Antena Meniu Search
x

Cum au reuşit ucrainenii să oprească o coloană de 36 de tancuri și 12 BMP-uri ruseşti: "Succes incredibil al soldaților noștri!" VIDEO

Război în Ucraina. Ruşii continuă să avanseze cu pierderi masive pe frontul de est. Sâmbătă, 30 martie, forțele ucrainene au distrus 12 tancuri și 8 vehicule blindate de luptă la vest de Avdiivka. Imaginile publicate de ucraineni arată o coloană de blindate care forţează un asalt major la vest de satul Tonenke, ocupat recent de ruşi. 

de Redactia Observator

la 01.04.2024, 18:41

Cum au reuşit ucrainenii să oprească o coloană de 36 de tancuri și 12 BMP-uri ruseşti: "Succes incredibil al soldaților noștri!" VIDEO
Cum au reuşit ucrainenii să oprească o coloană de 36 de tancuri și 12 BMP-uri ruseşti: "Succes incredibil al soldaților noștri!" VIDEO - Telegram

Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, care are legături cu armata de la Kiev, a publicat astăzi imagini cu amploarea pierderilor suferite în weekend de forţele ruse, la vest de Avdiivka, regiunea Donețk, în ceea ce a mai rămas din satul Tonenke, ocupat de ruşi acum o săptămână şi complet nivelat. 

"36 de tancuri și 12 vehicule de luptă BMP reprezintă poate cel mai mare număr de vehicule blindate folosite de inamic într-un singur atac pe direcţia Avdiivka din acest an. Luptătorii Brigăzii Aeropurtate a 25-a Sicheslav au lovit 12 tancuri și 8 BMP-uri ale Forțelor Armate Ruse, care se îndreptau spre pozițiile ucrainene. Succes incredibil al soldaților noștri!" a scris pe Telegram jurnalistul ucrainean.

Ulterior, luptătorii ucraineni din brigada responsabilă cu oprirea atacului au publicat imagini video care arată momentul în care lovesc blindatele ruseşti. În fragmentul respectiv soldații ucraineni distrug patru tancuri și două BMP-uri. "Un atac rapid şi frontal al Diviziei a 90-a de tancuri a Forțelor Armate Ruse. Primul videoclip cu distrugerea în masă a unui convoi rusesc de vehicule blindate în apropierea satului Tonenke în direcția Avdiivka...În aceste imagini, apare doar o parte din echipamentul inamic, a cărui înaintare a fost oprită de soldații noștri. În total, inamicul a angajat 36 de tancuri și 12 BMP-uri.12 tancuri și 8 BMP-uri au fost distruse sau avariate. Muncă genială și un rezultat excelent!", se arată în comentariul care însoţeşte video-ul.

Pe acelaşi subiect

Rușii au lansat cel mai amplu atac mecanizat concentrat din ultimele luni

Analiștii occidentali de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au estimat şi ei în analiza publicată luni că forțele ucrainene par să fi respins pe 30 martie un asalt mecanizat de dimensiunea unui batalion rusesc în apropiere de Avdiivka. Potrivit ISW este  primul asalt mecanizat de asemenea mărime de când forțele ruse au început ofensiva asupra oraşului Avdiivka la sfârșitul lunii octombrie 2023

Imaginile geolocalizate publicate pe 31 martie arată un număr mare de vehicule blindate și tancuri rusești distruse și avariate de-a lungul unui drum la nord-vest de satul Tonenke (la vest de Avdiivka). Potrivit militarilor ucraineni, atacul frontal al ruşilor nu a reușit să depășească linia de apărare ucraineană. Şi experţii ISW remarcă amploarea atacului mecanizat rusesc, numind-o "semnificativă".

Oficialii ucraineni continuă în mod justificat să avertizeze cu privire la capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva unei ofensive de vară a ruşilor, din cauza lipsei de muniție, a forţei de luptă reduse și a asistenței occidentale întârziate, mai evaluează ISW.  Analiştii occidentali de la ISW admit că este posibil ca forțele ucrainene să fi cheltuit o cantitate semnificativă de muniţie şi material pentru a se apăra împotriva asaltului rusesc de lângă Tonenke.

Acest lucru arată capacitatea Rusiei de a conduce atacuri care forțează Ucraina să cheltuiască porțiuni uriașe din rezervele şi aşa limitate de material și forță de luptă. Dar totodată arată şi capacitatea a Ucrainei de a se apăra cu pricepere împotriva unui asalt rusesc pe scară largă într-o zonă deosebit de critică a frontului. În ciuda tuturor provocărilor, forțele ucrainene pot obține efecte semnificative pe câmpul de luptă dacă sunt echipate corespunzător, concluzionează ISW. 

