germania a încercat joi, la Consiliul JAI, să blocheze aderarea Croaţiei la Schengen pentru a forţa Austria să accepte flexibilizarea poziţiei în privinţa României şi Bulgariei. Surse politice au declarat că ministrul austriac de interne a fost luat prin surprindere şi, în mod evident, nu se aştepta să fie contracarat de Germania.

Cancelarul austriac critică Germania pentru "problemele de securitate"

În declaraţiile făcute zilele trecute, oficialii austrieci criticaseră însă voalat Germania că nu mai are controale la frontieră şi lasă toată povara filtrării imigranţilor pe seama Austriei.

"Aceasta este o problemă de securitate, nu putem să o ascundem sub preş, trebuie să vorbim despre ea. Din 2015 am avut această problemă şi am avut control asupra graniţelor din Germania şi Austria. Acum am observat că autorităţile germane nu mai verifică graniţele, iar asta înseamnă că noi trebuie să verificăm graniţele şi cu Slovenia, şi cu Ungaria, deci chiar avem o problemă cu Schengenul, avem o problemă reală cu migraţia ilegală, dar asta nu este singura problemă care ne îngrijorează”, declara, miercuri seară, cancelarul austriac Karl Nehammer, în conferinţa de presă comună cu liderul PPE, Manfred Weber. 

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock provine din partidul Verzilor din Germania, iar în Austria, ecologiştii sunt parteneri de guvernare ai conservatorilor din OeVP. Vicecancelarul austriac, Werner Kogler, care este lider al Verzilor austrieci, a declarat în urmă cu două săptămâni că nu este de acord cu blocarea aderării României la Schengen. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi se pare corect raportul calitate-preţ pe litoralul românesc?
Observator » Stiri externe » Ministrul german de Externe critică Austria pentru că a blocat intrarea României în Schengen: "E o zi proastă pentru Europa"