Antena Meniu Search
x

Video 100.000 de muncitori asiatici ar putea ajunge la anul în România. Ce salarii vor primi: "Sunt mai supuși și chiar își ascultă șeful"

Cum românii care nu au joburi nu prea se înghesuie să lucreze, iar criza forţei de muncă e tot mai accentuată, firmele au început să recruteze străini. Avem zeci de mii de muncitori din afara Uniunii Europene angajaţi în Construcţii, HORECA sau Transporturi. Iar în perioada următoare numărul lor va creşte, asta pentru că Guvernul a majorat la un nivel record numărul de muncitori străini admiși în România. În 2022 am putea primi o sută de mii de lucrători. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 04.11.2021, 20:01

Vezi și

În urmă cu doi ani, Iresh şi-a lăsat copiii în Filipine şi s-a mutat în Bucureşti. 

Iresh Jardieza Maitem, maseuză: Le este foarte dor de mine, dar acesta este un sacrificiu. Şi e, de asemenea, dragoste pentru munca mea.

Acum lucrează ca maseuză la un salon. Şi e mulţumită de felul în care e tratată la noi în ţară. Ba chiar a învăţat şi puţină română.

Iresh Jardieza Maitem, maseuză: Am învăţat puţin câte puţin. Ca "mulţumesc", "bună seara", "vă rog doamnă". Am ales România pentru că e o oportunitate foarte mare. E o diferenţă între locul meu de muncă de dinainte, din Filipine. E vorba de o diferenţă de 75% la salariul mediu net. 

Pe acelaşi subiect

Încetul cu încetul, angajaţii asiatici ocupă un loc tot mai important pe piaţa muncii din România

Îi regăsim în multe domenii. Spre exemplu, în construcţii. Peste 600 de cetățeni străini lucrează acum în Prahova. 

Reporter: De ce ai venit aici?

Nadal, muncitor din India: La muncă! Ne trebuie munca, să câştigăm bani. 

Reporter: Ce-ţi place în România?

Nadal, muncitor din India: Toată ţara. 

Reporter: Mâncarea-i bună?

Nadal, muncitor din India:Da! 

Reporter: Ce mănânci tu de la noi?

Nadal, muncitor din India: Ciorbă, sarmale. 

Dănuţ Braşoveanu, maistru șantier construcții: S-au adaptat ușor. Foarte ușor s-au adaptat. 

În Horeca, de asemenea, există în jur de 10.000 de muncitori din Asia

Ion Biriş, preşedinte Hora: Muncitorii asiatici vin din același motiv pentru care muncitorii români pleacă în Vest. Noi suplinim lipsa de forță de muncă din Vest și cei din Est vin către Vest și suplinesc necesarul de forță de muncă. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cei mai mulţi lucrători vin din Sri Lanka, Bangladesh, Nepal, Pakistan sau India. Pentru 2022 s-a dublat cota de muncitori străini care pot veni în România, din afara Uniunii Europene. Anul următor vom putea primi o sută de mii de oameni. 

Sorina Faier, specialist Resurse Umane: Sunt conștiincioși, sunt muncitori, își fac treaba bine. Fac parte dintr o altă cultură și atunci sunt mai supuși și chiar își ascultă șeful. Te costă să aduci un astfel de muncitor, trebuie să plătești firma de recrutare, actele, avionul. 

Yosef Gavriel Peisakh, manager agenţie recrutare: În țara lor câștigă mult mai puțin decât la noi. Și îi încântă foarte mult să vină în Europa. Necalificați... între 2.000 de lei, 2.500 de lei pe lună, calificați de la 3.000 de lei in mână. 

Marea problemă la angajaţii străini e birocraţia

Yosef Gavriel Peisakh, manager agenţie recrutare: Vorbim de 6 luni, 6 chiar 8 luni să-i putem aduce în țară. Sunt dosare de lucru în țară, la inspectoratul pentru migrări. Ambasadele din New Delhi care dau vize de muncă sunt supraaglomerate. 

În 2018, numărul maxim al lucrătorilor din afara UE, nou-admişi pe piaţa muncii, era de 15.000 de oameni. În 2019 a crescut la 30.000, la fel şi în 2020. Pentru 2021 era prevăzută o cotă de 25.000, care mai apoi a fost dublată. 

Muncitorii străini ar trebui să mai acopere din deficitul de pe piaţa forţei de muncă, de 280 de mii de persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » 100.000 de muncitori asiatici ar putea ajunge la anul în România. Ce salarii vor primi: "Sunt mai supuși și chiar își ascultă șeful"