Ţara din Europa unde e ilegal ca şefii să îşi sune angajaţii în afara programului de lucru
Autorităţile din Portugalia au aprobat un nou set de reguli pentru companiile ai căror angajaţi lucrează de acasă. Iar schimbările sunt în favoarea celor din urmă, care vor avea mai multe drepturi şi beneficii. De exemplu, companiile riscă sancţiuni aspre dacă îşi contactează angajaţii în afara programului de lucru şi vor trebui să contribuie la plata facturilor la energie electrică sau Internet.
De Redactia Observator la 11.11.2021, 14:33Pandemia de COVID-19 a trimis în regim de lucru remote un număr important de angajaţi la nivel mondial, iar avantajele şi dezavantajele acestei decizii au fost intens discutate. Pentru unii, munca de acasă a fost o binecuvântare, în timp ce alţii s-au plâns de depresie, stres şi ore suplimentare interminabile. Mai ales că graniţele dintre spaţiul personal şi cel profesional s-au subţiat drastic, punând presiune pe umerii angajaţilor.
Noi reguli pentru munca de acasă, în Portugalia
Pentru a combate, măcar parţial, aceste efectele negative, autorităţile portugheze au decis că e momentul pentru o schimbare. Aşa că noile legi ale Muncii, aprobate în Parlament, interzic angajatorilor să-şi mai contacteze subalternii în afara programului de lucru, relatează Euronews. Conform noilor reguli, companiile ar putea fi sancţionate dacă îşi sună sau dacă le scriu angajaţilor în intervalul orar respectiv. De asemenea, vor avea obligaţia să contribuie la plata facturilor angajaţilor care lucrează de acasă, acoperind, de exemplu, costurile pentru energie electrică sau Internet. Excepţie de la regulă fac, însă, companiile cu mai puţin de zece angajaţi.
Veşti bune pentru angajaţii portughezi care au copii
- Cum a reuşit Portugalia să vaccineze aproape întreaga populaţie în doar 7 luni. Un viceamiral, pus la comandă:...
- 100.000 de muncitori asiatici ar putea ajunge la anul în România. Ce salarii vor primi: "Sunt mai supuși și chiar...
- 2021, anul revenirii pentru piaţa muncii. Cererea de forţă de muncă e tot mai mare: cele mai căutate domenii
Veşti bune şi pentru părinţi. De acum, angajaţii din Portugalia vor avea dreptul de a lucra de acasă fără acordul expres al angajatorului până ce copiii lor împlinesc vârsta de 8 ani. Iar pentru a combate efectele negative ale muncii la distanţă asupra psihicului angajaţilor, companiile ar trebui să organizeze lunar cel puţin o întâlnire cu prezenţă fizică.
Totuşi, propunerea de a include în lege şi aşa-numitul "drept la deconectare" a fost respinsă. Astfel, angajaţii nu vor avea dreptul legal de a opri toate căile de comunicaţie cu angajatorul atunci când nu se află în timpul programului de lucru.
Portugalia a fost prima țară europeană care și-a modificat regulile de lucru la distanță ca urmare directă a pandemiei de COVID-19, în ianuarie anul acesta. "Pandemia a accelerat nevoia de a reglementa ceea ce trebuie reglementat", a declarat săptămâna trecută ministrul portughez al Muncii și Securității Sociale, Ana Mendes Godinho, la conferința Web Summit de la Lisabona.