Antena LIVE

Tancul Ţestoasă al ruşilor, de care a râs tot internetul, s-a dovedit util. Momentul în care duce soldaţi pe front fără a fi lovit

Război în Ucraina. Tancul Ţestoasă al ruşilor a evoluat. Cel puţin trei astfel de blindate, acoperite cu diferite forme de acoperişuri metalice au fost văzute recent pe linia frontului din Ucraina, semn că ruşii fac tot mai multe improvizaţii pentru a nu fi loviţi de dronele ucrainene, comentează Forbes. 

De la 18.04.2024, 14:30

Ucrianenii au râs de tancul țestoasă al ruşilor, la fel şi comentatorii de pe internet, dar improvizaţiile disperate ale ruşilor par să dea roade, cel puţin pentru moment. Un astfel de tanc, modele vechi T-62, T-72, T-80 sau T-90, pe care a fost montată o cuşcă metalică care seamănă cu un acoperiș de șopron, a fost filmat recent de dronele ucrainene cum transportă soldaţi ruşi până la o clădire în interiorul localităţii Krasnohorivka, din Doneţk, unde se dau lupte dure. Apoi blindatul a revenit la bază fără a suferi daune. 

"Tancul țestoasă al ruşilor, da cel de care a râs toată lumea, a putut transporta soldaţi invadatori în centrul oraşului Krasnohorivka, sub focul intens de artilerie ucraineană. Nu a fost distrus și a revenit la bază. 1. Nu este deloc amuzant. 2. Unde sunt apărătorii ucraineni" s-a întrebat alarmat expertul militar german Julian Röpcke, într-un mesaj pubnlicat pe platforma X. 

Ceea ce este remarcabil la acest tanc cu extra protecţie improvizată, al treilea care a apărut recent pe lini frontului, este că are apărare suplimentară anti-dronă sub formă de bruiaj radio, atrage atenţia Forbes.  Ucrainenii folosesc drone FPV, de 2 kg, încărcate cu jumătate de kg de explozibil care pot mutila un infanterist sau indisponibiliza un vehicul blindat iar dispozitivele de bruiaj pot teoretic bloca semnalele radio pe care operatorii de drone le folosesc pentru a-le direcționa, mai explică sursa citată. 

Pe acelaşi subiect

Sistemele de bruiaj nu au putut împiedica însă ca tancul să fie observat de ...o dronă. La o zi după ce primul T-72 cu acoperiş metalic, poreclit "tanc ţestoasă" sau "elefantul zburător" a apărut pe linia frontului la Krasnohorivka, o echipă de ucraineni a urmărit tancul și l-a descoperit adăpostit într-un hangar din Petrovskyi, Donețk. Ulterior, hangarul ar fi fost lovit de artileria ucraineană, aparent distrugând faimosul tanc.

Ruşii au reuşit să pătrundă într-unul din cartierele oraşului Ceasiv Iar 

Forţele ruse au reuşit să pătrundă într-unul dintre cartierele din localitatea strategică Ceasiv Iar, de care se apropie şi trupele ruse dinspre sud-est şi nord-est, potrivit Centrului pentru strategii de apărare de la Kiev.

Rusia utilizează zilnic între 20 şi 30 de bombe aeriene ghidate cu planare în această zonă a frontului, potrivit think tank-ului ucrainean. Această tactică menită să distrugă apărarea ucraineană aminteşte de cea folosită de Rusia în oraşul Avdiivka, acum ocupat de trupele Moscovei.

De ce este important Ceasiv Iar

"Forţele ruse au avansat 300 de metri în microdistrictul Kanal din Ceasiv Iar", se arată în ultima ediţie a buletinului, datată marţi seara, care menţionează, de asemenea, progrese ruse în apropiere de Bogdanivka (la nord-est de Ceasiv Iar) şi Ivanivske (sud-est).

Situat la peste 12 km vest de Bahmutul ocupat în regiunea Doneţk (est), Ceasiv Iar avea o populaţie de aproximativ 12.000 de locuitori înainte de război şi este aşezarea situată la cea mai mare altitudine din zonă, ceea ce conferă trupelor care o controlează un avantaj faţă de inamic.

