Ruşii spun că au distrus 3 tancuri Abrams, considerate cele mai bune din lume. Tancuri de 10 milioane de dolari, eliminate de drone de 400 de dolari
Război în Ucraina. Ruşii susţin că au distrus 3 tancuri americane Abrams în Ucraina în ultima săptămână, toate la vest de oraşul Avdiivka cucerit luna trecută. Propagandiştii Kremlinului au publicat şi imagini.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Un al treilea tanc M1A1SA Abrams fabricat în SUA a fost lovit lângă Berdîci, cu un lansator de rachete, asistat de un echipaj dintr-o unitate de drone, susţine popularul canal rusesc de Telegram Rybar, urmărit de peste 1,1 milioane de abonați şi condus de Mikhail Zvinchuk, un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării. Canalul ar fi în prezent controlat de serviciul rusesc FSB.
În ultimele zile au fost publicate mai multe imagini care atestă utilizarea tancului Abrams în luptele de la vest de Avdiivka unde ucrainenii au stabilit o nouă linie de apărare, mai la vest, pe direcţia satelor Orlovka, Tonenke și Berdîci, atacate puternic de ruşi în prezent.
Pe 3 martie, aşa-numiţii bloggeri militari ai Kremlinului au publicat dovezi vizuale cu al doilea tanc Abrams scos din joc, tot la Berdîci. Blindatul a trecut peste o mină, a rămas fără o şenilă și a fost abandonat în timp ce apăra drumul principal din sat, potrivit canalului OSINTtechnical de pe platforma X.
- Ruşii au distrus primul tanc american Abrams, lângă Avdiivka, la o săptămână după ce a fost trimis pe linia...
- Armata Română va primi tancurile Abrams din 2026. Cât ne costă cele 54 de tancuri, cele mai moderne versiuni
- Zelenski a anunţat că primele tancuri Abrams au ajuns în Ucraina: "Se pregătesc să ne întărească brigăzile"
Imagini publicate ulterior indică faptul că tancul Abrams a fost distrus de o dronă rusească de atac cel mai probabil pentru a-i împiedica pe ucraineni să-l recupereze și să-l reparare, înainte de a ajunge trupele ruseşti la el.
Primul tanc Abrams a fost distrus de ruşi pe 26 februarie. Propaganda rusă susţine că blindatul american, echipat cu armură reactivă explozivă, a fost lovit, cel puţin iniţial, de o dronă FPV ieftină, creată de voluntari ruşi şi denumită "Ghoul", care costă în jur de 400 de dolari.
Potrivit Forbes, costul uni tanc Abrams este de 10 milioane de dolari. O situaţie similară ar fi cea din campania occidentală contra rebelilor Houthi, unde americanii sunt nevoiți să folosească rachete de 2 milioane de dolari pentru a elimina dronele ieftine lansate de militanți, care costă aproximativ 2.000 de dolari.
Ucrainenii au pierdut pe 3 martie în acelaşi loc şi unul dintre puținele vehicule M1150 Assault Breacher (ABV) primite de Kiev. Rolul principal al vehiculelor M1150 ABV, care utilizează un șasiu Abrams, era de a ajuta trupele ucrainene să curețe sutele de km de câmpuri de mine amplasate de ruși.
Experţii militari de la site-ul american The Drive speculează că primele două tancuri M1A1 au fost pierdute în același timp sau că cel puţin al doilea a fost pierdut în timpul unei operațiuni de recuperare a primului. "Deși nu există nicio îndoială că Abrams este printre cele mai bune tancuri din lume, dacă nu chiar cel mai bun, niciun astfel de vehicul de luptă nu este invulnerabil pe câmpul de luptă", comentează The Drive.
Deși se știe că tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina cel puțin din septembrie anul trecut, ele au intrat efectiv în luptele din prima linie, recent, în luna februarie. Toate cele 3 tancuri pierdute ar aparţine de Brigada 47 Mecanizată a Forțelor Terestre Ucrainene, o unitate despre care se știe că a fost trimisă în luptele acerbe pentru Avdiivka și că are în dotare şi tancuri Leopard 2A6. În total SUA au trimis 31 de tancuri Abrams în Ucraina.
Ce sunt dronele ruseşti FPV "Ghoul"
Drona rusească FPV "Ghoul" a apărut pentru prima dată menţionată într-un articol TASS din mai 2023. Ruşii au spus atunci despre ea că este construită de un grup anonim care operează în regiunea Sverdlovsk. Producătorii ei susţin că întregul proces de dezvoltare și producție nu are parte de asistență guvernamentală, fiind realizat cu bani din donaţii de la voluntari ruşi. Ca și alte drone FPV, "Ghoul" este un quadcopter mic și rapid, capabil să transporte un focos de rachetă RPG, securizat cu un ham din plastic, imprimat 3D.
În iulie anul trecut, echipa a anunțat că a dezvoltat pentru "Ghoul" o dronă "extender" numită "Udlintel" care asigură legătura radio. Extenderul acționează ca o antenă foarte înaltă și mărește raza dronei "Ghoul" de la aproximativ 5-8 kilometri la aproximativ 10-16 kilometri sau mai mult. Aceste antene zburătoare le permit operatorilor să poată lovi ținte aflate mult în spatele liniilor de front, fără ca ucrainenii să le poate vedea. Este posibil ca echipajul tancului Abrams să nu fi văzut pericolul decât atunci când drona a lovit, explică Forbes.
După ce Ministerul Ucrainean al Apărării a publicat online pe 23 februarie un videoclip în care apare un tanc Abrams, în acţiune pe câmpul de luptă, aceste blindate au fost urmărite de ruşi cu drone de recunoaștere ZALA, care în mod normal acționează în tandem cu dronele kamikaze "Lancet", care sunt mai rezistente la bruiaj și care sunt capabile să ducă un focos mai greu decât drona "Ghoul".
Rusia produce însă doar câteva sute de drone Lancet pe lună în timp ce producția de drone FPV atinge peste 1.000 de bucăţi pe zi, scrie Forbes. Unele surse susțin chiar că Rusia produce 300.000 de drone FPV pe lună.
Operatorii de drone de ambele tabere au învățat să atace cel mai slab punct al unui tanc. În cazul tancurilor rusești, dacă drona FPV loveşte armura subțire din spatele turelei va detona muniția stocată și va distruge instantaneu tancul. Abrams nu are o astfel de vulnerabilitate, muniția este depozitată într-un compartiment separat, protejat cu armură reactivă explozivă, dar blindajul de pe părțile laterale, din spate și din partea superioară este mult mai subțire decât cel frontal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