Antena Meniu Search
x

Mașinăria de război rusească, în plină viteză. Câte obuze, rachete, drone şi tancuri produc ruşii lunar - CNN

Război în Ucraina. Rusia produce 250.000 de obuze de artilerie pe lună, aproape de trei ori mai mult decât produc SUA și Europa pentru Ucraina, dezvăluie CNN. Împreună, Statele Unite și Europa pot produce doar 1,2 milioane de obuze de artilerie pe an. 

de Redactia Observator

la 11.03.2024, 17:08

Rusia produce de trei ori mai multe obuze de artilerie decât SUA și Europa pentru Ucraina
Rusia produce de trei ori mai multe obuze de artilerie decât SUA și Europa pentru Ucraina - Profimedia

Rusia pare a fi pe cale să producă de aproape trei ori mai multă muniție de artilerie decât SUA și Europa împreună, relatează în exclusivitate CNN, citând un înalt oficial european din serviciile de informații. 

Este un avantaj cheie pentru o ofensivă rusă aşteptată în cursul acestui an, posibil la vară, evaluează CNN. 

Rusia produce aproximativ 250.000 de obuze de artilerie pe lună, adică aproximativ 3 milioane pe an, potrivit unor estimări ale serviciilor de informații din NATO.

Comparativ, SUA și Europa pot fabrica împreună doar aproximativ 1,2 milioane de obuze pe an pentru a le trimite la Kiev.

Pe acelaşi subiect

Armata americană și-a stabilit obiectivul de a produce 100.000 de obuze de artilerie pe lună până la sfârșitul anului 2025, adică mai puțin de jumătate din producția lunară a Rusiei.

Însă chiar aşa, această ţintă este greu de atins, în condiţiile în care pachetul de asistenţă financiară de 60 de miliarde de dolari este blocat în Congres, a declarat un înalt oficial al armatei americane.

"Situaţia în care am ajuns este un război al producțiilor", a declarat un oficial NATO pentru CNN. "Rezultatul războiului din Ucraina depinde de modul în care fiecare tabără este echipată pentru a duce acest război".

Războiul va fi câștigat de cine trage cele mai multe obuze de artilerie

Rusia trage în prezent aproximativ 10.000 de obuze pe zi, comparativ cu doar 2.000, de partea ucraineană, potrivit oficialilor. Raportul este chiar mai rău în unele locuri de pe front, conform oficialui european.

Deficitul s-a produs în cel mai periculos moment pentru efortul de război al Ucrainei de când Rusia a invadat ţara în februarie 2022. Banii daţi de americani pentru înarmarea Ucrainei s-au epuizat, iar opoziția republicană din Congres a blocat efectiv ajutorul.

Între timp, Rusia a cucerit luna trecută oraşul Avdiivka și deţine inițiativa pe câmpul de luptă. Ucraina are probleme nu doar cu muniția, ci și cu deficitul de forță de luptă pe linia frontului. 

SUA și aliații săi au trimis Ucrainei o serie de sisteme extrem de sofisticate cum ar fi tancul M-1 Abrams, iar, în curând, vor ajunge şi avioanele de luptă F-16.

Dar analiștii militari spun că războiul va fi cel mai probabil câștigat sau pierdut în funcție de cine trage cele mai multe obuze de artilerie.

"Problema numărul unu pe care o urmărim în acest moment sunt munițiile", a spus oficialul NATO. "Este vorba de obuzele de artilerie, pentru că la acest capitol Rusia are un avantaj semnificativ de producție și un avantaj semnificativ pe câmpul de luptă".

Mașinăria de război rusească, în plină viteză

În fabricile de artilerie din Rusia se lucrează 24/7 în schimburi de 12 ore, a declarat oficialul NATO. Aproximativ 3,5 milioane de ruși lucrează acum în sectorul apărării, în creștere de la 2-2,5 milioane înainte de război.

Rusia şi importă muniție: Iranul a trimis anul trecut cel puțin 300.000 de obuze de artilerie, dar "probabil mai mult", a spus oficialul. Iar Coreea de Nord a trimis cel puțin 6.700 de containere cu muniție, estimate la milioane de obuze.

Rusia a "pus tot ce are în joc", a spus oficialul serviciilor de informații. "Mașina lor de război funcționează în plină viteză".

Ca să egaleze Rusia, SUA ar trebui să invoce Legea privind producția de apărare, a spus un oficial american. Acest lucru ar da președintelui Joe Biden puterea de a ordona companiilor să producă rapid echipamente pentru a sprijini apărarea națională.

Şi cu toate astea, în ciuda accelerării producţiei din Rusia tot nu este suficient pentru satisfacerea nevoilor, spun oficialii americani și occidentali.

Oficialii occidentali din serviciile de informații nu se așteaptă ca Rusia să obțină pe termen scurt câștiguri majore pe câmpul de luptă.

Există şi o limită a capacității de producție a ruşilor, spun oficialii. Fabricile rusești vor atinge probabil vârful undeva la anul următor. Dar încă este cu mult peste ceea ce produc SUA și Europa pentru Ucraina, mai ales fără finanțare suplimentară din SUA. 