Oraşul este, de asemenea, un nod de transport a cărui cucerire i-ar plasa pe ruşi într-o poziţie favorabilă pentru a cuceri Kostiantinivka, una dintre marile aglomerări urbane aflate încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Doneţk, parţial ocupată de forţele ruse.

Kostiantinivka este conectată prin autostrada H20 - care trece de la nord la sud prin Doneţk - de oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, controlate de Kiev, care aveau peste 100.000 de locuitori înainte de război şi care sunt două dintre principalele ţinte ale Rusiei în regiune.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta publicaţiei Politico, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Nazar Voloşin, a avertizat că capturarea de către Rusia a oraşului Ceasiv Iar ar pune în pericol principalele bastioane ucrainene din Doneţk.

În pofida progreselor recente ale Rusiei în zonă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington avertizează asupra dificultăţilor pe care fortificaţiile existente în Ceasiv Iar le vor ridica în faţa eforturilor Rusiei de a cuceri localitatea.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale ucrainene, Ruslan Muziiciuk, a avertizat săptămâna aceasta că Rusia şi-a transferat rezervele pe care le desfăşurase pe frontul de la Lîman, în nord-est, în zona Ceasiv Iar, ceea ce arată importanţa pe care Rusia o acordă acestui obiectiv. Purtătorul de cuvânt militar al Kievului a subliniat, de asemenea, avantajul Ucrainei în apărarea oraşului, datorită situării sale pe un deal şi a fortificaţiilor care îl protejează.

Potrivit comandantului şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, înalţii responsabili militari ruşi au ordonat trupelor lor să captureze Ceasiv Iar înainte de 9 mai, o dată simbolică pentru Rusia care celebrează victoria URSS asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. 

Rusia a recâştigat iniţiativa pe linia frontului în toamnă, după ce contraofensiva terestră ucraineană începută în vară s-a împotmolit fără a obţine rezultatele scontate. De atunci, forţele ruse au înregistrat câştiguri modeste, dar constante, profitând de superioritatea lor în ceea ce priveşte personalul militar, muniţiile şi sistemele de artilerie. 

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina tanc
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Locul unic din România aflat în vârful unui munte pe care trebuie să-l...
Fanatik.ro
Publicat 21.05.2024
Locul din Europa unde o noapte de cazare costă doar 200 de lei. Arată ca Bali,...
Fanatik.ro
Publicat 21.05.2024
"Nicio fiară sălbatică nu este un așa mare dușman pentru un seamăn, precum...
spotmedia.ro
Publicat 20.05.2024
Filmul bătăii de la Parlament. Cum s-au încăierat deputații PNL Florin Roman...
Gandul
Publicat 21.05.2024
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai...
Adevărul
Publicat 21.05.2024
Motivul aproape ireal pentru care Oana Zăvoranu și-a concediat avocatul chiar...
A1
Publicat 21.05.2024
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.05.2024
Cât de mulți bani câștigă Andreea Bostănică într-o săptămână, pe...
spynews.ro
Publicat 21.05.2024
Răzvan Lucescu, așa cum nu l-ai mai văzut vreodată » A dansat pe ritmurile...
GSP
Publicat 20.05.2024
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate...
Click.ro
Publicat 20.05.2024
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Useit
Publicat 21.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Redacţia.ro
Publicat 21.05.2024
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan:...
libertatea.ro
Publicat 21.05.2024
Selena Gomez a uimit într-o rochie roșie la Festivalul de Film de la Cannes....
ZU
Publicat 21.05.2024
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Hello taste
Publicat 21.05.2024
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri...
Deparinti
Publicat 21.05.2024
Singurul oraș din România care a reintrodus tramvaiul, după Revoluție....
ziare.com
Publicat 21.05.2024
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se...
Happy
Publicat 21.05.2024
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?
Medicool
Publicat 21.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024