Ţara din Europa unde s-a înregistrat o diferenţă şocantă de temperatură, de 51 de grade Celsius
Valul de frig a făcut victime în multe culturi din lume. Doi oameni fără adăpost au murit în Franţa, ucişi de ger. În Germania, câmpuri întregi inundate au îngheţat şi seamănă cu patinoarele. În timpul acesta, un front de furtună a adus zăpadă, ploi şi tornade pe aproape întreg teritoriul Statelor Unite.
De Redactia Observator la 10.01.2024, 21:39- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Filmat de sus, nordul Germaniei arată ca o oglindă imensă. Zonele inundate au îngheţat din cauza valului de frig care a cuprins ţara. Comunităţi întregi sunt rupte de lume, iar transportul se poate face doar cu tractoarele. Autorităţile au avertizat oamenii să nu se aventureze pe jos.
Nordul Germaniei, îngheţat de frig
"S-a format gheață, dar această gheață nu este rezistentă. O gheață rezistentă ar trebui să aibă o grosime de cel puțin 15 centimetri, chiar de 20 de centimetri. Nu a fost atinsă această grosime, astfel că în acest moment sunt riscuri vitale", arată Stefan-Phillipp Postulka, Asociația pentru Operațiuni de Salvare Bremen.
Pentru localnici, gheaţa e doar cel mai recent necaz de care au avut parte în ultima perioadă: "Noi urmărim situația din pivnița casei, care este plină cu apă din 22 decembrie. Verificăm nivelul apei la fiecare trei ore".
- Gerul a făcut deja primele victime în România: Trei persoane au murit din cauza frigului extrem
- Localitatea izolată complet după codul galben de ninsori. Localnicii, blocaţi în case de troienele de doi metri
- Troiene de un metru şi jumătate pe unele drumuri din Iaşi. Unde n-au mai făcut faţă utilajele de deszăpezire,...
Valul de frig a lovit şi Franţa
Frigul a cuprins şi cea mai mare parte a Franţei. În Normandia, TIR-urile nu au voie să facă depăşiri, iar viteza a fost limitată la 70 de kilometri pe oră. Autobuzele şcolare au fost trase pe dreapta: "Vedeţi care este situaţia, drumurile secundare sunt impracticabile",
Din cauza gerului, autorităţile se aşteaptă la un vârf de consum de electricitate la nivel naţional. Două departamente sunt sub alertă portocalie de ninsori şi gheaţă. Două persoane fără adăpost au fost găsite moarte.
Fluctuaţii de temperatură în Suedia
În Suedia, şocante sunt fluctuaţiile de temperatură. După ce vineri au fost măsurate minus 43 de grade Celsius, marţi mercurul din termometre a urcat până la 8 grade cu plus - o diferenţă de 51 de grade.
În Ucraina, peste o mie de localităţi au rămas fără curent electric pe fondul scăderii temperaturilor şi atacurilor ruse împotriva infrastructurii energetice. Pentru a face faţă cererii, Kievul a cumpărat energie din România şi Slovacia.
Vremea rea a făcut prăpăd în SUA
Nu doar Europa suferă din cauza vremii. În Statele Unite, 164 de milioane de oameni sunt sub alerte de vreme rea. Cel puţin patru oameni au murit din cauza tornadelor care au măturat statele Alabama, Georgia şi Carolina de Nord. În regiunile din centru şi nord, stratul de zăpadă a atins 30 de centimetri. Pe drumuri, accidentele s-au ţinut lanţ.
Haos a fost şi pe aeroporturi. Numai ieri, 1.300 de zboruri au fost anulate, iar alte 7.500 au fost amânate.
Furtuna vine după un an dominat de vremea extremă. Observatorul european Copernicus a declarat oficial 2023 drept cel mai cald an din istorie. Din cauza fenomenelor meteo dar şi a altor dezastre naturale, pierderile financiare la nivel global au fost de 250 de miliarde de dolari. 2024 va fi însă şi mai rău, din cauza fenomenului El Nino.