ISW: Armata Rusă va încerca să spargă frontul până la vară

ISW mai arată că, deși acest atac a eșuat, este de așteptat ca, până în vară, Armata Rusă să încerce să spargă frontul prin concentrarea pe o singură axă de atac, undeva pe frontul de est.

Disponibilitatea comandamentului militar rusesc de a angaja un batalion de tancuri în apropiere de Avdiivka indică faptul că acest asalt a fost un efort prioritar, notează ISW. Ruşii își pot concentra ofensiva prevăzută pentru sfârșitul primăverii sau vara lui 2024 asupra regiunii situate de vest Donețk, în speranța că poate reuşi progrese constante, dar limitate.

Oficialii ucraineni au avertizat recent că forțele ruse acumulează personal de-a lungul axei Harkov-Lugansk, lângă Bahmut, lângă Avdiivka și în vestul regiunii Zaporojie, dar ISW continuă să estimeze că forțele ruse vor putea să lanseze cel mai probabil doar o singură operațiune concentrată de atac pe o singură direcție. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Şi alţi analişti militari OSINT remarcă faptul că în ciuda pierderilor care par nesustenabile pentru ruşi, trupele Moscovei continuă să avanseze. "Aţi spune că este nesustenabil în acest ritm. Dar, în ciuda acestor pierderi majore, rușii au reușit să avanseze lângă Avdiivka pas cu pas, fără să le pese de câți oameni și echipament pierd în acest proces" scrie pe X analistul OSINT NOELreports.

Şi expertul miliar de la publicaţia germană Bild, Julian Ropcke, susţine într-o analiză că Rusia mai are de capturat două sate de lângă Avdiivka pentru a câștiga spațiu operațional. Inițial, forțele ucrainene de la vest de Avdiivka se apărau de-a lungul liniei Berdîci-Semîonovka-Orlovka-Tonenke unde se află iazuri și râuri mici care sunt convenabil de apărat.

În prezent, forțele armate ruse au depășit această linie peste tot, cu excepția lui Berdîci şi Semîonovka. Se duc lupte dure, dar satele deja sunt controlate parțial de ruşi. Ropke notează că satul ucrainean cel mai apropiat de linia frontului actual este Umanske, la 3 km spre vest şi apoi Novopokrovske - 5 km spre vest. Teritoriul gol aflat la est de ele ar putea deveni spațiu operațional pentru armata rusă, avertizează expertul. 

"Șansa ca Ucraina să poată elibera teritoriile ocupate tinde să fie spre zero"

Tot Julian Ropcke a publicat pe X o opinie nepopulară în care critică Occidentul pentru că "nu vrea" să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie ca să învingă Rusia. "Șansa ca Ucraina să poată elibera în următorii câțiva ani teritoriile ocupate tinde să fie spre zero. Bineînțeles că ar putea să facă asta dacă i-am oferi mijloacele necesare, dar nu o facem. Trebuie spus foarte clar: o victorie ucraineană nu este în interesul celor care ar putea să o realizeze prin furnizarea de arme potrivite. De aceea, probabilitățile mult mai mari sunt:

1.Pentru o stabilizare a frontului cu mare efort militar (obiectivul guvernelor din Germania, SUA și alte țări importante NATO). Acest lucru ar distruge Ucraina din punct de vedere economic, politic și, mai ales, demografic pe termen mediu și ar stabili de facto în următorii câțiva ani o frontieră sângeroasă în interiorul Ucrainei.

2. Pentru alte pierderi teritoriale din cauza acțiunilor ofensive rusești. Acest lucru ar duce la un declin și mai rapid în Ucraina și, cel mai probabil, ar încuraja Rusia să deschidă mai multe fronturi în Europa. 

3. O "înghețare" a conflictului din cauza negocierilor este și rămâne o iluzie, deoarece Rusia crede că este pe drumul cel bun și nu și-a atins încă obiectivele militare în Ucraina, dar vrea să distrugă complet țara.

Pentru a nu încheia într-o notă complet negativă, termin cu o considerație plină de iluzii: dacă calitatea și cantitatea livrărilor de arme occidentale se schimbă dramatic în cursul anului și Ucraina mobilizează cel puțin 300.000 de soldați în următoarele 12 luni, scenariile de groază enumerate mai sus ar putea fi încă evitate", este de părere Julian Ropcke. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Cum au reuşit ucrainenii să oprească o coloană de 36 de tancuri și 12 BMP-uri ruseşti: "Succes incredibil al soldaților noștri!" VIDEO