Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România, ținută la ușa Schengen, ar putea merge împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție. Ce soluții ne mai rămân

România nu a fost primită în Spaţiul Schengen, chiar dacă întreaga Europă a făcut front comun şi ne-a susţinut în faţa Austriei. Contrar aşteptărilor, şi Olanda a votat împotriva României şi a Bulgariei, noi și vecinii din sud fiind "la pachet". De altfel, Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării Bulgariei. Croația, în schimb, a primit sprijin unanim și va adera la Spațiul Schengen din ianuarie 2023. Sunt discuţii extrem de aprinse în continuare la Bruxelles. Înverșunarea Vienei a revoltat delegația română.

de Bianca Iacob

la 08.12.2022 , 16:48

"Mai devreme, comisarul european pentru Afaceri Interne și ministrul de Interne al Cehiei, care conduce Consiliul JAI, au ieșit la declarații. Sunt primele reacții după această decizie luată în Consiliul Miniștrilor de Interne, ca România și Bulgaria să nu intre în Schengen: 25 de voturi la două, Austria și Olanda, însă Olanda a ținut să precizeze pe minută că votul negativ este pentru Bulgaria și nu pentru România. Nicio surpriză la acest moment, pentru că toate scenariile au fost puse pe masă, discutate și îndelung dezbătute, însă totul putea fi schimbat la discuțiile de dinainte de vot, la acele discuții informale în care iată că și Comisia Europeană, înainte de JAI, a încercat să discute cu Austria. Austria a pus pe masă problema migrației, au fost tot felul de dezbateri și s-a discutat ore în șir. 

Ce este de făcut mai departe? Comisarul european pentru Afaceri Interne spunea că nu ar putea fi decuplată România de Bulgaria, că s-a încercat această discuție de dimineață. Cert este că România ar putea reveni pe masa Consiliului JAI cu această intrare în Schengen, cu șanse reale, în a doua jumătate a anului viitor, pentru că agenda pe prima jumătate este deja făcută, și poate că pe mandatul Spaniei, care va deține președinția Consiliului, ar putea reveni acest subiect în discuție sau poate la Consiliul European, acolo unde șefii de stat și de guvern pot face acest lucru, politic, și pot îndrepta balanța în favoarea României.

Toate lumea spunea, în afara Austriei, că România este pregătită să intre în Schengen, așa cum era stabilit, de la 1 ianuarie pe frontieră terestră și din martie pe transport aerian. Așteptăm și reacțiile din partea României, ministrul Bode ne va lămuri cum au descurs discuțiile de astăzi, din câte știm noi pe surse intense, dar vrem să știm care sunt pașii pe care îi va urma România de acum încolo, pentru că mai există posibilitatea de a merge împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție.

Vezi și

România îndeplinește toate condițiile, au fost tot felul de comisii internaționale care au verificat situația la granițe, dacă sistemul este implementat, stăm foarte bine pe această parte și nu o spunem doar noi, ci o spune și comisarul pentru Afaceri Interne, toată lumea recunoaște acest lucru și se vede și în ciferele făcute publice de FRONTEX. Știm că Austria ne reproșează partea de migranți, în FRONTEX vine cu date care arată că probleme sunt în Balcanii de Vest, nu în România, și că din totalul de migranți care ajung în Austria puțini trec pe la noi, un procent nesemnificativ de nici 3%. E o problemă mai degrabă de politică internă, asumată de partidul aflat la guvernare, pentru alegerile pe care urmează să le aibă în luna ianuarie. România, tehnic, este pregătită", a transmis reporterul Observator Bianca Iacob.

Pe acelaşi subiect

Aderarea la Schengen: Felicitări pentru Croația. România și Bulgaria mai așteaptă

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderare şi a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul Schengen, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

Întrebată de jurnaliştii români dacă problema aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea ajunge în cele din urmă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, ea a declarat că ar fi surprinsă dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susţine orice demers pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen, transmite Agerpres.

Ylva Johansson a spus că rolul Comisiei Europene este să fie optimistă şi a promis că va face din aderarea României şi Bulgariei la Schengen "prioritatea mandatului" său. Mandatul Comisiei Europene se încheie însă în 2024.

România pierde sute de milioane de euro în fiecare lună în care nu e în Spațiul Schengen

După 11 ani de așteptare, România este ţinută, în continuare, la poarta Schengen. Refuzul Austriei de a ne primi în spaţiul fără controale la frontiere înseamnă pierderi pe bandă rulantă pentru noi.

Creşterea economică a ţării va fi afectată, iar românii vor sta în continuare la cozi la graniţă. Iar aici au de pierdut cel mai mult, transportatorii! Întâi cifrele mari: 200 de milioane de euro pierde economia României în fiecare lună, pentru că nu suntem în Schengen.

Călătoriile mai simple și mai rapide, la care speram cu toţii, nu vor deveni realitate. Iar imaginea cu românii epuizaţi şi nervoşi, aşteptând în vămile cu Bulgaria și Grecia, în special în perioada concediilor de vară, nu va dispărea. Nu va dispărea nici aglomeraţia din vămile din vest din perioada sărbătorilor de iarnă.

Şoferii de TIR nu vor scăpa de cozi. Transportatorii au ajuns să stea în camioane și 72 de ore, aşteptând să treacă de controalele din vămi. Iar apartenenţa la Schengen este un argument solid pentru investitorii străini, care se uită cu alţi ochi la ţările membre. Lipsa noastră din acest spaţiu se traduce nemijlocit şi prin mai puţine investiţii străine.

Marcel Ciolacu acuză Austria că și-a abandonat camarazii europeni: "Vor exista consecinţe în urma acestui vot absurd"

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că o majoritate covârşitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus că România merită în Schengen, în schimb, guvernul de dreapta din Austria a ales "să fie pe contrasens", afirmaţie făcută în contextul în care România şi Bulgaria nu au fost admise încă în spaţiul Schengen.

"O majoritate covârşitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârşitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevăraţi ai ţării noastre le mulţumesc! Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei - care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană", a scris Ciolacu pe Facebook.

El a menţionat că "opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin".

"Unitatea şi stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-şi abandoneze camarazii europeni şi să servească - în schimb - intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranţă, vor exista consecinţe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduinţa Austriei! Noi vrem doar să fim trataţi corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european", a spus Ciolacu.

Liderul PSD a mulţumit "în mod special" familiei politice social-democrate europene, "care a înţeles eforturile României şi ne-a susţinut permanent".

"Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni şi al colegilor noştri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susţinere la nivel european. În acelaşi timp, dreapta europeană trebuie să îşi asume această situaţie, care creează o problemă uriaşă Uniunii Europene însăşi. Gestul cancelarului de dreapta austriac este şi eşecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situaţie. Toată Europa ne dă dreptate, ştim că - de această dată - dreptatea este de partea României. Şi trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare. Nu renunţăm, nu ne dăm bătuţi! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, aşa cum am făcut-o şi când a fost vorba de aderarea la NATO şi Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV", a conchis acesta. 

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Evenimente » România, ținută la ușa Schengen, ar putea merge împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție. Ce soluții ne mai rămân