Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum a reuşit Portugalia să vaccineze aproape întreaga populaţie în doar 7 luni. Un viceamiral, pus la comandă: "Am folosit retorică de război"

Portugalia a reuşit să vaccineze în doar 7 luni aproape întreaga populaţie eligibilă. Campania de vaccinare din Portugalia a prins avânt după ce un viceamiral a fost numit coordonatorul acestei operaţiuni.

de Redactia Observator

la 28.10.2021 , 16:09

Cum a reuşit Portugalia să vaccineze aproape întreaga populaţie în doar 7 luni. Un viceamiral, pus la comandă: "Am folosit retorică de război" - Profimedia

Henrique Gouveia e Melo, fost comandat de submarine, a preluat conducerea campaniei după ce la începutul acestui an Portugalia avea un număr uriaş de îmbolnăviri şi decese, fiind foarte aproape de a cere ajutor internaţional. La 7 luni după ce a fost desemnat să se ocupe de campania de vaccinare, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo se poate lăuda cu rezultate incredibile: 85% din întreaga populaţie a Portugaliei este vaccinată, adică 98% dintre persoanele care au peste 12 ani.

Viceamiralul a explicat că a folosit tehnici de război în campania sa, mai exact comunicare de situaţie de război pentru că, în opinia sa, ţara se afla într-un real război. Nu cu un inamic vizibil, ci cu un virus.

"Au fost, în principal, trei tipuri de probleme. Una a fost problema organizatorică, a trebuit să mă ocup de modificarea majoră a ratei de vaccinare. La început vaccinam în jur de 20-30.000 de persoane săptămânal, ceea ce era, într-adevăr, o rată foarte, foarte scăzută. Și, dintr-odată, pentru că au sosit vaccinurile, a trebuit să vaccinăm peste 80-90.000 de persoane pe zi. Deci, a trebuit să pregătesc organizarea centrelor de vaccinare. Am venit cu ideea unei linii a centrelor de vaccinare, „Ajutor pentru vaccinare”, pe stadioane și în marile pavilioane (expoziționale). Deci, m-am ocupat de organizare și aceasta a fost componenta de capacitate. Așa am putut să vaccinăm foarte multe persoane pe zi. În cea mai bună zi, am vaccinat 160.000 de persoane. La o populație de 10 milioane asta înseamnă 1,6%. Într-o săptămână am vaccinat peste 1 milion de persoane.

Articolul continuă după reclamă

"Am folosit retorică de război"

Pe acelaşi subiect

Mai este chestiunea conducerii dar și partea de comunicare, campania de comunicare. În ce privește conducerea, pentru că eram militar apăream mereu în ținută de luptă, la televiziuni, nu purtam uniforma aceasta de pe mine (n.r.-uniforma de marină), ci pe cea de luptă, am transmis un mesaj clar, către compatrioții mei, că intrasem într-o situație de luptă, că aveam un inamic și acesta era virusul și că avem propriile noastre forțe, adică organizarea noastră, sistemul sanitar. De la bun început, am folosit această retorică de război. Am spus că noi, ca țară, suntem în război, împotriva virusului. În război sunt două tabere: cea a aliaților și cea a inamicului. În tabăra inamicului era virusul și toate persoanele care nu cred că vaccinarea e importantă. În tabăra bună, de partea noastră, se aflau persoanele care doreau să se vaccineze și toate eforturile pe care le-am făcut ca să vaccinăm oamenii.

Deci, în retorica noastră de război, a fost clar pentru compatrioții mei că, pentru a ne salva pe noi înșine și pentru a lupta cu virusul, a trebuit să facem o campanie de vaccinare în masă, iar oamenii să nu stea în acasă, e nevoie să vină la vaccinare", a declarat Henrique Gouveia e Melo pentru Hotnews.

Lupta contra dezinformării

Viceamiralul a vorbit şi despre lupta contra dezinformării, dar şi despre cum i-a convins pe portughezi să se vaccineze.

"Ca și coordonator m-am dus de două sau trei ori pe săptămână la știri, am dat multe interviuri am vorbit cu medici să dea interviuri transmițând informații adevărate. A fost o campanie de informații adevărate care au câștigat în fața informațiilor false. Am transmis clar că unele informații nu sunt adevărate, nu sunt științifice și vin din evul mediu. Trebuie să faci acest tip de campanie, coordonatorul trebuie să facă, în acest caz eu am fost implicat în acest proces. Imaginea coordonatorului trebuie să fie foarte bună. Capacitatea sa de lider de a transmite într-un mod onest, direct, simplu, informații oneste erodează tabăra anti-vacciniștilor și crește tabăra celor care susțin vaccinarea.

Le-am spus oamenilor, bazat pe cifrele noastre, că probabilitatea să moară fără vaccinare în Portugalia este de 1 la 500. În cel mai rău scenariu, probabilitatea să mori de la vaccin este de 1 la 500 000. Asta înseamnă că există de o mie de ori mai mare probabilitatea să mori fără vaccinare decât să mori de la vaccin. Așa că am spus: Ce preferi? Să-ți riști viața din cauza virusului, când știi deja că unul din 500 moare sau să-ți riști viața cu vaccin dar cel puțin știi că în foarte rare cazuri ai putea muri, rata este de 1 la 500 de mii, adică jumătate de milion de oameni. Nu poți aștepta. Dacă aștepți intri pe un drum unde 1 din 500 moare. Acesta este un mod simplu și adevărat de comunicare, iar oamenii au început să creadă în asta", a mai precizat Henrique Gouveia e Melo pentru Hotnews.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri externe » Cum a reuşit Portugalia să vaccineze aproape întreaga populaţie în doar 7 luni. Un viceamiral, pus la comandă: "Am folosit retorică de război"