Occidentul, la concurență cu economia lui Putin

Națiunile europene încearcă să compenseze deficitul. O companie germană a anunțat luna trecută că intenționează să deschidă o fabrică de muniții în Ucraina unde spune că va produce sute de mii de obuze de calibru 155 mm pe an.

Aceeași companie a început să construiască în Germania o nouă fabrică, care va produce aproximativ 200.000 de obuze de artilerie pe an.

Oficialii americani și occidentali insistă că, deși Rusia a reușit să-și pornească liniile de producţie, națiunile occidentale capitaliste o vor ajunge din urmă și vor produce echipamente mai bune.

"Dacă poți controla economia, atunci probabil că te poți mișca puțin mai repede decât alte țări", a declarat generalul Steven Basham într-un interviu pentru CNN. Dar el crede că Occidentul "va avea mai multă putere de susținere". 

"Vestul tocmai începe să construiască infrastructura pentru a creşte capacitatea de producţie a muniției de care este nevoie"

Când fluxul de bani nu era blocat, armata americană a extins producția de obuze în Pennsylvania, Iowa și Texas.

"Producția Rusiei este 24/7. Adică, imens, imens", a spus un parlamentar european. "Nu ar trebui să subestimăm voința lor de a ne învinge cu răbdare și capacitatea de rezistență."

Oficialii serviciilor de informații cred că niciuna dintre tabere nu poate să obțină câștiguri mari în viitorul apropiat, dar matematica generală favorizează Moscova pe termen lung, mai ales dacă ajutorul suplimentar al SUA rămâne blocat.

"Dacă ajutorul este reluat și vine rapid, nu totul este pierdut", a spus o sursă aflată la curent cu situaţia. 

Ruşii au lovit industria de apărare a Ucrainei

Rusia a atacat în ultima perioadă și producția internă de apărare a Ucrainei. "Dacă am fi vorbit despre asta toamna trecută, am fi vorbit despre modul în care au vizat infrastructura critică", a spus oficialul NATO.

"Acum, ceea ce vedem este țintirea infrastructurii critice, dar și a bazei industriale de apărare ucrainene."

Potrivit înaltului oficial NATO, Rusia produce lunar între 115 și 130 de rachete cu rază lungă de acțiune și între 300 şi 350 de drone de atac kamikaze, bazate pe un model iranian.

Deși înainte de război, Rusia avea în arsenalul său mii de rachete cu rază lungă de acțiune, astăzi stocul se situează în jurul a 700, a spus oficialul.

Rușii au conservat în ultima perioadă aceste arme pentru a le folosi în atacuri masive pentru a copleși apărarea antirachetă ucraineană.

A compensat prin creșterea utilizării dronelor. Moscova a lansat lunar în medie de patru ori mai multe drone decât a făcut iarna trecută.

Poate cea mai mare provocare pentru Rusia este producția de tancuri și alte vehicule blindate.

Moscova produce lunar aproximativ 125 de tancuri, dar marea majoritate sunt modele mai vechi, care sunt recondiționate.

Aproximativ 86% din principalele tancuri de luptă produse de Rusia în 2023 au fost recondiționate, a declarat oficialul NATO.

Deși Rusia mai are aproximativ 5.000 de tancuri în arsenal, "un număr mare din ele cel mai probabil nu poate fi recondiționat și sunt bune doar pentru piese de schimb", a spus oficialul.

Moscova a pierdut cel puțin 2.700 de tancuri, dublu faţă de numărul dislocat inițial în Ucraina în februarie 2022, când a început invazia.

Economia "transformată" a Rusiei

Oficialii occidentali urmăresc îndeaproape şi economia Rusiei pentru a depista semne ale modului în care interacțiunea dintre sectorul de apărare supraîncărcat, sancțiunile occidentale și eforturile lui Putin de a încinge economia afectează capacitatea Rusiei de a susține conflictul.

Războiul a "transformat" complet economia Rusiei, a spus oficialul NATO. Acum, apărarea este cel mai mare sector al economiei ruse, iar petrolul plătește pentru asta.

Acest lucru creează anumite dezechilibre pe termen lung care pot fi problematice pentru Rusia, dar deocamdată funcționează.

"Pe termen scurt, să zicem, în următoarele 18 luni, este o economie durabilă, deşi nesofisticată", a spus oficialul NATO.

Pentagonul ia în calcul să folosească ultima sursă de finanțare pe care o are, deşi anterior era reticent în a cheltui banii rămași fără asigurări că vor fi rambursați de Congres. 

Trimiterea de echipamente din stocurile ministerului Apărării,fără niciun plan de a le reface, ar putea afecta pregătirea militară a SUA, potrivit CNN .

"Dacă nu mai vine ajutor american, îşi vor schimba ucrainenii părerea despre negocieri?" s-a întrebat retoric sursa din serviciile europene de informaţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Mașinăria de război rusească, în plină viteză. Câte obuze, rachete, drone şi tancuri produc ruşii lunar - CNN